Linas Pernavas apie automobilių pirkimo nesklandumus: „Jie perkami ne policijai"

Po ilgų ginčų su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) Lietuvos policija apsisprendė pirkti bent trisdešimčia mikroautobusų mažiau bei sumažinti dalį reikalavimų.

Linas Pernavas sako, kad automobilių kainos negalima lyginti su tuo, kiek būtų verta kiekvieno neišgelbėto žmogaus gyvybė. <br>T. Bauro nuotr.
Linas Pernavas sako, kad automobilių kainos negalima lyginti su tuo, kiek būtų verta kiekvieno neišgelbėto žmogaus gyvybė. <br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 4:59 PM

Tačiau esminiai reikalavimai - automatinė pavarų dėžė ir keturių varomųjų ratų pavara - nepasikeitė. 

Generalinis komisaras Linas Pernavas pažymėjo, kad policija savo paslaugas turi teikti tinkamai – to iš jos tikisi visi šalies gyventojai. Anot jo, kalbant apie automobilių pirkimą klaidinga yra konstatuoti, kad jie perkami policijai.

„Policija neperka tų automobilių sau. Jie yra perkami kiekvienam piliečiui, nes jie skirti atvykti į pagalbą, kai jos reikės“, – konstatavo pareigūnas.

Priminė išgelbėtus vaikus

Komisaras sakė, kad kylant diskusijoms apie naujus policijos automobilius oponentams visuomet užduoda vieną klausimą: „Ar jūs norėtumėte, kad ekipažas atvažiuotų greičiau, ar ne?“ Dažniausiai sulaukia atsakymo, kad jie tikisi kuo greičiau sulaukti pagalbos.

„O tam, kad atvažiuotų greičiau, automobilis turi būti tinkamai parengtas – dėl ir yra reikalavimai, kad būtų keturi varomieji ratai, automatinė pavarų dėžė ir kt.“ – kalbėjo L. Pernavas.

Jis priminė apie visuomenėje itin didelio atgarsio sulaukusius atvejus, kai pareigūnai skubiai vežė užspringusius ar sunkiai sergančius vaikus į ligoninę.

Kitą kartą paklaustas apie tai, kodėl policijai reikia naujų automobilių komisaras pats atsakė klausimu: „Ar jūs norėtumėte, kad tokiais atvejais mes važinėtume, tarkime senais UAZ?“

L. Pernavas pažymėjo, kad ir su tokia sena mašina tikslas greičiausiai būtų pasiektas. Tik kelionė užtruktų gerokai ilgiau, be to būtų rizika, kad automobilis pakeliui sulūžtų.

„Mes suprantame, kad tie vaikai, kurių gyvybes pavyko išsaugoti, tokiu atveju nebūtų išgelbėti“, – kalbėjo generalinis komisaras.

Po tragedijos – nauja įranga

L. Pernavas patikino, kad jis supranta VPT norą skatinti konkurenciją ir siekį automobilius nupirkti kuo pigiau. Visgi jo manymu, negalima lyginti mašinos kainos ir žmogaus gyvybės vertės.

„Jei visuomenė sakys, kad tinka ir tokie automobiliai, su kuriais pareigūnai atvažiuotų ne per penkias, o per 20 minučių – mes tam nesipriešinsime.

Bet aš manau ir pats to noriu, kad jei pas mane įvyks nelaimė, jie atvažiuotų kuo greičiau. Tai yra svarbu“, – akcentavo komisaras.

Policijos vadovas taip pat pasakojo, kad po tragedijos, kai į šulinį buvo įmesti vaikai, patruliniai automobiliai buvo aprūpinti nedideliais gelbėjimo įrangos komplektais. Anot jo, tuomet tai pat buvo svarstoma, ar to tikrai reikia.

„Šiandien galiu pateikti atsakymą – ta įranga jau buvo panaudota tris kartus, iš kurių dviem atvejais buvo išgelbėti žmonės“, – komentavo L. Pernavas.

Paskutinį kartą pareigūnams netgi teko panaudoti laužtuvą ir kirvį tam, kad patektų į degantį namą ir iš jo išneštų viduje buvusią merginą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance