„Tesla“ vadovas Elonas Muskas pasakė, kokią klaidą daro daugybė darbdavių

Elonas Muskas – garsus verslininkas, siekiantis atpiginti kosmines keliones, sukelti revoliuciją viešajame transporte, iš gatvių išguiti vidaus degimo variklius ir pakeisti pasaulį.

Tradicinę ir labai plačiai paplitusią vidinės komunikacijos sistemą E. Muskas pavadino „neįtikėtinai kvaila“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tradicinę ir labai plačiai paplitusią vidinės komunikacijos sistemą E. Muskas pavadino „neįtikėtinai kvaila“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2017, 10:47 AM

Tačiau jam nesvetimi ir žemiški verslo rūpesčiai. Ką tik viešumoje pasirodęs elektroninis laiškas, skirtas „Tesla“ darbuotojams parodė, kad Muskas jau prieš keletą metų atsikratė neefektyvios tradicinės korporacijų komunikacijos.

Taiko dauguma kompanijų

Dažnai sakoma, kad žemo ir vidutinio lygio darbuotojai didelėje korporacijoje tėra sraigteliai sudėtingame mechanizme.

Tokį palyginimą galima suprasti – juk net mažiausios detalės yra svarbios siekiant tikslo. Tačiau JAV korporacijose dažniausiai galioje ypatinga komunikacijos politika. Darbuotojas iš vieno departamento negali tiesiogiai darbo reikalais bendrauti su kitur dirbančiu kolega.

Taip daroma todėl, kad vadovai žinotų, kurioje projekto vykdymo stadijoje yra jų pavaldiniai. Iš tikrųjų, tai visai logiška sistema, leidžianti efektyviau paskirstyti užduotis ir iš vidaus stebėti korporacijos darbą.

Tačiau Muskui ši sistema nepatinka, nes, pasak jo, ji iš tikrųjų nesuteikia jokios naudos kompanijai.   Anot jo, ši sistema tik suteikia daugiau informacijos ir galios departamentų vadovams, tačiau įmonės darbas kenčia nuo sulėtėjusios komunikacijos ir papildomo proceso, vietoj kurio vadovai galėtų užsiimti kuo nors kitu.

Supeikė galiojančią tvarką

E. Muskas viename „Tesla“ darbuotojams siųstame laiške pavadino šią tradicinę ir labai plačiai paplitusią vidinės darbinės komunikacijos sistemą „neįtikėtinai kvaila“.

Verslininkas skatino savo darbuotojus kalbėti vienas su kitu laisvai, nepriklausomai nuo to, kokioje komandoje ar departamente jie dirba.

Pasak jo, tokia komunikacija tiesiog efektyvesnė – visada reikia daryti viską, kas geriau kompanijai.   E. Muskas taip pat skatina darbuotojus praleisti savo tiesioginius viršininkus – jei reikia, jei gali kalbėti su savo vadovų vadovais ar net parašyti jam pačiam.

Ši informacija pasirodė visai neseniai, tačiau pats elektroninis laiškas buvo išsiųstas prieš kelerius metus.

Manoma, kad E. Muskas šios komunikacijos struktūros laikosi iki šiol. Kai įmonė stengiasi išlaikyti savo vardą ir rinkai pasiūlyti naujausias technologijas, ji negali prarasti laiko dėl neefektyvios komunikacijos sistemos, net jei ji ir laikoma tradicine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.