10 miestų, kuriuose važiavimas viešuoju transportu – prabanga

Dėjuojantiems, kad važiavimas viešuoju transportu Lietuvoje kainuoja brangiai, siūlome susipažinti su brangiausiomis pasaulyje viešojo transporto sistemomis.

Viešojo transporto sistema Osle išplėtota ir patraukli, tačiau keleiviams važiavimas kainuoja itin brangiai.<br>Oriol Salvador/Flickr.com nuotr.
Viešojo transporto sistema Osle išplėtota ir patraukli, tačiau keleiviams važiavimas kainuoja itin brangiai.<br>Oriol Salvador/Flickr.com nuotr.
Viešojo transporto sistema Osle išplėtota ir patraukli, tačiau keleiviams važiavimas kainuoja itin brangiai.<br>Carlos Bryant/Flickr.com nuotr.
Viešojo transporto sistema Osle išplėtota ir patraukli, tačiau keleiviams važiavimas kainuoja itin brangiai.<br>Carlos Bryant/Flickr.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ebus.lt

May 27, 2016, 6:03 PM, atnaujinta May 24, 2017, 12:35 AM

Visuose išvardintuose miestuose galioja gana sudėtingos bilietų tarifų sistemos. Sąraše nurodytos vidutinės vienos kelionės kainos.

Miunchenas, Vokietija. Kelionės kaina – 2,46 euro.

Miunchenas – trečiasis pagal dydį Vokietijos miestas. Viešojo transporto sistema čia puikiai išplėtota. Keleivius veža priemiesčio traukiniai, taip pat priemiesčio-miesto traukiniai (S-Bahn), metro, tramvajai, autobusai.

1972-aisiais pradėjusi veikti „S-Bahn“ sistema kasdien veža 800 tūkst. keleivių. Viešuoju transportu kasdien važinėja beveik pusė Miuncheno gyventojų.

Frankfurtas, Vokietija. Kelionės kaina – 2,46 euro.

Šiame Vokietijos mieste gyvena 700 tūkst. žmonių. Transporto sistemą sudaro „S-Bahn“, „U-Bahn“, devynios tramvajaus linijos bei autobusų maršrutai. Populiariausia transporto rūšis – tramvajus, kuris gali pasiekti iki 140 km/val. greitį.

Helsinkis, Suomija. Kelionės kaina – 2,49 euro.

Helsinkyje gyvena 610 tūkst. žmonių. Transporto sistemą sudaro tramvajai, elektriniai traukiniai, metro, autobusai bei jūrų keltai. Helsinkis – vienintelis Suomijos miestas, kur važinėja tramvajai ir metro. Metro linija čia nutiesta 1982 m.

Sidnėjus, Australija. Kelionės kaina – 2,49 euro.

Sidnėjus – vienintelis ne Europoje esantis miestas, patekęs į šį sąrašą. Tai – didžiausias Australijos miestas. Transporto sistemą sudaro autobusai, traukiniai ir vandens transportas.

Nors ir brangi, šio miesto viešojo transporto sistema laikoma viena iš prasčiausių pasaulyje.

Ženeva, Šveicarija. Kelionės kaina – 2,79 euro.

Ženevoje gyvena vos 200 tūkst. gyventojų, tačiau miestas gali pasigirti viena iš geriausiai išplėtotų transporto sistemų Vakarų Europoje.

Čia keleivius veža tramvajai, troleibusai ir autobusai. Mieste yra šešios tramvajaus linijos, 38 miesto ir tarpmiesčio autobusų maršrutai, naktimis keleiviai vežami 12 naktinių autobusų maršrutų.

Londonas, Didžioji Britanija. Kelionės kaina – 2,92 euro.

Londono viešojo transporto sistema – viena iš sudėtingiausių ir labiausiai apkrautų Europoje. Londono metro veža keleivius ne tik sostinėje, bet ir Bakingempšyro, Hartfordšyro ir Essekso grafystėse.

Kasdien garsiaisiais raudonaisiais Londono autobusais vežama apie 6 mln. keleivių.

Stokholmas, Švedija. Kelionės kaina – 3,44 euro.

Stokholme gyvena 800 tūkst. žmonių – apie 22 proc. visų Švedijos gyventojų.

Keleiviai mieste vežami metro, geležinkelio sistemomis“Roslagsbanan“ ir „Saltsjobanan“, priemiesčio traukiniais, taip pat „Nockebybanan“, „Lidinogobanan“ ir „Varbanan“, tramvajais, autobusais ir vandens transportu.

Pasaulyje garsėja įspūdingas Stokholmo metro stotelių dizainas.

Ciurichas, Šveicarija. Kelionės kaina – 3,54 euro.

Didžiausiame Šveicarijos mieste viešojo transporto sistema puikiai išplėtota. Ją sudaro „S-Bahn“, tramvajai bei autobusai, kuriuos galima pavadinti ir troleibusais, kadangi jie važiuoja naudodami ir dyzeliną, ir elektrą.

Be to, keleiviai vežami upių transportu, funikulieriumi. Daugiau nei 70 proc. miesto gyventojų važinėja traukiniais bei autobusais.

Kopenhaga, Danija. Kelionės kaina – 3,71 euro.

Kopenhagos viešojo transporto sistema puikiai išplėtota. Sistemą sudaro pagrindinė geležinkelio linija, priemiesčio traukiniai, metro, autobusai ir upių transportas.

Danijos sostinėje keleivių viešuoju transportu vežama 50 proc. daugiau nei vidutiniškai Europoje.

Oslas, Norvegija. Kelionės kaina – 3,89 euro.

Oslas – vienas iš brangiausių pasaulio miestų. Nenuostabu, jog ir viešasis transportas čia brangiausias. Osle yra šešios metro linijos, šešios tramvajaus linijos, taip pat aštuoni elektrinių traukinių maršrutai.

Keleiviai vežami ir autobusais. Tai sudaro gerai išplėtotą ir patrauklią keleiviams Norvegijos sostinės viešojo transporto sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.