Pareigūnų dėmesio nenorintys vairuotojai rado spragą

Apleisti automobiliai daugiabučių kiemuose neišnyko, nors jų šeimininkams numatytos solidžios baudos.

Ukmergės gatvės gyventojai pasakojo, kad šis „Volvo“ iš vietos nėra pajudėjęs jau pusmetį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ukmergės gatvės gyventojai pasakojo, kad šis „Volvo“ iš vietos nėra pajudėjęs jau pusmetį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kęstučio gatvės kieme stovinti „Gaz-21 Volga“ jau apaugo samanomis. Šeimininko surasti nepavyksta.<br>A.Karaliūno nuotr.
Kęstučio gatvės kieme stovinti „Gaz-21 Volga“ jau apaugo samanomis. Šeimininko surasti nepavyksta.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas"

Jan 27, 2018, 12:00 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:37 PM

Pernai jų aptikta 371. Pašalinus vieną senieną netrukus atskrieja žinia apie kitoje miesto vietoje paliktą nenaudojamą transporto priemonę.

Ukmergės gatvės 10-ojo namo kieme senas automobilis „Volvo“ toje pačioje vietoje stovi maždaug pusmetį.

„Pažiūrėkite, jau samanos ant jo kėbulo auga, kažkas nuplėšė priekinį numerį“, – piktinosi vietos gyventojas Virginijus Balevičius. Tiek jam, tiek kaimynams kiekviena vieta automobiliui yra vertybė, nes aikštelėje nuolat verda kova dėl kiekvienos nišos.

Senieną pastebėjo ir automobilių supirkėjai – jie už stiklo net užkišo kortelę su telefono numeriu.

Gavę pranešimą nesiginčija

Nuo praėjusių metų pradžios Kaune buvo aptiktas 371 nenaudojamas automobilis. 203 transporto priemonės jau pašalintos, ir tai padarė patys jų savininkai.

„Pasikeitę teisės aktai suteikė galimybę aktyviau kovoti su apleistomis transporto priemonėmis“, – aiškino Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius. Vis dėlto šio karo pabaigos nematyti: vienos senienos dingsta, kitos atsiranda.

Apie senus automobilius dažniausiai praneša patys gyventojai, seniūnijų darbuotojai. Tuomet Viešosios tvarkos skyriaus specialistai savininkui siunčia registruotą laišką su perspėjimu pašalinti nenaudojamą turtą.

„Kartais tenka laišką siųsti pakartotinai, procedūra užtrunka net pusmetį, tačiau visais atvejais savininkai pasirūpina paliktais automobiliais“, – kalbėjo V.Jurkevičius. Pasak jo, maždaug 80 proc. šeimininkų yra ne Kauno gyventojai.

Baudos verčia nedelsti

Viešosios tvarkos skyriaus vadovo nuomone, apleistų automobilių savininkų nenorą ginčytis lemia didelės baudos.

Pirmą kartą gali būti skirta bauda nuo 70 iki 140 eurų, pakartotinai – nuo 140 iki 300 eurų. Kai automobilio suremontuoti jau nėra galimybių, geriau jį išvis atiduoti supirkėjams, kurie už nenaudojamas transporto priemones siūlo 30–100 eurų.

Kokių markių automobilių galima rasti Kauno kiemuose?

V.Jurkevičius tikino negalintis išskirti nė vieno gamintojo. Randama ne tik populiariausių BMW, „Volkswagen“, „Peugeot“ ar „Audi“ modelių automobilių, bet seniai neregėtų „Volga“ ar retų „Alfa Romeo“.

Be numerių, o liesti nevalia

Jeigu automobilis ilgai stovi vienoje vietoje, dar nereiškia, kad savininkas privalo jį pašalinti.

„Visais atvejais transporto priemonę galima pašalinti tik tuomet, jeigu ji trukdo eismui“, – aiškino Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas V.Jurkevičius.

Pasak jo, net ilgai vienoje vietoje stovinčio automobilio liesti nevalia, jeigu savininkas turi galiojančią pažymą apie atliktą techninę apžiūrą.

Tai gali patikrinti patys Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Gerokai daugiau rūpesčių kyla, kai automobilis stovi be numerių ir nėra galimybės nustatyti savininką. Tokių transporto priemonių šiuo metu Kaune yra 10.

Nuimdami numerius ir patys savininkai gali vengti atsakomybės.

„Paprašėme Vidaus reikalų ministerijos specialistų išaiškinimo, kas ir kada galėtų atidaryti tokios transporto priemonės variklio dangtį, kad šeimininką galėtume nustatyti pagal kėbulo numerį“, – aiškino V.Jurkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.