Elkitės kultūringai – nuo šiol jus filmuoja autobusų kontrolieriai

Sostinės savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ savo darbuotojus aprūpino mobiliomis vaizdo kameromis. Teigiama, kad tokia priemonė pasitelkta norint pagerinti paslaugų kokybę ir užtikrinti pačių darbuotojų saugumą.

„Susisiekimo paslaugų“ kontrolieriai nuo šiol naudoja vaizdo registratorius.<br>Justino Stacevičiaus nuotr.
„Susisiekimo paslaugų“ kontrolieriai nuo šiol naudoja vaizdo registratorius.<br>Justino Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-29 11:44, atnaujinta 2018-02-09 20:19

Iš viso buvo nupirktos 75 penkios uniformos priekyje tvirtinamos kompaktiškos vaizdo kameros.

60 iš jų buvo skirtos viešojo transporto kontrolieriams, o likę 15 – parkavimo pažeidimus fiksuojantiems specialistams.

Vienos kameros kaina su visais papildomais priedais – 470 eurų. Po kiekvienos darbo dienos sukaupta informacija bus perkeliama į duomenų bazę. Joje įrašai bus saugomi 14 darbo dienų.

Padės spręsti ginčus

Įrašai pagal oficialias užklausas bus teikiami asmenims, kurie konfliktines situacijas rengiasi aiškintis teisme. Tokiu atveju savivaldybės specialistai žada užtušuoti kitų įraše matomų žmonių veidus.

Taip pat juos galės gauti teisėsaugos institucijos, o kitoks panaudojimas laikantis duomenų apsaugos įstatymo – griežtai draudžiamas.

Trečiadienį tinkindami viešojo transporto keleivių bilietus kontrolieriai jau naudojo vaizdo registratorius.

Kaip pažymėjo sostinės vicemeras Linas Kvedaravičius, tai šios kameros bus naudojamos kaip kontrolės priemonė. O kilus ginčams ji padės greičiau nustatyti – kas buvo kaltas.

Savivaldybės atstovas neslėpė, kad „Susisiekimo paslaugos“ per mėnesį sulaukia maždaug 10 nusiskundimų ir dėl pačių kontrolierių veiklos. Tačiau ne visi tokie pranešimai pasitvirtina.

„Žmonės galvoja, kad yra pažeidžiamos jų teisės arba nebuvo elgiamasi tinkamai. Aš manau, kad tie įrašai tikrai padės išspręsti konfliktine situacijas“, – komentavo L. Kvedaravičius.

Naudoja ir kitas kameras

Šalia viešojo transporto kontrolieriaus darbo pažymėjimo nuo šiol taip pat tvirtinama papildoma kortelė. Ji praneša, kad šis specialistas aprūpintas vaizdo stebėjimo įranga.

Vilnius tapo pirmuoju miestu Baltijos šalyse, pritaikiusiu tokį sprendimą. Visgi kaip pastebėjo sostinės vicemeras, užsienyje vaizdo registratoriai naudojami jau seniai.

L. Kvedaravičius taip pat priminė, kad kontrolierių autobusuose vaizdo kamerų įrašai daromi jau penkerius metus. Be to, stebėjimo įranga aprūpinti ir 60 miesto autobusų bei troleibusų. Vicemero teigimu, be bilieto viešuoju transportu važinėja maždaug 2 procentai keleivių. Per metus jie atneša savivaldybei maždaug 500 tūkst. eurų nuotolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting