Vairuotojai greitai aptiko naują landą

Už stovėjimą aikštelėje „Statyk ir važiuok“ mokestį sumažinus iki 50 centų, jose automobilius pradėjo statyti aplinkinių biurų darbuotojai, daug kam praverčia ir gaunamas miesto transporto bilietas.

Stebuklas – „Statyk ir važiuok“ aikštelė Žvėryne šią savaitę buvo pilna.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stebuklas – „Statyk ir važiuok“ aikštelė Žvėryne šią savaitę buvo pilna.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

May 11, 2018, 9:03 PM, atnaujinta May 11, 2018, 9:04 PM

Po gegužės 1-osios, kai mokestis už naudojimąsi „Statyk ir važiuok“ aikštelėmis sumažintas nuo 2 eurų iki 50 eurų, visos jos netrukus buvo prikimštos automobilių.

Pasitaiko dienų, kai aikštelėje Žvėryne nebūna vietos.

Tiesa, dauguma vairuotojų nė nemėgina persėsti į miesto transportą. Palikę visai dienai automobilius už pusę euro, jie skuba darbuotis į aplink įsikūrusius biurus.

Atvažiavo į darbą Žvėryne

Tai nenuostabu. Apmokestinus Žvėryno gatves už aštuonių valandų automobilio stovėjimo žaliojoje zonoje tektų sumokėti 2,4 euro.

Trečiadienį aikštelėje apsilankę „Sostinės“ žurnalistai pamatė, kurių automobilių šeimininkai tikrai nepersėdo į girgždantį autobusą ar troleibusą.

„Ne aš vienas šitaip elgiuosi. Štai nepigūs „Toyota“ ar „Audi“ visureigiai.

Tegu pirmas į mane meta akmenį, kuris pasakys, kad jų vairuotojai atvažiavo iš užmiesčio ir Žvėryne stryktelėjo į centro link važiuojantį 7-ąjį troleibusą ar 11-ąjį autobusą.

Netikiu. Jų šeimininkų siūlyčiau ieškoti kur nors netoli“, – šypsojosi Povilas, sėdęs į kiek kuklesnį „Audi“ automobilį, kuris taip pat už 50 centų visą dieną ilsėjosi „Statyk ir važiuok“ aikštelėje.

Iki gegužės 1-osios aikštelėje Žvėryne per dieną buvo galima pamatyti 3–5 automobilius.

Kelionė – vos 200 metrų

Ričardas Suslavičius gyvena vos 200 metrų nuo „Statyk ir važiuok“ aikštelės Ukmergės gatvėje. Tačiau pigi naujovė pravertė ir jam.

Išvažiavęs automobiliu iš namo kiemo ir jį pastatęs „Statyk ir važiuok“ aikštelėje, R.Suslavičius visą dieną autobusais ir troleibusais gali keliauti vos už 50 centų.

„Aikštelėje pastebėjau ne vieną kaimyno automobilį. Pasirodo, kad ir kiti taip elgiasi. O „Statyk ir važiuok“ aikštelė Ukmergės gatvėje, anksčiau buvusi pustuštė, dabar pripildyta“, – „Sostinei“ pasakojo vilnietis.

Sutaupytų maždaug 60 eurų

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ laikinasis vadovas Vaidotas Meškauskas aiškino, kad įrengus pirmąsias „Statyk ir važiuok“ aikšteles iš karto buvo skelbiama, jog tai eksperimentinis projektas.

„Stebėjome rezultatus, juos analizavome, o remdamiesi išvadomis priėmėme sprendimus dėl pokyčių.

Pristatome lanksčią „Statyk ir važiuok“ aikštelių kainodarą – nuo šiol vienos dienos bilietas kainuos 50 euro centų, o ateityje mokestis priklausys nuo aikštelių užimtumo. Paslaugos kainos keitimas, mano vertinimu, yra puikus pirmasis žingsnis siekiant, jog aikšteles išbandytų vis daugiau vairuotojų“, – kalbėjo V.Meškauskas.

Nuo aikštelių atidarymo pernai liepą iki dabar jomis pasinaudota per 3 tūkst. kartų, o tai reiškia, jog žmonėms šios aikštelės iki šiol netapo dažnai pasirenkama kelionių mieste alternatyva.

Remiantis „Susisiekimo paslaugų“ specialistų atliktais skaičiavimais, vairuotojas, kuris šiuo metu stato savo automobilį centrinėje miesto dalyje naudodamasis „Statyk ir važiuok“ aikštelėmis, kas mėnesį sutaupytų maždaug 60 eurų.

Automobilio stovėjimo vietinės rinkliavos zonoje kaina apskaičiuota įvertinus, kiek automobilių statoma geltonojoje ir žaliojoje zonose, kai vienas automobilis stovi 7 valandas ir daugiau, o už stovėjimą sumokėta mėnesio rinkliava. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.