Pensinio amžiaus vairuotojai per metus sukelia 1000 avarijų

1 iš 12 eismo įvykių Lietuvos keliuose sukelia pensinio amžiaus vairuotojai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:55 PM

Tiesa, draudikai pastebi, kad senjorų sukeliami eismo įvykiai dėl jiems būdingo atsargumo nėra dideli, todėl ir padaroma žala – santykinai mažesnė.

Per praėjusius metus „ERGO Insurance“ Lietuvoje fiksavo maždaug 1 tūkst. senjorų sukeltų avarijų, šiek tiek mažiau vairuojančių pensininkų į eismo įvykius pakliuvo dėl kitų vairuotojų kaltės.

Pasak bendrovės žalų administravimo direktoriaus Baltijos šalyse Audriaus Pilčico, senjorams patirties tikrai nestinga, tačiau dažnai juos paveda amžiaus problemos ir kasdienės praktikos stoka.

Tai ypač būdinga dabartiniam metų laikui, kai keliuose padaugėja žiemos sezonu nevažinėjančių vairuotojų.

Dažniausiai eismo įvykių kaltininkais tampa pensinio amžiaus vyrai. Lyginant su moterimis, jie per 2013 metus sukėlė 4 kartus daugiau avarijų.

Pasak žalų administravimo ekspertų, tą lemia natūralios priežastys: vairuojanti moteris prieš kelis dešimtmečius – gana retas reiškinys, todėl didžioji vyresnių vairuotojų dalis yra vyrai.

Be to, moterys, sulaukusios vyresnio amžiaus, dažniau apskritai atsisako vairavimo arba kelyje elgiasi itin atsargiai.

„Vyresnioji vairuotojų karta yra tikrai verta kitų pagarbos. Šie vairuotojai paprastai jaučia didesnę atsakomybę, nuosekliau laikosi Kelių eismo taisyklių ir stengiasi puoselėti eismo kultūrą.

Teigiamai eismo įvykių statistiką veikia ir asmenybės branda – senjorai rečiau skuba, kelyje yra lengviau nuspėjami, važiuoja lėčiau, nors tai ir kelia kai kurių vairuotojų nepasitenkinimą“, – sako A.Pilčicas.

Pasak jo, dažniau pasitaiko problemų, kai eismo sąlygos tampa sudėtingos: tamsiu paros metu, esant pūgai ar rūkui, atsidūrus transporto spūstyje.

Daugiausiai eismo įvykių vyresnio amžiaus vairuotojai sukelia dėl sulėtėjusios reakcijos.

Pastebima, kad su amžiumi darosi sunkiau orientuotis ir greitai įvertinti kitų eismo dalyvių veiksmus. Kaip pavyzdį A.Pilčicas pateikia kuriozinę avariją praėjusiais metais, kai garbaus amžiaus vairuotojas dvipusio eismo kelyje, lenkdamas kitą automobilį, nepastebėjo pėstiesiems skirtos saugumo salelės.

Senjoro vairuojamas automobilis ją pervažiavo, sugadino ženklus. Laimei, sužalojimų ir aukų tąkart pavyko išvengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.