Paaiškėjo, kokius automobilius galiausiai pirks Lietuvos policija

Policija  po kelias savaites trukusių ginčų su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), apsisprendė pirkti bent trisdešimčia mikroautobusų mažiau, nei planavo, kartu bus perkami ir nusikaltėlių konvojavimui, ekspertams skirti automobiliai.

Kaip BNS informavo Policijos departamento atstovai, iš viso vietoje planuotų 120-150 mikroautobusų, vadinamųjų reagavimo automobilių, bus perkami 88.<br>Vladas Ščiavinskas
Kaip BNS informavo Policijos departamento atstovai, iš viso vietoje planuotų 120-150 mikroautobusų, vadinamųjų reagavimo automobilių, bus perkami 88.<br>Vladas Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 4:53 PM, atnaujinta May 31, 2017, 5:01 PM

Dėl pirkimimo sąlygų priekaištų turėjusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) šiuos Policijos departamento antradienį paskelbtus pakeitimus įvardija tai kaip „kompromisinį variantą“ ir žada leisti organizuoti patį konkursą. Jis galėtų vykti jau kitą savaitę.

Kaip BNS informavo Policijos departamento atstovai, iš viso vietoje planuotų 120-150 mikroautobusų, vadinamųjų reagavimo automobilių, bus perkami 88. Taip pat perkami 20 konvojavimui, ir 12 kriminalinių tyrimų ekspertams skirtų furgonų.

VPT pastabų sulaukusiose mikroautobusų pirkimo sąlygose atsisakyta daugelio ankstesnių apribojimų, pvz., maksimalios variklio galios (palikta minimali 100 kW), konkrečios tamsintų stiklų spalvos, aukščio, ilgio parametrų imties „nuo - iki“, tačiau palikti, anot policijos vadovų, esminiai reikalavimai: keturi varomieji ratai bei automatinė pavarų dėžė.

Pastarieji reikalavimai keliami ir ekspertų automobiliams, tuo metu konvojavimui skirti automobiliai galės būti ir su viena varomąja ašimi, rankine pavarų dėže.

Konvojavimo automobiliai, kaip nurodo policija, privalo būti ne ilgesni nei 5 metrų, su dyzeliniais, ne mažesnio nei 85 kW galingumo varikliais, turėti iki 9 sėdimųjų vietų, įskaitant 4 vietas galinėje dalyje įrengtame sulaikytųjų skyriuje. Taip pat automobiliuose turės būti įrengti papildomi akumuliatoriai įrangai - švyturėliams, radio ryšio ir kitai įrangai.

Ekspertų automobiliai taip pat privalės būti ne ilgesni nei 5 metrų, turėti bent 100 kW galios dyzelinius variklius,

Visi perkami automobiliai turi būti pagaminti ne anksčiau, nei prieš pusę metų iki baigiantis pasiūlymų terminams, jiems turės būti suteikiama trejų metų garantija.

Generalinio komisaro pavaduotojas Rimantas Bobinas dar praėjusią savaitę įvardijo, kad pagal specifikacijas, mikroautobusus galėtų siūlyti du, konvojavimui skirtus   automobilius  - 9 gamintojai, ekspertams - 6 gamintojai. Jau anksčiau įvardinta, jog mikroautobusų pirkimo sąlygas atitinka „Volkswagen transporter“ ir „Mercedes Vito“.

Kompromisas rastas po praėjusią savaitę vykusio prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimo su VPT ir policijos vadovais.

VPT Projektų administravimo ir ekspertinio vertinimo skyriaus vedėja Jovita Petkuvienė BNS nurodė, kad į VPT pastabas dėl perteklinių ir itin detalių reikalavimų „iš dalies atsižvelgta“

„Policijos departamento sprendimą vadintume kompromisiniu, į dalį pastabų atsižvelgta, dalies manytina tikrai šiuo metu nėra galimybės keisti. Jeigu skelbime bus tokie reikalavimai, kokius Policijos departamentas nurodė dabar, pirkimus leisime skelbti, kad policijos pareigūnai naujų automobilių sulauktų dar šiemet“, - BNS nurodė J.Petkuvienė.

Ji pažymi, kad VPT ateityje perkant automobilius siūlys vertinti ir eksploatacines išlaidas, papildomą įrangą ar funkcinius patogumus.

Šiuo metu policijos automobilių  parką sudaro apie 2000 transporto priemonių, nemaža dalis yra pasenusios, ketinama atsisakyti apie 30 proc. jų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?