Avantiūra: „Žiguliais“ – į Stambulą valgyti kebabo

Draugai nusprendė originaliai praleisti atostogas. Jiems šovė į galvą mintis „pasikinkius“ 30 metų senumo „Žigulius“ iš Porio (miesto vakarų Suomijoje – red.) nuvažiuoti į Turkiją.

Užkietėję „Žigulių“ mylėtojai nebijo leistis į tolimas keliones, kadangi neįmantri automašinos mechanika įgalina ją suremontuoti iš esmės bet kurioje vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Užkietėję „Žigulių“ mylėtojai nebijo leistis į tolimas keliones, kadangi neįmantri automašinos mechanika įgalina ją suremontuoti iš esmės bet kurioje vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Užkietėję „Žigulių“ mylėtojai nebijo leistis į tolimas keliones, kadangi neįmantri automašinos mechanika įgalina ją suremontuoti iš esmės bet kurioje vietoje.<br>Facebook nuotr.
Užkietėję „Žigulių“ mylėtojai nebijo leistis į tolimas keliones, kadangi neįmantri automašinos mechanika įgalina ją suremontuoti iš esmės bet kurioje vietoje.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 15, 2015, 6:10 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 11:30 AM

Per dvi su puse savaitės automobilis porą kartų buvo sugedęs, tačiau sovietinės automobilių pramonės perlas nepavedė ir šį sykį, rašoma Suomijos nacionalinio transliuotojo „Yle“ oficialioje svetainėje.

Vieną gražią dieną Jori Kymäläinenas su savo draugais panoro sukirsti tikrą kebabą. Kadangi Suomijoje ne taip lengva tokį rasti, draugai nusprendė vykti į Stambulą.

Čia dar nieko baisaus, taip daro ne vienas, bet tie jaunuoliai nusprendė leistis į kelionę „Žiguliais“, tiksliau – 1983 metais pagamintu automobiliu „Lada 2012“. Tuo laiku Sovietų Sąjungai vadovavo Jurijus Andropovas, o Ronaldas Reiganas vadino SSRS „blogio imperija“.

Tas pats geltonas „žiguliukas“ kartą jau buvo pervažiavęs visą Šiaurės Ameriką. Užkietėję „Žigulių“ mylėtojai nebijo leistis į tolimas keliones, kadangi neįmantri automašinos mechanika įgalina ją suremontuoti iš esmės bet kurioje vietoje. Šįsyk automobiliu nuvažiuota per 11 000 kilometrų.

Kaip paprastai būna, su kai kuriomis problemomis draugų kompanija vis dėlto susidūrė.

„Latvijoje mes remontavome variklį ir priekinio stiklo valytuvą. Ukrainoje sulūžo ratlankis, kai lėkdami dideliu greičiu įvažiavome į duobę. Bet užtat ten mes galėjome nusipirkti originalių metalinių ratlankių“, – pasakoja J.Kymäläinenas.

Černobilyje neverta fotografuoti

Per 17 dienų draugai suspėjo kirsti 25 šalis. Pro „Žigulių“ langus Europa jiems pasirodė bičiuliška: beveik visi žmonės, su kuriais jiems teko susitikti kelionėje, buvo geraširdžiai ir pasirengę jiems padėti.

Geltonąją mašinėlę visur lydėjo šypsenos ir į viršų ištiesti nykščiai.

„Ypač Turkijoje žmonės buvo labai draugiški. Ir netgi graikai buvo įsitikinę, kad dėl jų ekonominių problemų kalti vokiečiai. Suomių jie nekeikė“, – pasakoja J.Kymäläinenas.

Bet buvo ir deguto šaukštas medaus statinėje. Pavyzdžiui, Ukrainoje dauguma kelių labai prastos būklės, o Rumunijoje ir Bulgarijoje vairuotojai važinėjo nesilaikydami jokių taisyklių. Graikijoje šalikelėse stovėjo daugybė apleistų namų ir degalinių.

Černobilyje draugai panoro nufotografuoti apleistus namus, tačiau netikėtai prieš akis išdygo puikios būklės policijos „Lada Samara“.

„Jie pareiškė, kad mus nuveš į nuovadą, tačiau po ilgų aiškinimųsi davė mums minutę laiko dingti jiems iš akių. Mes greitai nurūkome į Kijevą“.

„Žigulių“ sėdynės – šiaip sau

Su suomišku pasu atlikti visus muitinės formalumus sunku nebuvo.

„Ukrainos pasienyje pasieniečiai iš pradžių paraukė nosis, pamatę sovietinį mūsų automobilį, bet suomiški numeriai šioje situacijoje padėjo“.

Kiek kitoks priėmimas mūsų laukė Ukrainos ir Rusijos pasienyje.

„Tada mums pasakė „Russian-bum-bu“. Paskui jie pakomentavo automobilio amžių žodžiu „antikvariatas“.

Geltonoji mašinėlė draugams nenusibodo net po ilgo bendro kelio. J.Kymäläinenas įvertina „Žigulių“ sėdynes pagal mokyklinę balų sistemą: 8+.

Pernai bičiuliai geltonaisiais „Žiguliais“ keliavo po Ameriką, o kitą kartą planuoja vykti į Norvegiją, į Nordkapą (Šiaurės kyšulį).

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.