Ant tako numestame automobilyje – policininko antsiuvas

Automobilio salone, ant prietaisų skydelio, padėtas policininko antsiuvas, savivaldybės įmonės darbuotojo pažymėjimas ar pranešimas, raginantis sumokėti baudą. Tokiais būdais kauniečiai vis dar vengia mokesčių už automobilių stovėjimą.

Ant dviračių tako prie sankryžos paliktame „Audi“ matomoje vietoje puikavosi policijos uniformos antsiuvas. Policijos vadovas teigė, kad automobiliu naudojasi ne pareigūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ant dviračių tako prie sankryžos paliktame „Audi“ matomoje vietoje puikavosi policijos uniformos antsiuvas. Policijos vadovas teigė, kad automobiliu naudojasi ne pareigūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ant dviračių tako prie sankryžos paliktame „Audi“ matomoje vietoje puikavosi policijos uniformos antsiuvas. Policijos vadovas teigė, kad automobiliu naudojasi ne pareigūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ant dviračių tako prie sankryžos paliktame „Audi“ matomoje vietoje puikavosi policijos uniformos antsiuvas. Policijos vadovas teigė, kad automobiliu naudojasi ne pareigūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-05-24 13:33, atnaujinta 2019-02-22 14:40

Mokėti kelis eurus už automobilio stovėjimą miesto centre nori toli gražu ne visi vairuotojai. Sugalvojama įvairiausių būdų, kaip to išvengti.

Neretai pasitaiko atvejų, kai tiesiog susitariama su kontrolieriais, kad jie dažniausiai už tam tikrą atlygį nepastebės pažeidimo.

Kartais pasitelkiami ir psichologiniai socialinės inžinerijos triukai – kontrolieriams bandoma padaryti įspūdį, neva vairuotojas eina tam tikras pareigas. Tada automobilyje vietoj kvito, liudijančio, kad susimokėta už automobilio stovėjimą, paliekamas koks nors tariamą vairuotojo „rimtumą“ liudijantis ženklas.

Puikavosi policijos antsiuvu

„Laikinosios sostinės“ žurnalistų dėmesį atkreipė pačiame miesto centre, Laisvės alėjos ir Vytauto prospekto sankirtoje, keistai pastatytas automobilis „Audi“.

Jis stovėjo ant dviračių tako, nebuvo laikomasi 5 metrų atstumo nuo sankryžos. Nors vieta, kurioje „Audi“ buvo paliktas, mokama, priskiriama raudonajai zonai, apmokėjimą liudijančio kvito nebuvo matyti.

Tačiau ant automobilio prietaisų skydelio puikavosi policininko uniformos antsiuvas.

„Audi“ automobilyje matomoje vietoje paliktas pareigūno antsiuvas uždavė klausimą – nejaugi piktnaudžiavimu dvelkianti gudrybė gyvuoja iki šiol?

Gelbėjo kepurė ir lazdelė

Policijos atributikos demonstravimas vengiant mokėti už automobilių stovėjimą Kaune buvo populiarus maždaug prieš dešimtmetį ir dar seniau.

Salone matomoje vietoje palikta pareigūnų kepurė ar lazdelė tapdavo akivaizdžiu ženklu, kad rinkliavos kontrolieriai turi nematyti pažeidėjo.

Pasikeitus visuomenės ir policijos vadovų požiūriui į nustatytos tvarkos laikymąsi, jau kuris laikas policijos kepurių ar krivūlių automobilių salonuose nematyti.

Kiek anksčiau vairuotojai matomoje salono vietoje palikdavo kontrolierių išduodamus spalvotus lapelius, pranešančius, kad reikia sumokėti už stovėjimą, taip pat savivaldybės įmonių darbuotojų pažymėjimus. Tai buvo sutartiniai ženklai, suteikiantys galimybę išvengti baudos.

Privilegijų nesuteikia

Kalbinti pareigūnai sakė netikintys, kad automobilį ant dviračių tako nesumokėjęs už stovėjimą galėjo palikti policininkas.

„Kitoje Vytauto prospekto pusėje – apskrities policijos būstinė. Aplinkui vaikšto policijos vadovai. Tikrai nesitiki, kad kas nors iš kolegų galėtų taip kvailai pasielgti, pažeisti taisykles ir demonstratyviai ant prietaisų skydelio palikti policininko ženklą“, – stebėjosi kalbinti pareigūnai.

Paslaptingu automobiliu susidomėjo ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai. Netrukus buvo nustatyta, kad tai ne pareigūno ar jo šeimos nario automobilis. Oficialiai ši transporto priemonė priklauso 1933 metais gimusiam senoliui, o juo naudojasi pusamžė moteris.

Ar vairuotoja pažeidė Kelių eismo taisyklės palikdama automobilį ant dviračių tako, aiškinasi pareigūnai.

Laimei, vairuotoja niekaip nesusijusi su policija, antraip už tokį poelgį darbe jos lauktų rimtas pokalbis su vadovais.

„Toks pareigūnų elgesys Kauno apskrities vadovybės būtų vertinamas vienareikšmiškai – neigiamai. Kita vertus, ant automobilio prietaisų skydelio palikti daiktai privilegijų nesuteikia“, – sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas.

Pareigūnas pabrėžė, kad kontroliuoti, ar vairuotojai sumokėjo automobilių stovėjimo rinkliavos mokestį, – ne policijos reikalas. Tai atlieka savivaldybės valdomos įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ kontrolieriai.

Anksčiau miesto centre dirbantiems policijos pareigūnams išties kildavo sunkumų rasti laisvą vietą automobiliui pastatyti, pastaruoju metu šios problemos mastas gerokai sumenko. Savivaldybė pareigūnų reikmėms skyrė nemažai vietų šalia pagrindinių jų įstaigų.

Sukčiauja ir kontrolieriai

Rinkliavą už stovėjimą renkančios įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ vadovas Algimantas Puidokas nustebo išgirdęs, kad vairuotojai iki šiol dar piktnaudžiauja salone palikdami policijos atributiką.

„Anksčiau sutartinis ženklas buvo salone palikta policininko kepurė. Maniau, kad šis reiškinys jau seniai išgyvendintas“, – stebėjosi A.Puidokas.

Pašnekovas užsiminė, kad mieste dirbančių kontrolierių darbą prižiūri savotiški prievaizdai – po miestą važinėjantys ir kolegų darbą tikrinantys vyresnieji kontrolieriai. Kaip tik šie du darbuotojai pastaruoju metu serga, todėl neatmetama, kad be kontrolės likę darbuotojai ėmė savavaliauti.

„Gali būti, kad vairuotojai susitarė su kontrolieriais ir egzistuoja koks nors sutartinis ženklas. Tai gali būti koks nors ženklas ar daiktas, į kurį eidami pro šalį neatkreipsime dėmesio.

Aiškinsimės, ar kas nors susitarė su kontrolieriumi ir rinkliavos mokesčio nemoka palikdamas jūsų minėtą policininko ženklą“, – sakė bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ vadovas.

Antsiuvą padėjo vaikas?

A.Puidokas neslėpė – jo vadovaujamame kolektyve pasitaiko nesąžiningų darbuotojų, mainais už suteiktą galimybę likti nenubaustiems imančių iš vairuotojų kyšius.

Nors sąlygos piktnaudžiauti tarnyba tapo sudėtingesnės kontrolieriams ėmus dirbti poromis ar po tris, tam tikros veiksmų laisvės suteikė įdiegtos naujovės.

„Įvedus 5 minučių tolerancijos tarpsnį, per kurį vairuotojai nebaudžiami, kontrolieriams atsivėrė naujų piktnaudžiavimo galimybių. Nufotografavęs automobilį darbuotojas vėliau gali pranešti, kad pažeidimo neužfiksavo, nes mašina nuvažiavo, nors iš tiesų vairuotojui pavyko su kontrolieriumi susitarti“, – sakė A.Puidokas.

Laisvės alėjos ir Vytauto prospekto sankirtoje automobilį palikusi vairuotoja aiškinantis pažeidimo aplinkybes pati atėjo į „Automobilių stovėjimo aikštelių“ būstinę.

„Mes nustatėme, kad už automobilio stovėjimą vis dėlto buvo sumokėta. Taip pat paklausėme, kaip ir kodėl ant prietaisų skydelio atsirado policininko antsiuvas. Moteris sakė, kad žaisdamas jį ten padėjo mažametis vaikas“, – „Laikinajai sostinei“ paaiškino A.Puidokas.

Ar verta tikėti šia versija – paliekame spręsti skaitytojams.

Neįgalieji gudrauja labai dažnai

Danas Bortkevičius

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas

„Mūsų skyriaus darbuotojai nekontroliuoja rinkliavos už automobilių stovėjimą surinkimo. Tikrinama, ar vairuotojai palikdami automobilius laikosi Kelių eismo taisyklių, paiso kelio ženklų. Bene vienintelė išimtis yra neįgaliojo pažymėjimas – susiduriame su piktnaudžiavimu ir bandymais gudrauti.

Labai dažnai pasitaiko atvejų, kai patys neįgalieji peržengia jiems suteiktų lengvatų ribas.

Įstatymai numato, kad neįgaliesiems skirtose automobilių stovėjimo vietose savo automobilius gali palikti tik tie asmenys, kuriems nustatytas 0–30 procentų darbingumas.

Tačiau kartais šiose vietose savo transporto priemones palieka ir kiti, to daryti teisės neturintys neįgalieji. Jie negalią liudijantį dokumentą padeda ant prietaisų skydelio tarsi netyčia uždengę nedarbingumo lygį nurodančius skaičius.

Patikrinimų metu žmonės teisinasi nežinoję keliamų reikalavimų. Tačiau tikėti, kad jie šios tvarkos iš tiesų nežino, būtų naivu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?