Ar prie V.Romanovo namo Kaune gali stovėti automobiliai?

Išskirtinumą mėgęs buvęs Ūkio banko savininkas Vladimiras Romanovas pasirūpino, kad prie jo namo Kaune išdygtų ženklas „Stovėti draudžiama“, o gatvėje būtų nubrėžta geltona ištisinė juosta. Eismo ribojimai gyventojams problemų kelia iki šiol.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Apr 13, 2014, 8:10 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:59 PM

„Oligarchas papustė padus, o jo įgeidžiai mums iki šiol kelia didelių rūpesčių. Neturime kur pastatyti automobilių“, – piktinosi buvę V.Romanovo kaimynai.

Gyventojai stebisi, kodėl valdininkai palaimino šiuos suvaržymus nuošalioje prestižinio kvartalo gatvelėje, kur nėra intensyvaus automobilių eismo.

Kai prieš metus V.Romanovas nuo teisėsaugos paspruko į Rusiją, padėtis tapo komiška – eismo apribojimai išliko, nors namo savininkai dabar jame nuolat negyvena, rašo dienraščio "Lietuvos rytas" priedas "Laikinoji sostinė". Gretimuose daugiabučiuose įsikūrę žmonės jau ne vienus metus neturi kur statyti savo mašinų.

Atėmė dalį parkavimo ploto

Dėl finansinių machinacijų pričiuptą 66 metų verslininką blogu žodžiu mini ne tik buvę Ūkio banko indėlininkai.

Vaižganto gatvės 14-ojo, 10-ojo, 4-ojo ir aplinkinių daugiabučių gyventojai piktai šnairuoja į 12 numeriu pažymėtą namą, kuriame anksčiau šeimininkavo V.Romanovas.

Prie trijų ir keturių aukštų daugiabučių yra mažai vietos automobiliams statyti. Gatvės plotas, esantis šalia milijonieriui priklausiusio sklypo, – dukart didesnis.

V.Romanovui kaimynų mašinos nebūtų kliudžiusios. Įvaža į jo kiemą sudaro vos kelis metrus, o žmonėms prie šaligatvio draudžiama statyti automobilius net 20 metrų – palei visą tvorą, juosiančią bėglio paliktą valdą.

Geltona ištisinė juosta nubrėžta net ties dalimi Vaižganto gatvės 10-ojo daugiabučio valdos. Šio namo gyventojų automobiliams skirtas plotas dar labiau susiaurėjo.

Vaižganto gatvės 14-ojo namo gyventojas bandė rinkti parašus, kad neliktų ženklo ir ištisinės juostos, tačiau kaimynų pritarimo nesulaukė – net ir pasprukus V.Romanovui, daugelis gyventojų bijo užsitraukti jo rūstybę. Iš aštuonių „Laikinosios sostinės“ kalbintų žmonių tik trys sutiko būti viešai įvardinti.

Kvartale kilo sumaištis

„Atsiradus geltonai juostai prie V.Romanovo sklypo, kilo sumaištis. Mašinas buvome priversti įterpti į kitų kaimyninių daugiabučių prieigas. Ypač ankšta būna, kai Sporto halėje vyksta renginiai“, – „Laikinajai sostinei“ pasakojo Julius Karbauskis iš Vaižganto gatvės 10-ojo namo.

„Kodėl atsirado ženklas su ištisine juosta? Todėl, kad tai – oligarcho valda.

Svarbiausia, kad kaimynų mašinos visiškai netrukdė V.Romanovo šeimai ar kitiems šio namo šeimininkams – juk jas paliktume ne prie įvažiavimo“, – išrėžė Vaižganto gatvės 14-ajame name gyvenantis Tomas G.

Per pietus jis dar randa laisvą vietą savo automobiliui „Chrysler Grand Voyager“, tačiau po darbo valandų tai dažnai tampa sunkiai įvykdoma misija.

„Visiems daugiabučių gyventojams būtų daug patogiau, jei eismo ribojimų šioje vietoje neliktų.

Kai kartą kaimynas prie geltonos juostos pastatė savo „Toyota Avensis“, į lauką išlėkė V.Romanovo valdą saugantys vyrukai ir jį išvarė. Kilo kivirčas“, – prisiminė Vaižganto gatvės 10-ajame name gyvenantis Romas Z.

Neleisdavo net sustoti

V.Romanovui priklausiusi valda saugoma net ir pabėgus jam į užsienį, bet sargybiniai dabar jau nėra tokie aršūs.

Anot vietos senbuvių, anksčiau būdavo aprėkiami net tie vairuotojai, kurie prie ištisinės juostos sustodavo vos keliolikai sekundžių, nors ženklas nedraudžia trumpam stabtelti.

„Laikinosios sostinės“ užkalbintas sargybinis dievagojosi, jog į šį namą V.Romanovo šeima nekelia kojos jau metus.

Tačiau kaimynai šiuos žodžius paneigė. Esą verslininko artimieji ten nuolat negyvena, bet maždaug kartą per savaitę pasirodo, o sargyba dirba ištisą parą. Anot Romo Z., valdoje buvo apsilankiusi V.Romanovo žmona Svetlana Romanova, kurią lydėjo anksčiau kaimynams nematytas vyriškis. Jie įėjo į vidų, o po kelių valandų išvyko.

2013 metų vasario 18-ąją, praėjus vos šešioms dienoms nuo Ūkio banko veiklos apribojimo, V.Romanovas pardavė savo namą Vaižganto gatvėje sutuoktiniams Vitalijui Goriunovui ir Olgai Lipovskajai.

Manoma, kad šis sandoris buvo fiktyvus, siekiant apsaugoti turtą nuo konfiskavimo. Dabartinių formalių savininkų niekas iš kaimynų akyse nematė.

Dauguma prašymų būna atmetami

Danas Česnauskas

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas.

„Sprendimus dėl kelio ženklų įrengimo ar kelių ženklinimo priima Kauno savivaldybės Saugaus eismo komisija, kurioje dirba ir Kelių policijos pareigūnai.

Atitinkamus prašymus gali pateikti prie gatvių esančių valdų gyventojai, įmonių atstovai. Jie privalo nurodyti svarias priežastis, kodėl tai reikia padaryti.

Teisės aktuose nėra tiksliai apibrėžta, kokios priežastys pripažįstamos svariomis. Kiekvienas atvejis – individualus. Vienas svarbiausių argumentų – sveikatos problemos, pavyzdžiui, fizinis neįgalumas.

Prašytojai paprastai daug ko prisigalvoja. Dažniausiai jų prašymai yra atmetami.

Vaižganto gatvėje ženklas buvo pastatytas ir grindinys paženklintas 2006 metais. Kokie prašyme buvo nurodyti motyvai ir kodėl jis buvo patenkintas, dabar pasakyti negaliu. Tokie prašymai raštinėje saugomi 5 metus.

Jei gyventojai kreiptųsi dėl ženklinimo pakeitimo, prašymą svarstytume.

Už mašinos statymą prie geltonos juostos, ties ženklu „Stovėti draudžiama“, numatyta bauda nuo 100 iki 300 litų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.