Kas sukelia pykinimą automobilyje ir kaip to išvengti?

Pykinimas važiuojant automobiliu yra ganėtinai dažnas sveikatos sutrikimas.

Pykinimą ir vėmimą sukelia informacijos, kurią smegenims peruoda akys ir vidinė ausis, nesutapimas.<br>Martin Cathrae/Flickr.com nuotr.
Pykinimą ir vėmimą sukelia informacijos, kurią smegenims peruoda akys ir vidinė ausis, nesutapimas.<br>Martin Cathrae/Flickr.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2016, 10:00 AM, atnaujinta May 16, 2017, 5:43 PM

Kaip aiškina mokslininkai, jį sukelia pakartotiniai organizmui neįprasti judesiai, o pasireikšti tai gali ne tik plaukiant laivu ar skrendant lėktuvu, bet ir keliaujant mašina.

Žmonėms, kurie tam yra jautrūs, specialistai pataria prieš lipant į transporto priemonę, nepamiršti vaistų.

Pasireiškia ir kiti simptomai

Pykinimą važiuojant automobiliu dažniau patiria vaikai. Jis kyla dėl pasikartojančių neįprastų judesių, pavyzdžiui, važiuojant nelygiu, vingiuojančiu kelio paviršiumi arba judant ratu.

Tokiu atveju vestibiuliarinis aparatas perduoda signalą apie judėjimą, nors akys praneša, kad viskas stabilu. Toks informacijos nesutapimas ir sukelia organizmo funkcijų sutrikimą.

Greta pykinimo žmonės tuomet gali justi ir kitus simptomus. Jie gali gausiai prakaituoti, nesulaikyti seilių, taip pat justi galvos skausmą, šaltuką ir būti pastebimai išblyškę.

Pykinimą taip pat gali paskatinti nerimas ir aitrūs automobilyje esančio maisto ar nutekėjusių degalų kvapai. Jautriems žmonėms taip pat nepatartina važiuojant automobilyje skaityti knygų ar pernelyg ilgai žiūrėti į išmaniojo telefono ekraną.

Įdomu tai, kad pykinimą važiuojant dažniau patiria vaikai ir moterys. Visgi mokslininkai pažymi, kad mažiesiems tai pasireiškia tik ribotą laiką. Ilgainiui daugumai jų važiavimas automobiliu jokių nesukelia jokių nemalonių potyrių.

Kol kas nėra tiksliai nustatyta, kodėl vieni žmonės tam yra jautresni, o kiti reaguoja mažiau. Taip pat pastebima, kad nors įprastai pasibaigus kelionei simptomai praeina, pasitaiko atvejų, kai pykinimas tęsiasi ir praėjus keletui valandų.

Būta atvejų, kai negalavimo padariniai buvo juntami ir praėjus keletui dienų po pasivažinėjimo.

Kaip išvengti pykinimo keliaujant:

* Pasirinkite sėdėjimo vietą, kurioje kėbulo svyravimai judėjimo krypties atžvilgiu būtų minimalūs. Automobilyje dažniausiai tai yra priekinės sėdynės, lėktuve – vietos prie sparnų, o laive – denio vidurys.

* Jei įmanoma, įkvėpkite gryno oro. Važiuojant automobiliu tai padaryti labai paprasta – tiesiog atsidarykite langą.

* Užmerkite akis ir pabandykite užmigti.

* Neskaitykite knygų ir nežiūrėkite filmų.

* Venkite koncentruoti žvilgsnį į judančius objektus, pavyzdžiui, pravažiuojančius automobilius. Vietoje įsižiūrėkite į vieną tašką šiek tiek aukščiau horizonto linijos.

* Prieš leisdamiesi į kelionę venkite sunkaus maisto ir alkoholio. Taip pat verta du kart pagalvoti prieš suvalgant kažką aštraus ar riebaus.

* Ilgose kelionėse patartina reguliariai daryti pertraukėles, kurių metu galėtumėte įkvėpti gryno oro, atsigerti šalto vandens ir pramankštinti kojas.

Farmacininkai taip pat siūlo medikamentų, kurie blokuoja ir susilpnina minėtus smegenims perduodamus, tačiau vienas kitam prieštaraujančius signalus. Juos geriausiai vartoti prieš kelionę, tačiau naudinga gali būti ir jau pajutus pirmuosius simptomus.

Atkreipiame dėmesį, kad dalis šių vaistų gali sukelti mieguistumą, todėl sėdant prie vairo jų geriau nevartoti.

Parengta pagal patient.info medžiagą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.