Vienam BMW savininkui akmenuko smūgis kainavo beveik 7000 eurų

Kovo–gegužės mėnesiais registruojama daugiausia žalų dėl pažeistų automobilių stiklų, nes keliuose po žiemos gausu smulkių akmenukų.

Į stiklą įlėkęs akmenukas gali kainuoti net vidutinę metinę lietuvio algą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Į stiklą įlėkęs akmenukas gali kainuoti net vidutinę metinę lietuvio algą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 7:06 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:55 AM

Kaip rodo draudimo bendrovės „If“ statistika, pavasarį registruojama 30 proc. daugiau tokių žalų nei kitais metų laikais, o, palyginti su mažiausiai nuostolių langams sukeliančiu žiemos sezonu – augimas net 50 proc.

„Pavasarį gatvėse atsiveria daug duobių, nuo jų skyla akmenukai, taip pat po šaltojo sezono keliuose lieka daug smėlio, žvyro gabaliukų – jie skrieja iš po ratų ir taip kelia pavojų automobiliams.

Dažniausiai nukenčia priekiniai stiklai, neretai apgadinamas buferis ar variklio gaubtas“, – sakė draudimo bendrovės „If" transporto žalų grupės vadovas Dominykas Trimonis.

Šiais metais vidutinis akmenukų sukeltos žalos dydis siekia 275 eurus – tai maždaug penktadaliu daugiau nei vidutinė išmoka už tokią žalą 2014-aisiais.

D.Trimonis teigė, kad išmokos už stiklų remontą ar keitimą kasmet po truputį auga. Tam įtakos turi naujesnis apdraustų transporto priemonių parkas ir sparčiai tobulėjančios stiklų gamybos technologijos – šios automobilių detalės tampa išmanesnės dėl montuojamų daviklių, kurie vairuotojui perduoda vis daugiau signalų, o tai ženkliai kelia stiklo kainą.

Stiklus remontuojanti ir keičianti įmonė „Carglass“ atkreipė dėmesį, kad pagrindinė daugumos priekinių stiklų skilimo priežastis – įdauža, atsiradusi akmenukui atsitrenkus į stiklą.

Pažeidimo vietoje susidaro įvarža, tuomet stiklas gali skilti net dėl silpniausios vibracijos: važiuojant per duobes, greitį ribojantį kalnelį ar atsitrenkus į šaligatvio bortelį. Dažniausiai, 85 proc. atvejų, pažeidžiami priekiniai automobilio stiklai, 10 proc. – šoniniai ir 5 proc. – galiniai transporto priemonės stiklai.

„Mūsų patirtis rodo, kad mažas akmenukas gali pridaryti ir daugiatūkstantinių nuostolių.

Didžiausia iki šiol registruota žala, kurią sukėlė vienas akmenukas – 6 600 eurų, kuomet teko keisti įskilusį šarvuoto BMW automobilio stiklą“, – teigė „Carglass“ direktorius Jurijus Končaninas.

Vienintelis būdas apsaugoti automobilį nuo skriejančių akmenukų – laikytis saugaus atstumo nuo priešais važiuojančių transporto priemonių. Jei vis dėlto akmenukas pataikė į stiklą, rekomenduojama įdaužą užklijuoti skaidriu lipduku ir kuo skubiau kreiptis į stiklus remontuojančią bendrovę.

Neskyrus tinkamo dėmesio, iš pažiūros menka įdauža gali smarkiai skilti pačiu netinkamiausiu metu, pavyzdžiui, važiuojant į techninę apžiūrą ar vykstant į tolimą kelionę.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.