Palangoje su automobiliu bus riesta – vairuotojams artėja dar viena rinkliava

Palangiškius atleisdama nuo automobilių stovėjimo mokesčio kurorto savivaldybė artėja prie dar vieno poilsiautojams nepatiksiančio sprendimo – mašinų stovėjimo daugiabučių kiemuose apmokestinimo.

Gyventojų kortelėmis džiaugsis ir šio Palangoje stovinčio daugiabučio namo, šalia kurio yra apmokestinto automobilių stovėjimo vieta, savininkai.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Gyventojų kortelėmis džiaugsis ir šio Palangoje stovinčio daugiabučio namo, šalia kurio yra apmokestinto automobilių stovėjimo vieta, savininkai.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-13 11:40, atnaujinta 2017-06-13 17:28

Palangos miesto taryba nusprendė, jog kurorto gyventojai turi teisę apmokestinto stovėjimo zonoje nemokamai statyti savo automobilį 100 metrų atstumu nuo savo gyvenamosios vietos.

Tokiose teritorijose deklaravusiems savo gyvenamąją vietą bus išduodami 5 eurus kainuojantys gyventojų leidimai, kuriuos reikės palikti matomoje vietoje automobilio salone.

Tokio leidimo negaus tie palangiškiai, kurie turi galimybę automobilį statyti savo namo kieme arba kurių kaimynystėje nėra apmokestintos automobilių stovėjimo zonos.

Kontrolierius regi pažeidimą

Iki šiol už automobilio stovėjimą nuo gegužės iki rugsėjo vidurio visą parą privalėjo mokėti ne tik miesto svečiai, bet ir visi Palangos gyventojai. Išimtis buvo taikoma tik automobilio statymo kortelę turintiems neįgaliesiems.

Suteikti mokesčio lengvatą palangiškiams kurorto valdžiai nurodė Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš, kuri gavo vienos palangiškės skundą išnagrinėjusio Seimo kontrolieriaus išvadas.

Palangiškė jam pasiskundė, kad savo gyvenamojoje vietoje ji privataus kiemo neturi, o šalia jos namų esančioje gatvėje automobilių stovėjimas yra mokamas.

Seimo kontrolierius nustatė, kad, lyginant su privačius kiemus turinčiais palangiškiais, šios moters teisės yra pažeidžiamos, tad ji turi turėti galimybę prie savo namų automobilį statyti nemokamai.

Sprendimas sukels ginčus

Kurorto valdžios sprendimu mokamoje zonoje esančios patalpos ar buto gyventojai turi teisę gauti tik vieną gyventojo leidimą, kuris bus išduodamas konkretaus asmens valdomam automobiliui.

Tokiu atveju už mašinos stovėjimą nemokės tik vienas buto gyventojas, nors automobilius gali turėti ir kiti ten gyvenantys šeimos nariai.

Tai gali sukelti jų nepasitenkinimą. Tačiau tokį sprendimą priėmusios savivaldybės atstovai teigia, kad miestas neprivalo nuo automobilių stovėjimo mokesčio atleisti visų apmokestintose zonose gyvenančių palangiškių.

Manoma, kad ginčų kils ir dėl 100 metrų atstumo nuo gyvenamosios vietos.

„Neaišku, nuo kur šį atstumą skaičiuoti – nuo namo kampo ar laiptinės įėjimo. Be to, ir pats atstumas bus įvertinamas iš akies. Niekas žingsniais juk nematuos“, – būsimus ginčus prognozavo automobilių stovėjimo apmokestinimą kontroliuojančio kurorto Rinkliavų centro direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Simutis.

Gali apmokestinti ir kiemus

Taryboje svarstant šį klausimą kai kurie politikai siūlė vietoj 100 metrų nustatyti 3 kilometrų atstumą. Tuomet nuo mokesčio už automobilių stovėjimą būtų atleisti faktiškai visi Palangos gyventojai.

Bet dar anksčiau tokiems siūlymams prieštaravo Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje.

Jos teigimu, mokant už automobilių stovėjimą Palangoje palangiškiams negali būti sudarytos išskirtinės sąlygos, palyginti su likusiais Lietuvos gyventojais.

„Teisėtos būtų tik tos lengvatos, kurias gautų konkrečioje apmokestintoje zonoje gyvenantys asmenys“, – teigė D.Kerekeš.

E.Simučio manymu, po šio tarybos sprendimo nukentės miesto biudžetas. Esą apmokestintose zonose esančių daugiabučių kiemus nemokamai užims poilsiautojų automobiliai, o gatvėje savo mašinas palikę gyventojai taip pat nemokės.

Vyriausybės atstovės teigimu, jei ši problema Palangai tikrai taps aktuali, savivaldybei bus pats laikas pagalvoti apie apmokestinto mašinų stovėjimo teritorijų įteisinimą.

Jos apimtų ir daugiabučių kiemus, kuriuose savo mašinas paliekantys poilsiautojai taip pat privalėtų mokėti, o gyventojų leidimus turintys palangiškiai čia automobilius statytų nemokamai.

Tokia automobilių stovėjimo apmokestinimo tvarka įvesta Klaipėdoje.

Specialūs numeriai

Kartu su Palangos gyventojais gerų žinių sulaukė ir elektromobilių savininkai. Tie, kuriems yra išduoti specialūs valstybiniai numeriai, iš karto bus atleidžiami nuo mokesčio už stovėjimą.

Turintys įprastinius valstybinius numerius leidimus visame kurorte nemokamai statyti savo elektromobilį gaus savivaldybei pateikę transporto priemonės techninį pažymėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.