Vagių terorizuojamas BMW savininkas jau bijo grįžti namo

Kiekvieną rytą eidamas prie savo automobilio vilnietis Kęstutis V. nežino, ką pamatys šįkart.

Kęstučio V. BMW X5 per mėnesį buvo apvogtas jau du kartus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kęstučio V. BMW X5 per mėnesį buvo apvogtas jau du kartus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2015-04-20 15:46, atnaujinta 2018-01-06 08:42

Fabijoniškių rajone gyvenantis vyras nebežino, kaip saugotis nuo vagių, – jų neatbaido nei apšviesta aikštelė, nei aukščiausio lygio signalizacija.

Vagių įbaugintas 2008 metų BMW X5 turintis vyras nebežino, kaip nuo jų apsiginti. Kenčia ir jo kaimynai.

Žinojo, ką vagia

Pirmą kartą abiejų jo BMW veidrodėlių stiklai buvo pavogti prieš mėnesį. Akivaizdu, kad vagys žinojo, į ką taikytis, nes viena tokia detalė kainuoja net 462,63 Eur.

„Tą naktį nukentėjau ne aš vienas. Ir mano draugas, kuris laikė 2004-ųjų BMW 530d automobilį pastatęs šalia manojo, ryte rado vieną suskaldytą veidrodėlį (ko gero nepavyko išimti gražiai), o kito neberado“, – pasakojo Kęstutis.

Apie įvykį vyras pranešė policijai, tačiau vos tik jis iš naujo susidėjo veidrodėlių stiklus, vagys grįžo ir dar kartą juos išlupo.

„Abu kartus veidrodėliai buvo pavogti po langais, mano gyvenamame kieme, 5-10 metrų nuo durų, esant geram apšvietimui naktį“, – stebėjosi pašnekovas.

Vagių neatbaidė ir pirmo lygio palydovinė signalizacija, įmontuota pagal kasko draudimo reikalavimus.

Teko atlaikyti įtarimus

Draudimo bendrovė Kęstučiui nuostolius padengė, tačiau vairuotojas neslėpė turėjęs atlaikyti įtarimus ir iš draudikų, ir iš policijos.

„Atvykus į policiją, manęs paklausė ar buvau bent jau susidėjęs stiklus. Atsakiau, kad, žinoma, buvau. Bet, aišku man pačiam kiltų įtarimas, nes praėjo vos 10 dienų ir jau vėl tas pats nutikimas.

Šalia tos vietos, kur buvo pastatytas automobilis, yra dvi vaizdo stebėjimo kameros, bet jų stebėjimo kampas nepasiekia vietos kurioje mano automobilis stovėjo, – sakė vyras. – O kaip dar saugotis, nežinau.

Papildomos kameros, saugomos aikštelės, jautresnė signalizacija, manau, nepadėtų, nes pavogti detales – sekundžių reikalas.“

Vagia, ką gali parduoti

Nors Kęstučio automobilį nužiūrėję vagys – itin atkaklūs, Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovė Jelena Zuj patikino, kad pastaruoju metu vagysčių iš automobilių mažėja.

Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos statistiniais duomenimis 2012 metais užregistruotos 3518 vagystės, 2013 m. – 3407 vagystės, o 2014 m. – 2820 vagysčių iš automobilių.

Dažniausiai vagiamos navigacinės ir parkavimo sistemos.

Tačiau vagys iš automobilių grobia viską, ką vėliau gali parduoti: garso aparatūrą, ratų gaubtus, apdailos detales, priekinius buferius, parkavimosi sistemos daviklius, rūko žibintus.

Taip pat įsilaužimo tikslas gali būti ir bent trumpam be priežiūros paliktos rankinės, kompiuteriai, fotoaparatai, žūklės ar medžioklės reikmenys ir kiti vertingi daiktai.

Išsirenka auką

Pasak J.Zuj, paprastai vagis pasirenka vieną automobilio modelį, į kurį nuolatos ir taikosi.

„Jie kruopščiai ruošiasi vagystei, ją detaliai suplanuoja, įsigyja specialius įsilaužimo įrankius, pavyzdžiui sugeba saugos pagalvę ar navigacinę įrangą pavogti per 15-20 sekundžių.

Įsilaužimams į automobilius vagys naudoja įvairiausius įrankius – tiek primityvius, tiek specialiai pagamintus nusikaltimams vykdyti.

Profesionalūs vagys dažniau naudoja specialius mašinų spynelių atrakinimo prietaisus, visrakčius, radijo stoteles. Tuo tarpu kiti įsilaužimams pasitelkia akmenis, atsuktuvus ar paprasčiausias buitines žirkles“, – aiškino ji.

Pareigūnė pasidalijo patarimais, kaip išvengti vagių dėmesio:

– Laikykite savo automobilį saugomose aikštelėse.

– Pasirūpinkite, kad patikimos firmos meistrai jūsų automobilyje įrengtų modernią signalizaciją.

– Pastatydami automobilį visuomet patikrinkite, ar veikia apsaugos sistema. Jei apsaugos sistema nereaguoja į jūsų siųstuvo komandas arba reaguoja chaotiškai arba su „vėlavimu“, nepalikite toje vietoje savo automobilio be priežiūros.

– Apdrauskite savo automobilį nuo vagystės.

– Niekada nepalikite atrakintų durų ar atidarytų langų bei stoglangių net jeigu išeinate trumpam.

– Jei laikote automobilį kieme, statykite jį gerai apšviestame kiemo plote, arčiau savo buto langų, įsitikinkite, kad jį užrakinote, uždarėte langus ir stoglangį.

– Net palikdami automobilį savo garaže, spynoje nepalikite užvedimo raktelių, įjunkite apsauginę signalizaciją. Nepamirškite užrakinti paties garažo.

– Nepalikite savo asmeninių net ir nevertingų daiktų automobilyje. Vagis negali žinoti, kad jūsų rankinėje ar švarko kišenėje nėra nieko vertingo, jis laušis į automobilį. O jeigu vis dėl to paliekate, paslėpkite taip, kad nebūtų akivaizdžiai matyti.

– Policijos įstaigose pažymėkite automobilyje esančią muzikinę įrangą nuo vagystės. O jeigu ji išimama, pasiimkite kartu su savimi.

– Pasikalbėkite su kaimynais saugumo tema. Paprašykite, kad pamatę ką nors įtartinai vaikščiojantį apie jūsų automobilį iš karto paskambintų jums arba į policijos įstaigą.

– Vairuodami automobilį, nepasikliaukite „tranzuojančiais asmenimis“. Jei kas nors atsitiko kelyje, neatidarykite langelio ir neišlipkite iš automobilio, kol neįsitikinsite, kokia iš tiesų situacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.