Provokuojanti lietuviška „Lexus NX“ reklama juokina pasaulį

Automobilių gamintojai, prieš išleisdami naują modelį į dienos šviesą, paprastai itin išsamiai patikrina jo pavadinimo prasmę.

Provokuojančią „Lexus NX“ reklamą užsieniečiai įvertino kaip nesėkmę.<br>Lrytas.lt nuotr.
Provokuojančią „Lexus NX“ reklamą užsieniečiai įvertino kaip nesėkmę.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2015, 7:51 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:12 AM

Anksčiau su nepadoriomis reikšmėmis tam tikroje kalboje jau buvo susidūrę „Mitsubishi“, „Mazda“ ir kiti. Tokiu atveju gamintojas tam tikroje rinkoje modelį pardavinėja kitu, neigiamų asociacijų nekeliančiu pavadinimu.

Bet „Lexus“ nusprendė nieko nekeisti – naujausią nedidelį visureigį NX gamintojas pristatė ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje.

Rusijoje bei kitose šalyse, kur rusų kalba yra gana paplitusi, NX reiškia nepadoraus keiksmažodžio „na**ui“ sutrumpinimą.

Tačiau Lietuvoje gamintojas ne tik nepasistengė šio nepatogaus fakto nedemonstruoti, bet priešingai – išleido reklamas su didžiuliu užrašu NX.

Tai pastebėjo ir rinkodaros klaidas fiksuojantis tinklaraštis marketingshmarketing.net.

„NX išorė, NX vidus, vairuokite NX“, – puikuojasi užrašai reklamoje.

Autoriai šį „Lexus“ žingsnį įvertino kaip labai rimtą klaidą, nors nepastebėjo, kad tas pats automobilio pavadinimas naudojamas ir Rusijoje.

Anksčiau pavadinimą yra tekę keisti „Mitsubishi“ – ispaniškai kalbančiose šalyse visureigiai „Pajero“ virto „Montero“, nes pirmasis žodis reiškia save seksualiai tenkinantį žmogų. O „Mazda Laputa“ nebuvo pardavinėjama ispaniškai kalbančiose šalyse, nes modelio pavadinimas reiškė laisvo elgesio moterį.

Tačiau „Lexus NX“ pavadinimas dažniau sutinkamas su ironija nei pasipiktinimu, nes jis neprilipdo jokios negražios pravardės automobilio savininkui.

Rusijoje tai net suveikė kaip sėkminga rinkodaros priemonė, nes mėgstantys kelyje pakeiksnoti kitus vairuotojus žmonės automobilio pavadinimą priėmė kaip pokštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.