Automobilio nuoma per atostogas lietuvei virto kova dėl pinigų

Net 53 proc. vartotojų, kurie nuomojosi automobilį užsienyje, patyrė nemalonumų. Tai parodė Europos vartotojų centro (EVC) Lietuvoje apklausos duomenys.

Pigi automobilio nuoma užsienyje gali apkarsti.<br>123rf.com nuotr.
Pigi automobilio nuoma užsienyje gali apkarsti.<br>123rf.com nuotr.
Nuomojantis automobilį būtina perskaityti sutartį ir pasidomėti draudimu.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Nuomojantis automobilį būtina perskaityti sutartį ir pasidomėti draudimu.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 3, 2016, 6:46 PM, atnaujinta Aug 25, 2022, 5:23 PM

Į kitą šalį jau galima nuskristi vos už keliolika ar keliasdešimt eurų, o po ją riedėti išnuomotu automobiliu. Tokias atostogas renkasi vis daugiau Lietuvos gyventojų.

Kaip sakė EVC Lietuvoje atstovė teisininkė Rasa Kneižytė, nereikėtų skubėti džiaugtis internete suradus ypač pigų automobilio nuomos pasiūlymą. Mat patirtos išlaidos gali gerokai viršyti planuotą biudžetą.

Išskaičiavo krūvą eurų

Viena lietuvė rugsėjį kreipėsi į vartotojų teisių gynėjus, kai pastebėjo, kad, praėjus pusmečiui po viešnagės Italijoje, tenykštė automobilių nuomos įmonė staiga nuskaičiavo 42,7 euro.

Per atostogas Italijoje lietuvė su bendrakeleiviais naudojosi išsinuomotu automobiliu.

Mašiną atostogautojai grąžino laiku, ją priėmęs darbuotojas italas pasirašė, kad automobilis grąžintas tvarkingas.

Jau primirštas atostogas moteriai teko prisiminti po kelių mėnesių pasitikrinus savo banko sąskaitą.

Kodėl italai iš jos sąskaitos išskaičiavo nemenką sumą, ji nežinojo – jokių pranešimų iš nuomotojo ji nesulaukė.

Kova už savo pinigus

Moteris kreipėsi į Italijos nuomos bendrovę. Jos atstovai atsakė, kad iš lietuvės sąskaitos buvo išskaičiuotas administravimo mokestis už duomenų perdavimą policijai dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo.

Lietuvė tikino tuo metu net nebuvusi nurodytoje vietoje, tad pareikalavo, kad nuomotojai pateiktų oficialią policijos užklausą pateikti duomenis apie automobilio nuomininkę. Bet atsakymo iš italų nesulaukė.

Tuomet vartotoja kreipėsi į EVC Lietuvoje prašydama padėti susigrąžinti neteisėtai išskaičiuotus pinigus. Teisių gynėjai Lietuvoje surinko reikiamus dokumentus ir juos perdavė kolegoms Italijoje.

EVC Italijoje susisiekė su nuomos paslaugos teikėju, kuris ir jiems nepateikė dokumento, įrodančio lietuvės kaltę, tad sutiko vartotojai grąžinti administravimo mokestį.

Sumokėjo du kartus

Vartotojų teisių gynėjams šių metų liepą teko nagrinėti ir kito lietuvio skundą. Šis žmogus taip pat skundėsi automobilių nuomotojais Italijoje. Jis dar žiemą internetu užsisakė automobilį atostogoms kalnuotoje šalyje.

Į užsakymo kainą įėjo ir žieminių padangų komplektas. Tačiau po atostogų vyras pastebėjo, kad iš jo kredito kortelės įmonė nuskaitė papildomą mokestį būtent už žiemines padangas.

Vyras nedelsdamas kreipėsi į automobilių nuomos įmonę ir paprašė grąžinti pinigus, nes už padangas jau kartą buvo sumokėjęs.

Susitarti su paslaugos teikėju lietuviui nepavyko, todėl teko ieškoti vartotojų teisių gynėjų pagalbos. Ilgainiui nuomotojai pripažino padarę klaidą ir pinigus grąžino.

Į ką atkreipti dėmesį nuomojantis mašiną?

Atidžiai perskaitykite sutarties sąlygas. Jeigu nemokate sutarties kalbos, nepasirašykite. EVC teko nagrinėti lietuvės, kuri nuomojosi automobilį Ispanijoje, skundą. Ji, nors nemokėjo ispanų kalbos, pasirašė sutartį. Pagrindinius punktus jai išvertė angliškai prastai kalbantis biuro darbuotojas, tačiau apie papildomas paslaugas lietuvės neįspėjo. Susigrąžinti pinigų, kurių neplanavo išleisti, šiai moteriai nepavyko.

Užsisakę automobilį būtinai atsispausdinkite kuponą, įrodantį, kad paslauga yra iš dalies ar visiškai apmokėta, o jei užsakant nereikia mokėti, – užsakymo patvirtinimą. Atsiimant automobilį patartina turėti popierinį užsakymo įrodymą.

Visada išsiaiškinkite papildomus mokesčius. Kai kurie nuomotojai išnuomoja tik civiline atsakomybe apdraustus automobilius, o kiti – su visu kasko draudimu.

Būkite atsargūs, jei siūloma itin pigi nuoma, pavyzdžiui, 5 eurai už dieną. Tokiais atvejais paprastai taikomas minimalus draudimas, taip pat ribojamos galimybės pasirinkti automobilį, nurodomas galimų nuvažiuoti kilometrų limitas.

Prieš pasiimdami automobilį nuodugniai apžiūrėkite. Jei aptiksite apgadinimų, reikalaukite, kad jie būtų užfiksuoti nuomos sutartyje.

Paprastai išnuomojamas automobilis būna su pilnu degalų baku. Būtinai išsiaiškinkite, kokio tūrio bakas ir kiek degalų turėsite grąžinti, kad netektų mokėti papildomai. Patartina saugoti degalų pirkimo sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.