Garsaus miestiečio vardu pavadinta gatvė Kaune kelia siaubą

Garsių žmonių pavardėmis pavadintos Kauno gatvės kelia miestiečių pasipiktinimą. Yra taip apleistų, kad darosi gėda. Tačiau tik ne valdininkams – jie nemano, kad tokius kelius taisyti reikėtų pirmiausia.

Šančių gyventojams gėda prieš A.Šociko gimines, kad jo vardu pavadinta gatvė baisiai apleista ir duobėta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šančių gyventojams gėda prieš A.Šociko gimines, kad jo vardu pavadinta gatvė baisiai apleista ir duobėta.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Bobinas nuo miesto valdininkų gavo pylos, nes duobes bandė užpilti pats.
A.Bobinas nuo miesto valdininkų gavo pylos, nes duobes bandė užpilti pats.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jul 30, 2015, 9:49 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:55 PM

Lygiai prieš metus Kaune esančios Siūlų gatvės atkarpai buvo suteiktas garsaus kauniečio boksininko Algirdo Šociko vardas.

Tačiau miesto valdžia, suteikusi gatvei Kauno garbės piliečio pavardę, ją pamiršo. Dalis gatvės tokia duobėta, kad čia gyventojai ne tik laužo automobilius, bet ir susižaloja kojas.

Nesirūpinama ir kai kuriomis kitomis gatvėmis, kurioms suteikti garbingų žmonių vardai.

Tačiau miesto tvarkdariai mano, kad gatvių pavadinimai nesuteikia pirmenybės jas remontuoti anksčiau nei kitus Kauno kelius.

Įamžino atminimą ir pamiršo

Nuo Žemųjų iki Aukštųjų Šančių vingiuojančiai Siūlų gatvės atkarpai 2014 metų birželį buvo suteiktas garsaus sportininko, ringo džentelmeno A.Šociko vardas.

Daugelis vietos gyventojų, pažinojusių netoliese Pušyno gatvėje gyvenusį boksininką ir trenerį, didžiuojasi, kad gatvė turi garbingo žmogaus vardą.

Tačiau pamačius, kaip ji atrodo, darosi gėda prieš A.Šociko artimuosius. Didelė gatvės atkarpa nepaprastai duobėta.

Vos nesusilaužė kojos

Šia gatve kasdien vaikštanti kaunietė Alma Kryžanauskienė pasakojo, kad gatvė neremontuojama daugybę metų.

„Šia gatve važiuojantys žmonės laužo automobilius. Tačiau duobės jau darosi tokios didelės ir jų vis atsiranda taip tankiai, kad net pėsčiomis sunku praeiti. Rudenį čia vos kojos nesusilaužiau – griuvau ir stipriai susižalojau kelį“, – sakė moteris.

A.Šociko gatvėje gyvenantis Algimantas Bobinas taip pat piktinosi, kad gatvė neremontuojama. Vyras pasakojo, kad prieš dvejus metus savo jėgomis statybinėmis atliekomis, plytgaliais bandė užpilti vieną kitą duobę.

„Apie tai valdžia iš karto sužinojo. Atvažiavo valdininkai, barėsi, kad bandome pagerinti eismo sąlygas. Sakė, kad jiems reikės vargti, kai gatvę taisys, teks išvežti mūsų paklotą gruntą. Bet jau eina antri metai, o niekas nieko neremontuoja“, – pasakojo vyras.

Gėda prieš artimuosius

A.Bobinas pasakojo, kad dabartinė A.Šociko gatvė, nutiesta dar caro laikais, buvo grįsta akmenimis. Ir dabar dar matyti išlikę seni granito šaligatvių apvadai. „Jei valdžia pinigų neturi remontui, galėtų iškasti akmenis, juos parduoti. Taip šiek tiek užsidirbtų naujai dangai“, – svarstė kaunietis.

Šančių gyventojai įsitikinę, kad gatvę reikėjo remontuoti dar prieš suteikiant jei A.Šociko vardą.

„Dabar gėda prieš buvusio garbaus žmogaus artimuosius“, – sakė A.Kryžanauskienė.

Nepagarbos matyti ir daugiau

Kaune yra ir daugiau garsių žmonių pavardėmis pavadintų gatvių, kurioms labai reikia remonto.

Centre esanti Kazimiero Būgos gatvė, kuriai kalbininko pavardė suteikta dar 1933 metais, taip pat sunkiai pravažiuojama.

Lakūno Felikso Vaitkaus gatvę Aleksote gyventojai prašo sutaisyti jau 2 metus, tačiau gerų žinių nesulaukia.

Šiemet rugsėjo mėnesį bus minimos F.Vaitkaus skrydžio per Atlanto vandenyną lėktuvu „Lituanica II“ 80-osios metinės, todėl aleksotiškiai ypač norėtų, kad gatvė būtų deramai suremontuota.

Pavadinimas dar nieko nereiškia

Aloyzas Pakalniškis

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas

„Gatvių tvarkymo plane numatyta, kad pirmiausia taisomos magistralinės reikšmės gatvės, neatsižvelgiant į jų pavadinimus.

Jei gatvėms ir suteiktos garsių žmonių pavardės, tai nereiškia, kad jos turi būti tvarkomos pirmiausia. Tai būtų nesąžininga kitose gatvėse gyvenančių kauniečių atžvilgiu.

Šiemet planuojame remontuoti Šančių gatves. Pradėsime nuo Krantų alėjos ir Krantų gatvių. Vėliau pasieksime ir A.Šociko gatvę. Bus taisomos jos duobės.

K.Būgos gatvę pasižymėsiu. Reikia ją apžiūrėti ir įtraukti į remonto darbų planą.

F.Vaitkaus gatvė yra vietinės reikšmės. Todėl šiemet jos taisyti neketinama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio