Telšiškė pamėgino gauti vairuotojo pažymėjimą per „Facebook“: žinutės atskleidė visą schemą

Bijote egzaminuojančio „Regitros“ specialisto? Jau bandėte ir neišlaikėte vairavimo egzamino? Ne bėda. 

 Pažymėjimą siūlęs sukčius ėmė spausti moterį ir žaisti jos emocijomis.<br> Ekrano nuotr.
 Pažymėjimą siūlęs sukčius ėmė spausti moterį ir žaisti jos emocijomis.<br> Ekrano nuotr.
 Pažymėjimą siūlęs sukčius ėmė spausti moterį ir žaisti jos emocijomis.<br> Ekrano nuotr.
 Pažymėjimą siūlęs sukčius ėmė spausti moterį ir žaisti jos emocijomis.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 16, 2018, 7:24 PM, atnaujinta Feb 23, 2018, 11:54 AM

Jums gali „padėti“ tos pačios valstybinės įmonės „Regitra“ darbuotojai, nesvarbu, kuriame skyriuje jie dirba. Naudodamiesi kompiuteriu, jie esą visagaliai visoje šalyje. 

Tiesa, paslauga mokama, juk, kaip sakoma, arklys arklio už dyką nekaso. 

Bet tokiu pasiūlymu patikėję vairavimo egzaminą siekiantys išlaikyti piliečiai, pervedę pinigus į nurodytą sąskaitą ir nesulaukę žadėto vairuotojo pažymėjimo, suvokia, kad juos apgavo sukčiai.

Kreiptis į teisėsaugą – gėda 

Tokių istorijų Lietuvoje begalė. Apgautieji skaičiuoja tūkstantinius nuostolius, tačiau į policiją toli gražu kreipiasi ne kiekvienas, nes... gėda.

Kaip pasakysi policijos pareigūnui, kad siekei nesąžiningai įsigyti vairavimo pažymėjimą ir įsivėlei į nešvarų sandėrį su sukčiais? Paprastai pinigus praradęs pilietis tyliai kenčia sukandęs dantis, juk net pažįstamiems gėda pasiskųsti, o kur jau čia eisi į policijos komisariatą.

Kol gėdos ir kaltės kankinami nukentėjusieji tyli, nusikaltėliai toliau sėkmingai ieško naujų lengvatikių socialiniuose tinkluose.

Įžūliai savinasi tikrų darbuotojų pavardes 

Pastaruoju metu „Facebook“ Telšių skelbimų lentose pasirodė skelbimas, kur siūloma pagalba laikant egzaminus „Regitroje“.

Atsirado tokių, kurie pagalvojo, jog vairavimo mokykla siūlo savo paslaugas – išklausysi mokymus ir be vargo išlaikysi egzaminus. Tačiau iš tikrųjų tai buvo sukčių planas, kaip iš savimi nepasitikinčių, bet vairuoti norinčių žmonių išgauti pinigus.

Sumanūs sukčiai sukūrė profilį realaus „Regitros“ Kėdainių skyriaus darbuotojo vardu ir pavarde – Vytautas Juozas Kurauskas.

Panagrinėjęs minėtą profilį, atidesnis supras, kad jis sukurtas neseniai ir yra netikras. Visos nuotraukos sukeltos tą pačią dieną, patiktukų – vos keli. Iš nuotraukų žvelgia solidaus amžiaus dėdulė, beveik visur su kūdikiu ant rankų.

Beje, nuotraukos su vaikeliu parinktos specialiai. Jei auka užsuks į profilį pasitikrinti, kas per žmogus siūlo paslaugą, jam susidarys teigiamas įspūdis – vyras su vaiku ant rankų juk neapgaus.

Pasak specialistų, į „Facebook“ Vytauto Juozo Kurausko vardu sukurtą profilį sukeltos nuotraukos greičiausiai yra pavogtos internete.

250 eurų už neva išlaikytą egzaminą išjungus kameras

Tačiau grįžkime prie intriguojančios paslaugos – pagalba žmonėms, turintiems problemų laikantis teises, arba teisės per valandą.

Internete pradėjus susirašinėjimą su apgaviku, sukuriu istoriją, kad reikia padėti aštuoniolikmetei mergaitei, kuri bijo, jog vėl neišlaikys vairavimo egzamino. Išgalvota bėda patikėjęs sukčius klausia, kokios pagalbos reikia, ir pasitikslina, ar „Regitros važiavimas“.

Skundžiuosi, kad egzaminuotojai labai griežti, ir klausiu, ką jis siūlo. Atsakymas: „250 eurų – išlaikytas egzaminas.“

Toliau klausiu, ar galima lygtis. Sukčius nesuprato klausimo, o gal nesitikėjo tokio klientės įžūlumo. Jis klausia: „Kokia dar lygtis?“ Aiškinu, kad norėjau paderinti kainą. Į tai gaunu atsakymą – ne.

Sutinku su visomis sąlygomis ir klausiu, kada reikia mokėti pinigus. Tuoj pat atskrieja atsakymas: „Užsakymo metu.“ Apsimetu, kad nesuprantu, ir toliau bandau iškvosti kuo daugiau informacijos: „Tai kada reikia mokėti – prieš ar po egzamino?“

„Regitros“ darbuotoju apsimetęs sukčius supyksta: „Parašiau aiškiai. Jei jūs nesuprantate, antrą kartą nerašysiu.“ Bandau teisintis, kad aš pirmą kartą kažką panašaus tariuosi, tai iš kur man žinoti, ir prašau nepykti.

Nusikaltėlis atlyžta ir man, nesusipratėlei, dar kartą aiškina: „Mokama, kai užsisakot mūsų paslaugą.“

„O kaip čia viskas vyksta, kur susitinkam?“ – teiraujuosi.

„Būtų daroma taip: atsiunčiate duomenis, mes padarome per porą valandų. Vairuot nereikia. Kameros išjungtos. Laikyt (egzamino) patiems nereikia, tik suvedame į duomenų bazę. Kai viskas padaryta, pagal asmens kodą pasižiūrit, kad išlaikyta, ir einate užsisakyt teisių“, – atskriejo daug žadanti žinutė.

Ėmė žaisti emocijomis

Dar klausiu, ar man važiuoti į „Regitros“ Telšių skyrių, bet tuoj pat sukčius mano iniciatyvą užgesina pareikšdamas, kad greičiau duočiau duomenis ir jų negaišinčiau, nes jie turintys daug darbo. Tenka suktis iš keblios situacijos: sukuriu įsivaizduojamos aštuoniolikmetės vardą, pavardę, asmens kodą. 

Aferistas prašo paso kopijos ir telefono numerio, aš meluoju toliau, kad mergaitė paskaitose, negali atsiliepti ir atsiųsti kopijų.

Nusikaltėlis sutinka: „Na, gerai, turėtų užtekti asmens kodo“, o man belieka apsimesti, kad džiaugiuosi išsprendusi reikalą.

Tuomet pradeda vystytis kalba apie pinigus: klausia, kokiame banke aš mokėsiu ir ar dabar galiu. Atsiunčia banko sąskaitos numerį, gavėjo vardą, pavardę, mokėjimo paskirtimi liepia nurodyti mano pačios vardą. Taip padarius, beliktų gaudyt vėją laukuose, tad aš imu kamantinėti: „O jei jūs apgausite, kur garantija, kad tikrai sutvarkysite?“

Nusikaltėlis bando užmigdyti mano nerimą: „Dar jūs mums „ačiū“ pasakysit. Visoje Lietuvoje padedame.“
Man nesutikus pervesti į sąskaitą pinigų ir pasiūlius susitikti Telšiuose, sukčius tvirtina esantis Kėdainiuose ir piktai klausia: „Darotės ar ne? Nes klientų daug turime.“

Paskui bando auką nuraminti: „Na, matote, ne tame pačiame mieste esame. Jūs dar mums „ačiū“ pasakysit. Gali nebijoti, jau esu prie pensijos žmogus, o ne koks vaikas. Visi mumis pasitiki. Mes visoje Lietuvoje dirbame per duomenų bazes.“

Užgarantavęs, kad dirba „Regitroje“, pašnekovas baigia pokalbį: „Jei susimokate, per 30 min. padarome (teises), jei ne, negaištame laiko.“

Paprašius duoti ne trečio asmens, o paties pašnekovo banko sąskaitą, nusikaltėlis supranta, kad negaus pinigų, ir įtūžta: „Aš nepriimu užsakymo. Mes, visi „Regitros“ darbuotojai, turime savo darbus. Gerai, jei netinka sąlygos, nerašykit, turime daug darbo.“

Išsiaiškinusi aferos schemą, pasakau, kad apie sukčiavimą su vairuotojo pažymėjimu pranešiu policijai, ir klausiu, kiek žmonių per dieną pasiseka apmulkinti ir iš jų išvilioti pinigų.

Vairuotojo pažymėjimą per pusvalandį siūlantis Vytautas žodžio kišenėje neieško ir tuoj pat atšauna: „Mes – patys policininkai, ieškom, kas užkimba, aišku.“

Supratęs, kad pinigų negaus, aferistas nutraukė bendravimą ir užblokavo.

Policija neteikia informacijos apie tokius sukčiavimus

Apie sukčiavimo atvejus, susijusius su vairuotojo pažymėjimu, pasiteiravome Policijos departamente. Prašėme visuomenei pateikti faktus apie nusikaltėlius, prisistatančius „Regitros“ darbuotojais ir siūlančius už pinigus nelegaliai įsigyti vairuotojo pažymėjimą nelaikant egzaminų ir pan. 

Tačiau nei kiek tokių bylų, nei kokios jų baigtys, ar bent vienas nusikaltėlis pasiųstas į teismą, nepavyko sužinoti.

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis atsakė trumpai: „Policija neturi tokios statistikos, galime pateikti tik bendrą sukčiavimų statistiką.“

Taip ir liko neaišku, ar policija iš viso žino, kad šalyje egzistuoja tokia problema kaip internetiniai sukčiai, prisidengę valstybinės įmonės „Regitra“ vardu ir diskredituojantys šią įstaigą.

„Regitra“ žino apie problemą

Ta tema kur kas sukalbamesni buvo „Regitros“ darbuotojai. „Per mėnesį policijai vidutiniškai pranešame apie vieną sukčiavimo atvejį socialiniame tinkle „Facebook“. Visą informaciją perduodame Policijos departamentui. 

Tiek pat panašiai į teisėsaugos pareigūnus kreipiasi ir įmonės darbuotojai, kurie teritoriniams komisariatams praneša apie jų tapatybės vagystę“, – atsakė VĮ „Regitra“ Komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė.

Ji pripažino, kad problema egzistuoja ir su ja bandoma kovoti.

„Plečiantis socialiniams tinklams ir jų įtakai visuomenėje, neišvengiamai atsiranda įvairių sukčiavimo apraiškų. Ne išimtis – ir socialinis tinklas „Facebook“, kuriame galima aptikti asmenų, besisiūlančių kitiems žmonėms „padėti“ „Regitroje“ išlaikyti teorijos bei praktikos egzaminus ar nusipirkti neva tikrą vairuotojo pažymėjimą“, – kalbėjo E. Bardauskienė.

Pasak pašnekovės, vienas tipiškiausių ir dažniausiai pasitaikančių tokių scenarijų praktikoje – neteisėtai pasisavinami asmens duomenys, taip apsimetant vienu iš „Regitros“ darbuotojų. Įprastai pasirenkami tie darbuotojai, kurie neturi susikūrę savo asmeninės anketos. 

Tai sumažina tikimybę būti pastebėtiems tikrojo tapatybės savininko.

„Norime atkreipti dėmesį, jog tokie siūlymai internete įsigyti neva tikrą vairuotojo pažymėjimą ar išlaikyti egzaminą už kitą asmenį yra ne kas kita, kaip sukčių bandymai iš žmonių išvilioti pinigus. Realūs pavyzdžiai rodo, kad gavę juos, sukčiai paprasčiausiai pradingsta“, – sakė „Regitros“ Komunikacijos skyriaus specialistė.

Apie visus atvejus, kai vykdoma nelegali veika, neteisėtai naudojamas „Regitros“ vardas ar apsimetama jos darbuotojais, įmonė praneša teisėsaugai, kuri toliau tiria tokius atvejus.

E. Bardauskienės teigimu, kiek asmenų buvo nubausta dėl tokio tipo vykdomos veiklos, plačiau galėtų pakomentuoti policija, bet, „Regitros“ žiniomis, nubaustas ne vienas.

„Regitra“ deda nemažas pastangas, jog internetinėje erdvėje sukčiaujančių asmenų mažėtų. Pavyzdžiui, socialiniame tinkle „Facebook“ užmezgamas kontaktas su nelegalių puslapių ar grupių administratoriais, kurie apsimeta atstovaujantys įmonei bei neteisėtai prisistato jos vardu. 

Tokiais atvejais siunčiami įspėjimai dėl neteisėtos veiklos nutraukimo. Neretai jų išsigąstama ir puslapiai ar grupės uždaromos, o tais atvejais, kai nepaisoma įspėjimo ir veikla tęsiama toliau, informacija perduodama teisėsaugai.

Egzaminai filmuojami

„Regitros“ teigimu, įmonė yra sukūrusi saugią bei patikimą sistemą, kuri užtikrina griežtą kontrolę kiekviename vairuotojų egzaminavimo etape.

Vairuotojo pažymėjimo gavimo procese dalyvauja daug skirtingas funkcijas atliekančių žmonių. Paprasčiau tariant, asmuo, norėdamas jį įgyti, turi pereiti per keletą įmonės darbuotojų grandžių: dokumentus priimančius ir teorijos egzaminus vykdančius darbuotojus, praktikos egzamino egzaminuotojus bei vairuotojo pažymėjimo išdavimo specialistus.

Siekiant kuo didesnio objektyvumo bei skaidrumo, egzaminai „Regitroje“ yra filmuojami, o vaizdo įrašai nuolat tikrinami įmonės specialistų. 

Kaip tvirtino E. Bardauskienė, toks kontrolės mechanizmas taikomas tik Baltijos šalyse, tačiau juo domisi ir prašo pasidalyti savo patirtimi tokios valstybės kaip Belgija bei Portugalija.

„Regitroje“ veikia Antikorupcijos komisija, kuri, gavusi anoniminius pranešimus el. būdu ar pasitikėjimo telefonu dėl galimo sukčiavimo, tikrina jų pagrįstumą. Įmonė kviečia nelikti abejingus ir pranešti apie galimus sukčiavimo ar korupcijos atvejus, kuriuos pastebėjote ar įtariate. 

„Siekiant užkirsti kelią sukčiavimui, apie galimas apgavysčių schemas ir būdus visuomenė periodiškai informuojama per žiniasklaidos kanalus. Taip pat šia tema komunikuojama ir socialiniuose tinkluose, kur dažniausiai ir įvyksta neteisėti veiksmai.

Džiaugiamės pilietiška bei aktyvia visuomene, kuri nelieka abejinga ir taip pat prisideda prie neteisėtos veiklos nutraukimo. Taip pat norime dar kartą visiems priminti ir paskatinti elgtis apdairiai bei neduoti savo asmens duomenų neaiškiems piliečiams“, – „Regitros“ poziciją išdėstė E. Bardauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.