Žinomi lenktynininkai: gatvės – ne lenktynių trasa

„Tai šaunus vaikinas. Bet miestų gatvės – ne lenktynių trasa“, – tvirtino žinomi šalies lenktynininkai, pažįstantys sostinėje į visuomeninio transporto stotelę įsirėžusį ir septynis žmones sužeidusį dvidešimtmetį Arnoldą Ivanauską.

Galingas BMW M3 rėžėsi į viešojo transporto stotelę ir sužalojo 7 žmones.<br>D.Umbraso nuotr.
Galingas BMW M3 rėžėsi į viešojo transporto stotelę ir sužalojo 7 žmones.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Ivanauskas dar neturėjo pinigų nuosavam galingam automobiliui.
A.Ivanauskas dar neturėjo pinigų nuosavam galingam automobiliui.
T.Petronis: „Arnoldas padarė klaidą ir sulaužė savo gyvenimą.“
T.Petronis: „Arnoldas padarė klaidą ir sulaužė savo gyvenimą.“
Lenktynininkas U.Žiedavičius: „Tokia avarija gali įvykti ir tada, kai vairuotojas neviršija leistino greičio.“<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lenktynininkas U.Žiedavičius: „Tokia avarija gali įvykti ir tada, kai vairuotojas neviršija leistino greičio.“<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 20, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 1:04 AM

„Vairavimo mokyklose būsimi vairuotojai nėra tinkamai parengiami važinėti nei miestų gatvėmis, nei slidžiais keliais. Todėl jauni vairuotojai iš viso nemoka gerai važiuoti“, – įsitikinęs lenktynininkas Tadas Petronis.

Ne vieną apdovanojimą trasoje pelnęs 37 metų panevėžietis kelerius metus pažįsta dvidešimtmetį A.Ivanauską, kilusį iš Velžio gyvenvietės šalia Panevėžio.

Lenktynininką sukrėtė šio jaunuolio sostinėje sukelta avarija, per kurią nukentėjo 7 žmonės.

„Arnoldą pažįstu kaip nekonfliktišką vaikiną, kilusį ne iš pasiturinčios šeimos. Jis pats kabinosi į gyvenimą. Bet negaliu pateisinti tokio jo poelgio – jis padarė klaidą, pasielgė neatleistinai ir sulaužė savo gyvenimą“, – kalbėjo automobilių sporto klubo „Greičio svajonė“ vadovas T.Petronis.

Sekmadienį į areštinę uždarytam A.Ivanauskui pirmadienį pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 281 straipsnio 3 dalį.

Kelių eismo taisykles pažeidusiam vairuotojui, per kurio sukeltą eismo įvykį buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

„Antradienį spręsime, ar sulaikytas asmuo bus paleistas, ar jo laisvė ir toliau bus ribojama“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Linas Gružas.

Pakliuvo į reanimaciją

Automobilių mėgėjo ir fotografo A.Ivanausko vairuojamas galingas BMW M3 markės automobilis sekmadienio vakarą rėžėsi į viešojo transporto stotelę Vilniuje, prie Operos ir baleto teatro.

Pirmieji į avarijos vietą atskubėjo Vyriausybės rūmus saugoję Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai. Jie atsinešė vaistinėlių, kitų būtinosios pagalbos priemonių ir padėjo sužeistiesiems.

Į avarijos vietą atlėkė gausios policijos ir medikų pajėgos.

Sunkiausiai buvo sužalotos 12-metė mergaitė ir 52 metų moteris. Viena sužeistoji buvo nugabenta į Santariškių klinikų Vaikų ligoninės, kita – į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijos skyrius.

Dvylikametei diagnozuoti daugybiniai kaulų lūžiai, sumušimai, sužalotas ir stuburas. Vakar jos būklė buvo sunki, bet stabili.

Kitiems penkiems sužeistiesiems, patyrusiems įvairių kūno traumų, medikai suteikė pagalbą ir išleido gydytis į namus.

Trūko vairavimo patirties

Į areštinę nuvežtas A.Ivanauskas sekmadienį atsisakė aiškinti įvykio aplinkybes.

Pirmadienį vakare per apklausą vaikinas kaltę pagaliau pripažino. Jis pasakojo, kad BMW M3 vairavo tik antrą dieną.

Kadangi vairuotojas nepasirinko saugaus greičio, sostinės Vilniaus gatvėje mašinos galas ėmė slysti. Tada vairuotojas perjungė į didesnę pavarą, tačiau automobilį dar labiau sumėtė, jis užlėkė ant šaligatvio ir rėžėsi į stotelę.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, galingas BMW M3, kurį vairavo A.Ivanauskas, jam nepriklausė. Šį automobilį yra įsigijęs kitas asmuo iš vienos išperkamąja transporto priemonių nuoma besiverčiančios bendrovės.

Kai buvo pranešta apie A.Ivanausko sukeltą avariją, jo draugai iškart suprato, kad tai ne jo automobilis.

Vilniaus dizaino kolegijos antro kurso studentas dar neturi tiek pinigų, kad pirktų tokią mašiną.

„Jo tėvai – paprasti žmonės.

Anksčiau Arnoldas važinėdavo dviračiu. Vieną vasarą buvo išvykęs užsidirbti į Švedijos fabriką. Tada nusipirko automobilį „Honda“, bet tas vis sugesdavo, pastarąjį kartą aš padėjau jį tempti.

Pardavęs „Honda“ Arnoldas pasakė, kad geriau dešimt metų neturės jokio automobilio, o kai susitaupys pinigų, nusipirks labai gerą“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Arnoldo 21 metų bičiulis.

Galingus automobilius taip pat mėgstantis pašnekovas svarstė, kad pagrindinė avarijos priežastis – maža vairavimo patirtis. Automobilis BMW M3 turi galinius varomuosius ratus – reikia nemažai įgūdžių, kad tokį galėtum suvaldyti ekstremaliomis aplinkybėmis.

„Arnoldui patinka galingi, prabangūs automobiliai. Jis tokius fotografuodavo, automobilių savininkai juo pasitikėdavo ir net leisdavo pavairuoti.

Tačiau mano draugas tikrai nebuvo kelių erelis, nelakstydavo keliais“, – patikino vaikinas.

Jis prasitarė, kad kai kas pavydėjo Arnoldui greitos sėkmės.

Patiko greiti automobiliai

Vyrukai turėjo ko pavydėti Arnoldui. Daugybė žvilgančių prabangių automobilių nuotraukų puošė jo profilį socialiniame tinkle. Kai kuriose jis pats puikuojasi prie retų modelių. Kelios nuotraukos darytos automobilių parodoje Vokietijoje. Toje šalyje lietuvis ateityje svajojo dirbti, jį viliojo didesnis uždarbis.

O prieš porą metų įsigijęs gerą fotoaparatą A.Ivanauskas ėmė reklamuoti savo paslaugas. Automobilio fotosesiją jis siūlė padaryti už 50–60 eurų. Fotografas susipažino su automobilių klubų nariais, lenktynininkais – kartu vykdavo į parodas, varžybas.

„Mes susipažinome prieš trejus metus. Vaikinas iš geros šeimos, išauklėtas. Važiuodavo su mumis į lenktynes. Bet ten trasomis nelakstydavo, tik fotografuodavo.

Mes patys jį pavežiodavome, tai jam labai patiko“, – pasakojo lenktynininkas Ugnius Žiedavičius.

Jis pats tikino miestų gatvėmis nelakstantis: „Lenktynininkai išsikrauna trasose. Mieste nevalia greitai važinėti, nes gali ir sau, ir kitam gyvenimą sugadinti.“

Norėjo pasipuikuoti?

„Pažadink žvėriuką“, – toks įrašas likus kelioms valandoms iki avarijos pasirodė A.Ivanausko profilyje socialiniame tinkle. Po įrašu puikavosi ir BMW M3.

„Anksčiau kelyje jis cirkų nekrėtė. Prabangių automobilių savininkai jam patikėdavo mašinas fotosesijai, bet niekada nekilo problemų. Šįkart greitis galėjo būti apie 80–100 kilometrų per valandą, kad taip sumėtė automobilį“, – svarstė automobilių klubo „Greičio svajonė“ vadovas T.Petronis.

Gal vyrukas spūstelėjo greičio paminą, nes norėjo pasipuikuoti prieš merginą?

„Taip, jis turi draugę – mergina sekmadienį važiavo su juo tuo BMW. Bet kad dėl merginos taip rizikuotų? Jis mąstė blaiviai. Gal jam kas užplaukė?“ – svarstė geras A.Ivanausko bičiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.