Dideles baudas mokančiai moteriai – paprasta išeitis „Regitroje“

Įrašai apie teisę valdyti tik automobilius su automatinėmis pavarų dėžėmis lietuviškuose vairuotojo pažymėjimuose yra retenybė.

Jei vairavimo egzaminą laikėte automobiliu su automatine pavarų dėže, „mechanikos“ vairavimas laikomas vairavimu be teisės.<br>I.Steponėnės nuotr.
Jei vairavimo egzaminą laikėte automobiliu su automatine pavarų dėže, „mechanikos“ vairavimas laikomas vairavimu be teisės.<br>I.Steponėnės nuotr.
Vairavimo stažas su automatine pavarų dėže nieko nereiškia, jei norėsite atsisakyti apribojimo – teks iš naujo laikyti praktinį egzaminą.<br>newspress.co.uk nuotr.
Vairavimo stažas su automatine pavarų dėže nieko nereiškia, jei norėsite atsisakyti apribojimo – teks iš naujo laikyti praktinį egzaminą.<br>newspress.co.uk nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius

2016-07-09 14:25, atnaujinta 2017-05-19 09:37

Tačiau tiems, kurie juos turi, vertėtų žinoti – kelių policijos pareigūnai visuomet atkreipia dėmesį į apribojimus ir už jų nesilaikymą baudžia kaip už vairavimą neturint teisės.

Taip nutiko ir praėjusią savaitę Vilniuje vykusio naktinio reido metu sustabdytai „Nissan Almera“ vairuotojai. Vidutinio amžiaus moteris turėjo teisę vairuoti tik automobilį su automatine pavarų dėže, bet jos mašina – su mechanine pavarų dėže.

Bauda arba egzaminas

Ji pasakojo taip vairuojanti jau 10 metų. Moteris puikiai žinojo, kad negali vairuoti automobilio su mechanine pavarų dėže, nes, policijos duomenimis, šiais metais tai taip jau ne pirmas jos padarytas pažeidimas.

Tuo stebėtis neverta, nes ir sustabdytas „Nissan“ priklauso pačiai vairuotojai.

Už vairavimą neturint teisės vairuoti tam tikros rūšies transporto priemonių skiriama 289–434 eurų bauda arba areštas.

Tačiau išvengti problemų labai paprasta – tereikia perlaikyti vairavimo egzaminą.

B kategorijos pastarųjų metų egzaminavimo paslaugos statistika rodo, kad dažniausiai lietuviai renkasi įgyti teisę vairuoti automobilį be pavarų dėžės apribojimų.

Per pirmąjį šių metų pusmetį tik šiek tiek daugiau nei trys procentai būsimųjų vairuotojų nusprendė rinktis automatines pavarų dėžes.

„Jei vairavimo praktikos egzaminui automobilį su mechanine pavarų dėže pasirenka pagrindinis srautas, tai su automatine – vos vienas kitas“, – sakė „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Persigalvojus prasidės rūpesčiai

Pasak vieno įmonės vadovų, to priežastis gali būti labai paprasta – įgijus teisę vairuoti lengvąjį keleivinį automobilį su mechanine pavarų dėže, automatiškai gaunama teisė vairuoti transporto priemones su automatine pavarų dėže.

„Vairuotojo pažymėjimų specialiai dėl šio aspekto keisti nereikia – įrašyta B kategorija reiškia, kad gali vairuoti automobilius su abiejų tipų mechanizmais valdomomis pavaromis“, – aiškino S. Šuminas.

Pasak jo, netgi yra galimybė vairavimo mokykloje mokytis valdyti automobilį su mechanine pavarų dėže, o egzaminą „Regitroje“ laikyti su vadinamuoju „automatu“.

Vis dėlto taip elgtis „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas nepataria dėl dviejų priežasčių. Pirma, išlaikius egzaminą su automatinę pavarų dėžę turinčiu automobiliu, į vairuotojo pažymėjimą bus įrašytas teisės vairuoti B kategorijos apribojimo kodas.

Norint persėsti į mechaninį pavarų perjungimą turinčią mašiną, teks laikyti vairavimo praktikos egzaminą. Jis pabrėžė, kad laikyti papildomų vairavimo kursų ar teorijos egzamino nereikia – užtenka išlaikyti 31 eurą kainuojantį praktinį vairavimo egzaminą.

„Jeigu vis dėlto praktikos reikia, bet ir sutaupyti norisi, galima „Regitroje“ išsiimti pažymą apie įgytą vairavimo teisę, vadinasi ir išlaikytą vairavimo teorijos egzaminą, o turint šį dokumentą jau leidžiama pasipraktikuoti su šeimos nariu – vairavimo teisę turinčiu tėčiu, mama, sutuoktiniu“ ,– patarė S. Šuminas.

Antra priežastis – egzaminą pirmuoju bandymu nebūtinai sėkmingiau išlaiko tie, kurie pasirinko, atrodytų, lengvesnį variantą vairuoti „automatą“.

Sunkiau nei atrodo

„Regitros“ egzaminuotojai pataria net ir žinant, kad mokinys pasirinko laikyti egzaminą su „mechanika“, vairavimo pamokose numatyti užsiėmimų, lavinančių automobilio su automatine pavarų dėže valdymo įgūdžius.

Specialistų teigimu, nereikėtų manyti, kad išmokus vairuoti automobilį su mechanine pavarų dėže, vairuoti su vadinamuoju „automatu“ išeis automatiškai, t. y. bus labai lengva. Vairavimo praktikos egzamino išlaikymo pirmuoju bandymu statistika rodo, kad neva lengvesnis egzaminas nėra toks jau paprastas.

Pavyzdžiui, per pirmąjį 2015 metų pusmetį praktinį B kategorijos vairavimo egzaminą su automatine pavarų dėže pirmuoju bandymu išlaikė 133 iš 384 būsimųjų vairuotojų arba 34,6 proc.

Tuo metu žmonėms, kurie rinkosi egzaminus su mechaninėmis pavarų dėžėmis sekėsi geriau – vieno apsilankymo užteko 6486 vairuotojams iš 16144 (40,2 proc.).

Per tą patį šių metų laikotarpį praktinį B kategorijos egzaminą su automatines transmisijas turinčiais automobiliais laikė 478 būsimieji vairuotojai. Iš jų 44,1 proc. pasiekė savo tikslą pirmuoju bandymu.

Mechanines pavarų dėžes pasirinko ir sėkmingai iš pirmo karto šįmet išlaikė 6757 vairuotojai arba 41,2 proc.

Stažas – tik naujokams

Regitra“ taip pat atkreipė dėmesį, kad turimas stažas su automatine pavarų dėže nesuteikia privilegijos po kurio laiko vairuoti ir „mechaniką“. 

Tačiau perlaikius egzaminą stažas nedingsta. Vairuotojas, 10 metų vairavęs „automatą“ ir tik dabar sėdęs vairuoti automobilio su mechanine pavarų dėže netampa pradedančiuoju vairuotoju, kuriems taikomi leistino greičio apribojimai ir nulio promilių įstatymas.

Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą visais atvejais, išskyrus pirmus dvejus metus nuo vairuotojo pažymėjimo išdavimo, stažas vairavimo teisės įgijimui, praradimui ar atnaujinimui reikšmės neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.