Dideliu greičiu lėkusi vairuotoja džiūgauja: dėl policininkų klaidos atsipirko vos 85 eurais

Nežinia, ar policijos pareigūnai buvo labai išsiblaškę, ar Kelių eismo taisyklių pažeidėjos grožis susuko jiems galvą – jie taip surašė protokolą, kad prasikaltusiai vairuotojai liko tik šokėti iš džiaugsmo.

Policijos klaida leido prasižengusiai vairuotojai neprarasti vairuotojo pažymėjimo.<br>Lrytas.lt archyv. asociatyvi nuotr.
Policijos klaida leido prasižengusiai vairuotojai neprarasti vairuotojo pažymėjimo.<br>Lrytas.lt archyv. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-02-18 09:23, atnaujinta 2018-02-18 12:55

25 metų vilnietę Eglę Jasiukaitytę Kauno kelių patruliai buvo sustabdę dar praėjusių metų balandį. Kėdainių rajono kelyje, kur leistinas greitis 70 km per valandą, ši dar 2 metų vairavimo stažo neturinti mergina lėkė 123 km per valandą greičiu.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą daugiau kaip 50 km per valandą viršijus leistiną greitį 2 metų vairavimo stažo neturintys vairuotojai teises turėtų prarasti mažiausiai pusantrų metų.

Tačiau pareigūnai kažkaip suskaičiavo, kad pažeidėja greitį viršijo ne 53 km, o 49 km per valandą. Tačiau ir už tokį pažeidimą numatytas vairuotojo pažymėjimo atėmimas iki pusės metų ir mažiausiai 200 eurų bauda.

Vis dėlto pareigūnai iš merginos neatėmė vairuotojo pažymėjimo, o surašė protokolą ir paskyrė 85 eurų baudą. Protokolas buvo surašytas dviem egzemplioriais. Vienas perduotas pažeidėjai, kurį ji iškart pasirašė, o kitas liko policininkams.

Tik po kurio laiko patruliai atsipeikėjo ir pamatė, kad suklydo, – jie neturėjo teisės taip švelniai bausti merginos. Tad pulta taisyti protokolo. Jie prirašė, kad E.Jasiukaitytei ne tik skirta bauda, bet ir 6 mėnesiams atimamas vairuotojo pažymėjimas, kurį ji privalo per dvi savaites grąžinti policijai. Tačiau E.Jasiukaitytė nieko nežinojo apie pareigūnų taisymus. Ji sumokėjo 85 eurų baudą ir toliau važinėjo.

Patrulių klaida neprasprūdo pro akis eismo pažeidimo bylą gavusiam Kėdainių policijos tyrėjui.

Jis panaikino kolegų sprendimą ir greitį viršijusiai merginai skyrė gerokai didesnę bausmę – 200 eurų baudą ir 6 mėnesiams atėmė vairuotojo pažymėjimą.

Gautą naują protokolą E.Jasiukaitytė apskundė apylinkės teismui. Mergina teigė, kad įvykdė pagal pirmąjį protokolą paskirtus įpareigojimus, todėl nemananti, jog ją galima bausti antrą kartą.

Teismas šį E.Jasiukaitytės skundą patenkino ir nutraukė administracinę bylą, tačiau policininkai nenorėjo nusileisti. Kauno kelių policijos valdybos viršininkas Kėdainių apylinkės teismo sprendimą apskundė Kauno apygardos teismui.

Pareigūnas tvirtino, kad įsiteisėjus Kėdainių rajono teismo sprendimui bus iškreiptas teisingas teisės taikymas, o tai, jog pažeidėja įvykdė pirmąjį administracinį nurodymą, nereiškia, kad buvo vadovaujamasi įstatymu.

Neseniai šį skundą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismo teisėjas Jurgis Kiškis policijos skundą atmetė nurodęs, kad pažeidėja visiškai įvykdė protokole nurodytus įpareigojimus: „Pareigūnų padaryta klaida negali sudaryti pagrindo pakartotinai bausti už tą patį nusižengimą.“

Policijos patrulis neteko darbo

Merginą itin švelniai nubaudęs kelių policijos patrulis po kelių mėnesių buvo nušalintas nuo pareigų. Tik ne už tai, kad buvo apakintas greitį viršijusios merginos grožio.

Tame pačiame kelyje, kur buvo sulaikyta E.Jasiukaitytė, patrulis su kolega pričiupo kitą greičio mėgėją – automobiliu BMW daugiau kaip 50 km per valandą greitį viršijusį ūkininką.

Patruliai pažeidėjui smulkiai išaiškino, kas jam gresia, tačiau gavę 200 eurų protokolo net nesurašė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.