Reklaminiai automobiliai - kova už būvį ar miestų šiukšlės?

Smulkieji Kauno verslininkai rado būdą apeiti reklamos taisykles reglamentuojančius įstatymus – judrių gatvių prieigose jie palieka reklamos stendais paverstus automobilius.

Dažniausiai paslaugas ant automobilių reklamuoja juos superkantys verslininkai.
Dažniausiai paslaugas ant automobilių reklamuoja juos superkantys verslininkai.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 20, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 7:54 AM

Mašinos aplipinamos įvairiais, dažniausiai kuo didesniais, tad gana neskoningai atrodančiais užrašais ir paliekamos šalikelėse.

Dažniausiai šiuo būdu savo paslaugas, išvengdami mokesčių, reklamuoja senus, nevažiuojančius automobilius superkantys verslininkai. Tačiau į juos jau lygiuojasi net sulčių spaudėjai, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Valdininkai vienbalsiai teigia, jog tokios netvarkos toleruoti negalima, tačiau pripažįsta, kad apsukruoliams sutramdyti trūksta teisinių svertų.

Užrašai – tai ne reklama?

„Įstatymai nedraudžia savo automobilį „papuošti“ užrašais. Jeigu jie nieko neįžeidžia, neskatina nusikalsti ar diskriminuoti, mes nieko padaryti negalime“, – „Laikinajai sostinei“ sakė Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas Danas Bortkevičius.

Pasak vyriausiojo miesto tvarkdario, jeigu automobilio forma lieka nepakitusi, ant jo nepastatytas transparantas ar skydas, toks objektas nepatenka į Reklamos įstatymo reguliuojamą sritį.

„Susidurdami su kurioziška situacija, kai reklaminiai užrašai ant automobilio nėra traktuojami kaip reklama, mes šių transporto priemonių savininkų negalime bausti už reklamos taisyklių pažeidimus“, – pripažino D.Bortkevičius.

Stovėjo kelis mėnesius

Bene ilgiausiai tvarkdariai kovojo su Šv. Gertrūdos ir A.Mackevičiaus gatvių sankryžoje kelis mėnesius stovėjusia, reklaminiais užrašais apklijuota seniena.

Verslininkai, palikę automobilį apmokestintoje vietoje, pasirūpino net už kelis mėnesius į priekį sumokėti rinkliavos mokestį.

„Šis automobilis atsirado birželio mėnesį, stovėjo ir liepą, ir rugpjūtį. Rugsėjį pasitarėme su teisininkais, radome sprendimo būdą. Paskutinę rugpjūčio dieną baigėsi šio automobilio techninės apžiūros galiojimas, išsikvietėme savininkus, paaiškinome apie gresiančią atsakomybę. Problemą pavyko išspręsti, automobilio šioje vietoje neliko“, – pasakojo D.Bortkevičius.

Įdomiausia tai, jog dalis reklaminio užrašo buvo užlipinta ant vairuotojo pusės šoninio stiklo. Tačiau ši aplinkybė nesudomino policijos pareigūnų. Miesto tvarkdariams buvo atsakyta, jog galiojantį techninės apžiūros taloną turintis automobilis laikytinas techniškai tvarkingu.

Baudžia senienų savininkus

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai priversti ieškoti būdų sutramdyti miestą bjaurojančius verslininkus.

Negalėdami bausti už reklamos taisyklių pažeidimus, tvarkdariai tikrina, ar automobilis techniškai tvarkingas.

„Jeigu automobilis stovi ne privačioje valdoje, o, pavyzdžiui, šalikelėje, mes tikriname, ar nepasibaigęs jo techninės apžiūros galiojimo terminas. Jeigu jis pasibaigęs, galima teigti, kad transporto priemonė techniškai netvarkinga, ir mes galime bausti jos savininką. Jau esame nubaudę iki dešimties žmonių“, – sakė D.Bortkevičius.

Reklamuoja sulčių spaudyklą

K.Baršausko gatvėje, „Šilo“ parduotuvės aikštelėje, stovintis automobilis „Smart“ reklamuoja Prancūzų gatvėje veikiančią sulčių spaudyklą.

Sulčių spaudėjas nesivargino – reklaminius plakatus sumontavo ant automobilio stogo, negrabiai pririšo prie kėbulo.

Šio automobilio vairuotojas už nelegalią reklamą kartą jau sulaukė nuobaudos, tačiau savo elgesio, regis, nepakeitė.

„Šis žmogus mūsų nesuprato, todėl bausime jį pakartotinai. Pakartotinis nusižengimas numato baudą nuo 1 tūkstančio litų, o bylą nagrinės teismas“, – informavo D.Bortkevičius.

Susisiekėme su sulčių spaudėju, jis pripažino turėjęs bėdų dėl pasirinkto reklamos būdo.

„Nusprendėme reklamuotis ant automobilio pastatydami skydą, tik vėliau supratome, kad tai nelegalu. Sulčių spaudimo sezonas labai trumpas, vos mėnuo – nebūtume spėję savivaldybėje pasirūpinti visais reikiamais leidimais“, – aiškino Prancūzų gatvėje gyvenantis smulkusis verslininkas.

Vienintelis legalus būdas?

Paskambinome vienam senų automobilių supirkimu užsiimančiam verslininkui. Šis nesutiko su valdininkų kaltinimais, esą tokia reklamos forma bjauroja miestą.

„O kas pasakė, kad tai negražu? Man labai negražus atrodo Raudondvario plentas, nes jame labai daug duobių, jis kur kas labiau bjauroja miestą nei tie automobiliai. Mes juk nieko bloga nedarome – suteikiame žmonėms informaciją, kaip greitai atsikratyti senų automobilių. Atvažiuojame, atsiskaitome, išduodame dokumentus ir išsivežame“, – kalbėjo pavardės atskleisti nenorėjęs verslininkas.

Kaunietis tikino, jog užrašais apklijuotus senus automobilius palikti šalikelėse nuspręsta ne iš gero gyvenimo. Tai esą vienintelis būdas reklamuotis.

„Reklamos stendus valdo vos kelios firmos, kurios išlaiko aukštus įkainius.

Kaip gali reklamuotis smulkusis verslas, kuris per mėnesį uždirba 2–3 tūkstančius litų pelno? Vien stendo nuoma tiek kainuotų. Kai kiekvieną reklaminę lentelę valdžia apmokestino, nebeliko kito legalaus būdo reklamuotis“, – piktinosi pašnekovas.

Kauniečiams trūksta pilietiškumo

Kauno savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius pripažino – radę būdą apeiti Reklamos įstatymą, verslininkai bjauroja miestą.

„Yra žmonių, kurie nesuvokia gyvenantys savo mieste, savo šalyje – nesijausdami tikrais miestiečiais, nenorėdami mokėti mokesčių, jie bjauriais pavyzdžiais teršia miestą. Krizena sau į saują, o mes priversti ieškoti būdų, kaip su šiuo reiškiniu kovoti“, – svarstė N.Valatkevičius.

Vyriausiasis Kauno urbanistas mano, kad žmogaus elgesys neabejotinai priklauso nuo išsilavinimo. „Jeigu žmogus turėtų tam tikrą išsilavinimą bei supratimą, taip nesielgtų. Juk kas norėtų savo kiemą paversti šiukšlynu“, – sakė N.Valatkevičius.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.