Kas tie V. Putino globojami „Nakties vilkai“, suerzinę Europą?

Įvairūs baikerių klubai nuolat keliauja po skirtingas Europos šalis, tad kuo išsiskiria Rusijos baikeriai „Nakties vilkai“, žygiu į Berlyną sukėlę nepasitenkinimo bangą Lenkijoje ir Vokietijoje?

V.Putinas ir pats vairuoja triratį „Harley-Davidson“.<br>RIA/Scanpix nuotr.
V.Putinas ir pats vairuoja triratį „Harley-Davidson“.<br>RIA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-26 21:05, atnaujinta 2018-01-05 20:11

Šeštadienį, balandžio 25 dieną, didžiausias Rusijos baikerių klubas pradėjo savo kelionę, skirtą paminėti sovietinės Raudonosios armijos pergalės prieš nacistinę Vokietiją 70-mečiui.

Prisidengė kilniu tikslu

Apie 20 motociklų grupės maršrutas turėtų driektis per Baltarusiją, Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Austriją, o gegužės 9 dieną numatytas finišas Berlyne. Tačiau nė viena iš šių valstybių „Naktinių vilkų“ nelaukia.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija jau paskelbė, kad baikeriai nebus įleisti į šalį, o Vokietija panaikino daliai grupės narių anksčiau išduotas Šengeno vizas.

Naktiniai vilkai“ deklaruoja į žygį išsiruošę labai kilniu tikslu – pasmerkti nacių režimą ir pagerbti jo aukas.

Tačiau ankstesni klubo pareiškimai ir pomėgis manipuliuoti faktais įspėja – Raudonosios armijos žygį per Europą kartojantys baikeriai demonstruoja, kad praėjus 70-čiai metų Rusija gali jį pakartoti ir kitais būdais.

Pakeitė reklaminė fotosesija

Viena stipriausių Rusijos „minkštųjų galių“ vadinamas baikerių klubas „Naktiniai vilkai“ garsėja dviprasmiška istorija. Klubas savo veiklą pradėjo dar 1983-iaisiais, organizuodamas tuo metu Sovietų Sąjungoje nelegalius roko koncertus.

Oficialiai į klubą 1989-aisiais susibūrę motociklų entuziastai tuo metu buvo laisvės šaukliai, tačiau bėgant metams vis labiau ėmė linkti prie Kremliaus skelbiamų ideologijų.

Ryškiausias pokytis klubo veikloje įvyko 2009 metais, kai klubo vadovas Aleksandras Zaldostanovas – „Chirurgas“ susipažino su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. V.Putino viešųjų ryšių specialistai buvo suorganizavę fotosesiją su baikeriais, skirtą sukurti prezidento „mačo“ įvaizdžiui, tačiau V.Putino ir A.Zaldostanovo pažintis virto draugyste.

Jie buvo ne kartą pastebėti kartu įvairiuose renginiuose, o V.Putinas, nors ir oficialiai neįstojo į baikerių klubą, prisijungia prie jų pasivažinėjimų su triračiu „Harley-Davidson“.

Tačiau V.Putinui palankus Čečenijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas yra oficialus „Naktinių vilkų“ narys.

Save laiko armija

Pernai V.Putinas A.Zaldostanovui įteikė Garbės ordiną už „aktyvų darbą partiotiškai auklėjant jaunimą“, o mainais į tai baikeris pažadėjo, kad jo klubo vyrus Rusija gali laikyti neoficialia karine jėga.

„Mes laikome save Rusijos armijos dalimi“, – pernai rudenį sakė A.Zaldostanovas agentūrai AFP.

Ištikimybę V.Putinui A.Zaldostanovas įrodė jau ne kartą. 2014-ųjų rugpjūtį baikeriai Sevastopolyje surengė roko koncertą, rėmusį Krymo užkariavimą. Per keistą šou, pritraukusį net 100 tūkst. žiūrovų, šokėjai vaizdavo svastikas, o A.Zaldostanovas viešai pareiškė, kad „Vienuolikas Stalino smūgis yra neišvengiamas“ (1944-aisiais sovietų armija pasiekė dešimt pergalių).

Taip pat „Naktiniai vilkai“ viešai smerkia feminizmą ir ypač aršiai pasisako prieš homoseksualus.

Ameriką smerkia, bet važinėja „Harley“

Tačiau didžiausias Rusijoje, daugiau nei 5 tūkst. baikerių vienijantis klubas ir pats painiojasi tarp savo skelbiamų idėjų.

Nors baikeriai atvirai smerkia JAV, o „meldimąsi doleriui“ įvardija kaip didžiausią blogybę, jie patys važinėja prabangiais amerikietiškais motociklais „Harley-Davidson“.

Rusiškų motociklų „Naktiniai vilkai“ nesirenka, nors su „IMZ-Ural“ yra sukūrę motociklą „Wolf-Ural“. Tai „čoperio“ tipo motociklas, varomas 745 cm3 tūrio dviejų cilindrų „Boxer“ varikliu.

Amerikietišką motociklą vairuoja ir V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.