Nauja aikštelės danga sukėlė įtarimų: iš kur tokie pinigai?

Kone dešimtmetį aistras kėlusi automobilių aikštelė prie Konstitucijos prospekto 23-iojo pastato galų gale sutvisko nauju asfaltu. Miesto valdžios opozicija iš karto įžvelgė nešvarų sandorį.

Didžiąją dalį automobilių stovėjimo aukštelės Konstitucijos pr. 23 asfaltavimo darbų finansavo savivaldybė.<br>A.Jančio nuotr.
Didžiąją dalį automobilių stovėjimo aukštelės Konstitucijos pr. 23 asfaltavimo darbų finansavo savivaldybė.<br>A.Jančio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2016-09-19 12:02, atnaujinta 2017-05-12 15:42

Rugpjūčio pabaigoje daug aistrų kėlusi aikštelė išasfaltuota, Vilniaus savivaldybei atseikėjus 67 tūkstančius eurų.

Dar apie 20 tūkst. eurų prisidėjo sostinės tarybos nario, liberalo Vidmanto Martikonio įmonė „Krašto projektai“.

Sutapimų virtinė

Išasfaltuotos automobilių aikštelės didžiąją dalį valdo savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“, aikštelė apmokestinta. Atrodo logiška, kad ir pasirūpinti ja derėjo savivaldybės lėšomis.

Bet taip jau sutapo, kad nemaža dalis patalpų Konstitucijos pr. 23 pastate yra valdančiajai koalicijai priklausančio Vilniaus tarybos nario V.Martikonio nuosavybė. Čia įsikūrusi ir jo valdoma bendrovė „Krašto projektai“.

Sutapimai tuo nesibaigia. Ant pastato Konstitucijos pr. 23 kabo lentelė, skelbianti, jog čia įsikūrusi Lietuvos liberalų sąjūdžio Naujamiesčio skyriaus, kuriam anksčiau vadovavo V.Martikonis, būstinė.

Užmiršo nukabinti lentelę

Viešųjų ir privačių interesų konfliktas? V.Martikonis taip nemano. Jo įsitikinimu, išasfaltavus aikštelę laimėjo ne valdantieji liberalai ir jis pats, o miestas.

„Šiame pastate įsikūrusi ne vien mano įmonė, daug yra kitų, taip pat ir valstybinių įstaigų. Savivaldybė neatsigynė nuo priekaištų, net gretimuose pastatuose įsikūrusių biurų darbuotojai ragino sutvarkyti aikštelę, nes ji palijus skendėjo purve, o per sausrą kilo dulkės. O liberalų būstinės čia jau nėra, tik nepasirūpinome nukabinti lentelės“, – „Sostinei“ sakė V.Martikonis.

Verslininkas tikino, kad jau seniai būtų išasfaltavęs aikštelę savo lėšomis, bet neleido ankstesnė miesto valdžia, su kuria verslininkas prieš gerą dešimtmetį buvo susikibęs kaip reikiant.

Tai vyko daugiau kaip prieš dešimtmetį, kai tuometis meras Artūras Zuokas ėmėsi Konstitucijos prospekto pertvarkymo darbų.

„Aš leidau savivaldybei pasinaudoti dalimi man priklausančios teritorijos, kai vyko Konstitucijos prospekto rekonstrukcija. Bet tuometė valdžia apgaulės būdu užgrobė mano sklypą, automobilių stovėjimo aikštelę“, – teigė sostinės politikas ir verslininkas.

Konfliktas tarp V.Martikonio, kuris ir anuomet buvo Vilniaus miesto tarybos narys, ir tuomečio mero A.Zuoko įsiplieskė 2002–2004 metais.

Surengė protesto koncertą

Vilniaus savivaldybė tada rekonstravo Konstitucijos prospektą, įrenginėjo šaligatvius bei dviračių takus. Tačiau miesto tarybos narys, „Krašto projektų“ akcininkas V.Martikonis norėjo įrengti automobilių aikštelę ir kreipėsi į teismą.

Ginčas įgavo komišką formą 2005 metais, kai V.Martikonis aikštelėje prie Konstitucijos pr. 23 surengė koncertą protestuodamas, kad sostinės valdžia, neatsižvelgdama į vykstantį teismo procesą, tęsė statybos darbus.

Savivaldybė savo ruožtu kaltino V.Martikonį, esą šis aikštelę savavališkai užgriozdino technika ir trukdė tvarkyti Konstitucijos prospektą, įrengti dviračių taką ir šaligatvius.

Bylinėjimaisi truko kelerius metus, kol, 2007-aisiais sostinės vairą perėmus merui Juozui Imbrasui, tarp „Krašto projektų“ ir savivaldybės buvo pasirašyta taikos sutartis.

„Krašto projektai“ gavo teisę naudotis dalimi aikštelės, kol bus parengti nauji planavimo dokumentai.

Ilgą laiką automobilių stovėjimo aikštelė dryksojo neasfaltuota, padengta skalda ir žvyru. Čia automobilius pastačiusiems biurų, įmonių darbuotojams ir klientams iš tiesų tekdavo patirti nepatogumų.

Įžvelgė oponentų kėslus

„Aš taip ir maniau, kad oponentai bandys išpūsti skandalą. Norite tikėkite, norite ne – aš nedariau jokios įtakos, kad ši vieta būtų tvarkoma miesto lėšomis.

Pagaliau ar miestui geriau, jei būtų likusi žvyruota aikštelė, ar geriau asfaltuota, šaligatviai sutvarkyti?“ – klausė V.Martikonis.

O kad į savivaldybės finansuojamų aikštelių asfaltavimo sąrašą pateko vieta, esanti prie miesto politikui priklausančio objekto, tai tiesiog sutapimas.

Įrengė kelkraščius, pakeitė šaligatvius

Gintautas Kazimieras Niaura

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus Eksploatacijos poskyrio vedėjas

„Iki tol aikštelę dengė žvyras, skalda, asfalto bei betono likučiai. Prižiūrėti tokią aikštelės dangą buvo labai sunku, sąnaudos – didelės, o rezultatas prastas.

Savivaldybė ir „Susisiekimo paslaugos“ nuolat gaudavo skundų dėl dulkių, purvo, duobių. Dėl šių priežasčių nutarta sutvarkyti aikštelę. Buvo paklota asfalto danga (2 tūkst. 700 kvadratinių metrų), įrengti kelkraščiai, sutvarkyti išlaužyti šaligatviai aplink, įrengti lietaus surinkimo šulinėliai. Savivaldybės atliktų darbų suma – 67 tūkst. 79 eurai.

Aikštelėje yra 107 stovėjimo vietos, iš jų 8 rezervuotos bendrovei „Krašto projektai“, 11 Nacionalinei žemės tarnybai ir Valstybės žemės fondui, likusios stovėjimo vietos yra mokamos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.