Telšiškio avarija atskleidė visą pažeidimų puokštę: tą dieną vyras prisimins ilgai

Telšių rajono apylinkės teismas Danijoje dirbančiam žemaičiui skyrė piniginę baudą, atėmė teisę vairuoti ir konfiskavo keturratį už tai, kad šis, grįžęs į Lietuvą, prisigėrė, sėdo vairuoti ir  įvažiavo į medį.  

Keturračio vairuotojas įpūtė beveik 2 promiles.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Keturračio vairuotojas įpūtė beveik 2 promiles.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Keturračio vairuotojas įpūtė beveik 2 promiles.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Keturračio vairuotojas įpūtė beveik 2 promiles.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Giedra Akavickienė

Oct 14, 2017, 10:53 PM

Pagiringas atvažiavo pas draugą 

Teismas nustatė, kad nuo alkoholio apsvaigęs L. M. 2017 m. balandžio 30 d., apie 14.51 val., Telšių rajone vairavo keturratę transporto priemonę „Honda Foreman 500cc 200“. 

Šia savo veika padarė nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 281 straipsnyje „Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas“. Apklaustas kaip įtariamasis, vyras kaltę pripažino. 

„Keturračiu atvažiavau pas draugą E. K., gyvenantį Telšių rajono Luokės seniūnijos Šlovių kaime. 

Atsivežiau tris skardines alaus, kurias vienas išgėriau. Iš vakaro buvau gėręs degtinės, todėl jaučiausi pagiringas“, – pradėjo jis pasakojimą. 

Išgėręs alučio, vyras sumanė pasivažinėti karjere. Važiuodamas pajuto, kad keturratį mėto po kelią. 

Nesuvaldęs transporto priemonės, nuvažiavo nuo kelio. Kas buvo toliau, vyriškis nepamena – atsibudo jau greitosios medicinos pagalbos automobilyje. 

Keturratis susuko galvą 

Įtariamasis tyrėjams pasakojo keturratį nusipirkęs balandžio 2 d. Utenoje. Vadinasi, nauju pirkiniu pasidžiaugė vos mėnesį – po avarijos apgadinta transporto priemonė buvo nugabenta į saugojimo aikštelę, o paskui konfiskuota. 

Iš Anglijos parvežtas keturratis buvo be registracijos dokumentų, todėl pirkėjas suprato, kad jo neužregistruos „Regitroje“. 

Tačiau keturratis taip susuko galvą vyrui, kad už jį sumokėjo 2 700 eurų tam, kad pasivažinėtų tik laukais. 

Jaunas vyras keturratį įsigijo, nors teisės vairuoti transporto priemones neturėjo – ji atimta prieš dvejus metus už vairavimą išgėrus. 

Sumanė pasivažinėti karjeruose 

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus kelių patrulių būrio vyriausioji patrulė I. B. tarnybiniame pranešime rašė: „2017 m. balandžio 30 d., apie 14 val. 51 min.,  gautas pranešimas, kad apie 20 metų amžiaus vyras, kaip vėliau paaiškėjo, kad tai L. M., įvažiavo su keturračiu į medį. 

Nuvykus į vietą, nukentėjusysis keturračio vairuotojas paaiškino, kad jis vairavo keturratį, jo nesuvaldė, todėl nuvažiavo nuo kelio. Nuo L. M. sklido stiprus alkoholio kvapas. Alkotesteriu nustatytas vidutinis girtumo laipsnis, 1,97 prom.“ 

Liudytojas E. K. apklausos metu teigė, jog pas jį su keturračiu motociklu atvažiavo neblaivus draugas L. M. ir  pasiūlė išgerti alkoholio. Šiam atsisakius, draugas pasakė, kad važiuoja į karjerus pasivažinėti. 

Važiuodamas žvyrkeliu Šlovių kaime link karjerų, E. K. pamatė, kad nuo kelio nuvažiavęs keturratis, o po juo – prispaustas draugas. Apie įvykį pranešė bendruoju pagalbos telefonu. 

Trejiems metams atėmė teisę vairuoti 

Žemaitis dėl vairavimo išgėrus gailėjosi, bet, kaip sakoma, šaukštai po pietų. Paskyrus bausmę už padarytą veiką šiuo baudžiamuoju įsakymu, atsižvelgiant į tai, kad kaltinamasis prisipažino esąs kaltas, baudžiamoji byla baigiama teismo baudžiamuoju įsakymu ir skiriama bausmė sumažintina vienu trečdaliu. 

Įvertinus kaltinamojo L. M. asmenybę, tai, kad padaryta nusikalstama veika kėlė aplinkiniams padidintą pavojų, kad praeityje baustas už analogišką šiurkštų Kelių eismo taisyklių pažeidimą, jo atžvilgiu taikytina baudžiamojo poveikio priemonė – uždraudimas naudotis teise vairuoti transporto priemones maksimaliam įstatymo numatytam terminui. 

L. M. prašė nustatyti ilgesnį baudos sumokėjimo terminą, kad galėtų realiai sumokėti paskirtąją baudą, nurodė, kad jo finansinė padėtis yra sunki. Prašymą teismas tenkino ir nustatė 4 mėnesių baudos sumokėjimo terminą. 

Teismas nusprendė L. M. pripažinti kaltu padarius nusikalstamą veiką, numatytą LR baudžiamojo kodekso 281 straipsnio 7 dalyje, ir paskirti 24 MGL dydžio (903,84 Eur) baudą. 

Bausmę sumažinus vienu trečdaliu, galutinė bausmė – 16 MGL dydžio (602,56 Eur) bauda.

Be to, teismas uždraudė trejus metus naudotis teise vairuoti kelių transporto priemones. Nuteistasis neteko ir naujojo pirkinio – keturratė transporto priemonė „Honda Foreman 500cc 200“ konfiskuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.