Po stiklinės alaus teisę vairuoti praradęs vyras nepasidavė: jo kova virto tikru detektyvu

„Būčiau turėjęs tuos keturis šimtus eurų, galbūt viso to nebūtų nutikę“, - užsiminė vilnietis Andrejus Kolesnikovas. Jis neslėpė, kad per daugiau nei pusę metų trukusį bylinėjimąsi advokatui teko sumokėti gerokai daugiau.

Andrejus Kolesnikovas negalėjo patikėti, kad po vienos stiklinės alaus apgirstų tiek, kad jau negalėtų vairuoti.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Andrejus Kolesnikovas negalėjo patikėti, kad po vienos stiklinės alaus apgirstų tiek, kad jau negalėtų vairuoti.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2017, 8:00 AM, atnaujinta Jun 12, 2017, 10:08 AM

Minėtą sumą, vyro teigimu, įvardino jo blaivumą tikrinęs policijos pareigūnas.

Galiausiai ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo buvo nutrauktas, bet vyro kova dėl teisės vairuoti priminė tikrą detektyvą.

Tikrino pažeisdami taisykles

A. Kolesnikovas pasakojo, kad viskas įvyko dar 2016 metų rugsėjo 23 dieną. Po vėlyvos vakarienės namie su draugu išgėrė po stiklinę šviesaus alaus, tačiau tuomet gavo pranešimą apie tai, kad servise, kuriame dirba, suveikė signalizacija.

Greitai sėdo į automobilį, tačiau nuvažiavo netoli – visai šalia namų stovėjo policijos ekipažas. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato kelių policijos valdybos vyriausiasis patrulis iškart paklausė, ar vairuotojas negėrė.

Vyras pasakojo, kad pats pasisiūlė pūsti į alkotesterį, o pareigūnas dar pasiteiravo, ar jis tikrai nori tą daryti.

Vilnietis sakė alkotesterį gavęs jau su pritvirtinta tūtele. Po pirmojo pūtimo alkoholio matuoklis parodė 0,70 promilės. Po to sekė rūkymo pertraukėlė šalia policijos automobilio ir dar vienas blaivumo patikrinimas. Šį kartą alkotesteris „Alcotest 7510" parodė 0,62 promilės.

„Antrą kartą pūčiau į tą pačią tūtelę. Be to, kaip ir prieš pirmąjį tikrinimą, man nebuvo leista išpakuoti antgalio. Alkotesterį gavau jau paruoštą“, - kalbėjo jis.

A. Kolesnikovas neneigė, kad išgėrė apie 0,33 litro šviesaus alaus ir maždaug po minutės sėdo važiuoti. Išvažiuodamas buvo įsitikinęs, kad nuo tokio kiekio alkoholio alkotesteris negalėtų parodyti neblaivumo.

Apygardos teismas vėliau patvirtino, kad pareigūnai taip pat pažeidė alkotesterio naudojimo instrukcijos nuostatas, pagal kurias tikrinamam asmeniui nuo paskutinio alkoholio vartojimo turi praeiti ne trumpesnis kaip 15 minučių laiko tarpas.

Šis reikalavimas įvestas todėl, kad burnoje užsilikęs alkoholis gali iškreipti parodymus.

Kalbėjo apie pinigus?

Vilnietis pasakojo apie pokalbį prie pareigūnų automobilio. Kitą dieną jis turėjo išvažiuoti į Vokietiją, todėl vairuotojo pažymėjimas jam buvo gyvybiškai reikalingas.

Jo teigimu, pareigūnai suteikė galimybę „susitarti“ - paklausė, ar šis turi 100 eurų.

„Pareigūnas sako: „Va, imk vairuotojo pažymėjimą, bet niekam nesakyk, kad tau jį atidaviau ir niekam nerodyk. Per reidus geriau jo netrauk“, - tokią instrukciją pasakojo A. Kolesnikovas.

Pareigūnas jam taip pat neva patarė pasikeisti automobilio registracijos numerius, kadangi senieji jau įvesti duomenų bazėje. Taip pat nuramino, kad Vokietijoje to niekas nepatikrins.

Automobilių mechaniku pagal individualios veiklos pažymą dirbantis vyras, kaip tvirtino, 50 eurų ištraukė iš savo piniginės, dar tiek pat pridėjo draugas, tačiau tokios sumos užteko tik tam, kad atgautų vairuotojo pažymėjimą, o ne teisę vairuoti.

„Reikėjo skubiai išvažiuoti į Vokietiją, o laikinųjų vairuotojo pažymėjimų ten nepripažįsta. Pareigūnas pasakė, kad galime susitarti, todėl priėmiau tą pasiūlymą“, - sakė pašnekovas.

Komunikacijos poskyrio specialistai patvirtino, kad A. Kolesnikovas kreipėsi į Imuniteto skyrių dėl galimo kyšininkavimo.

Dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro nutarimu gruodžio mėnesį buvo nutrauktas. Sprendimą atnaujinti nutrauktą tyrimą galėtų priimti prokuroras, tačiau Imuniteto skyriaus duomenimis, to daryti neketinama, nors teismo dokumentuose užfiksuota, kad sustabdymo metu A.Kolesnikovas pažymėjimo esą neturėjo.

Nepatikėjo, kad tai jis

Sustabdytas vyras nesutiko su alkotesterio parodymais ir pareikalavo, kad būtų nuvežtas į Vilniaus priklausomybės ligų centrą kraujo patikrinimui. Pareigūnai tą daryti atsisakė, todėl šis paprašė žmonos pagalbos.

Tačiau prieš medikų patikrinimą kilo netikėtų problemų.

„Ten dirbanti moteris nepatikėjo, kad aš esu aš, todėl iškvietė dar vieną ekipažą. Pareigūnai patvirtino mano tapatybę ir tik tada paėmė iš manęs kraują bei dar kartą įpūčiau į alkotesterį“, - prisiminė jis.

Vėliau skelbtose teismų nutartyse įvardinta, kad vyro tapatybe medikė galėjo suabejoti dėl purvinų mechaniko drabužių.

Taip pat nurodoma, kad nuo pareigūnų tikrinimo alkotesteriu iki kraujo paėmimo praėjo 1 valanda ir 8 minutės.

Toksikologijos laboratorijos specialisto išvadoje rašoma, kad A. Kolesnikovo kraujyje etilo alkoholio nerasta.

Gydymo įstaigoje medikų pateiktas alkotesteris taip pat parodė nulius.

Laimėjo po apeliacijos

Vyras pasakojo, kad tuomet prasidėjo tikras Vilniaus rajono apylinkės teismo maratonas. Jį sustabdę pareigūnai nepasirodė dviejuose posėdžiuose, tačiau galiausiai teisėjai susisiekus su komisaru jie galiausiai atvyko.

Nuo pat pradžių pareigūnų parodymai išsiskyrė, abu jie teigė išlukštenę antgalius ir davę A. Kolesnikovui pūsti į alkotesterį.

Vilniaus rajono apylinkės teismo teisėja nerado pagrindo abejoti pareigūnų veiksmais ir nenustatė alkotesterio panaudojimo tvarkos pažeidimų. Kraujo tyrimo rezultatai šio teismo sprendimu taip pat buvo įvertinti kaip neatspindintys neblaivumo laipsnio, kuris buvo prieš tam tikrą laiką.

Todėl vyrui buvo skirta 289 eurų bauda ir metams atimta teisė vairuoti.

Tačiau A. Kolesnikovas nebuvo linkęs pasiduoti ir pateikė apeliaciją, kurią nagrinėti jau ėmėsi Vilniaus apygardos teismas. Čia vyras jau buvo išteisintas, o nutartyje gerokai kliuvo žemesnės instancijos teismui.

Pažymėta, kad administracinėje byloje apylinkės teismas nebuvo pakankamai aktyvus ir nesiėmė visų būtinų veiksmų, kad byla būtų išspręsta teisingai.

Pastabose taip pat nurodyta, kad įrodymus teismas vertino selektyviai, vadovaudamasis vien prieštaringais policijos pareigūnų parodymais ir nepašalinus šioje byloje esančių prieštaravimų.

Laukė nemaloni akistata

Su pareigūnais A. Kolesnikovas dar kartą susidūrė lankydamasis Mėnulio gatvėje įsikūrusiame kelių policijos valdybos pastate. Vilniečiui čia teko apsilankyti po to, kai „Regitroje“ bandydamas atsiimti vairuotojo pažymėjimą gavo atsakymą, kad to padaryti neįmanoma.

„Nuvykau pasiteirauti, kodėl jie nevyko Vilniaus apygardos teismo nutarties. Man pradėjo aiškinti, kad negavo teismo nutarties, tačiau juk viską mato kompiuteryje. Kai pats parodžiau teismo sprendimą, pasakė, kad viską sutvarkys“, - pasakojo pašnekovas.

Tik išėjęs į lauką jis pamatė gatvėje rūkantį tą patį jį sustabdžiusį pareigūną, kuris pasiteiravo: „Tai ką – atgavai teises?“ Vyras į policiją buvo atvykęs tuo pačiu mikroautobusu, kurį vairavo lemtingą blaivumo patikrinimo dieną.

„Vienas atsistojęs šalia gatvės žiūrėjo, kur aš važiuosiu, o kitas paėmė tarnybinį automobilį. Karoliniškėse pasivijo mane su švyturėliais“, - naujausią akistatą su pareigūnais prisiminė vilnietis.

Vienas iš pareigūnų paėmė A. Kolesnikovo dokumentus ir įsėdo į tarnybinį automobilį. Taip gatvėje vyras sakė laukęs gerą valandą, tačiau galiausiai trūko kantrybė – paskambino advokatui. Šiam atvykus pareigūnai atidavė dokumentus.  

Priminė aiškią problemą

Ši byla priminė alkotesterių antgalių apskaitos problemas. Šiuo metu nėra nustatytos tvarkos, kiek antgalių turi pareigūnas pradėdamas darbą, kur deda panaudotus antgalius, kaip yra užtikrinama, kad panaudotas antgalis nebus naudojamas antrą kartą.

Apklaustas liudytoju pareigūnas teigė, kad alkotesterio antgalių gali paimti ir 50, jų būna kišenėse, bagažinėje, panaudotus antgalius taip pat deda į automobilio dureles.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai pažymėjo, kad alkotesterio naudojimo sąlygų ir taisyklių nustatymas nėra jų įstaigos kompetencija. Taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad minėtoje byloje nagrinėtas pavienis atvejis.

Jie taip pat patikino, kad tarnybinis patikrinimas dėl to, kad pareigūnai davė vienam kitam prieštaraujančius parodymus nebuvo pradėtas, nes tam nėra teisinio pagrindo.

Komunikacijos poskyrio specialistai patvirtino, kad A. Kolesnikovas kreipėsi į Imuniteto skyrių dėl galimo kyšininkavimo.

Dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro nutarimu gruodžio mėnesį buvo nutrauktas. Sprendimą atnaujinti nutrauktą tyrimą taip pat priima prokuroras, tačiau Imuniteto skyriaus duomenimis, to daryti neketina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.