BMW vairuotojai virto tikru miestų siaubu

Vilniaus elektrikams po šios žiemos teko keisti net 45 gatvių žibintų atramas, per porą mėnesių suniokotas per avarijas.

Specialistai pastebėjo, kad dauguma stulpus nulaužusių vairuotojų vairavo BMW. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Specialistai pastebėjo, kad dauguma stulpus nulaužusių vairuotojų vairavo BMW. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Eišiškių plente automobilis „Toyota“ per avariją ištaškė metalines atramas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Eišiškių plente automobilis „Toyota“ per avariją ištaškė metalines atramas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Į šviestuvo atramą Kirtimų gatvėje jau antrą kartą atsitrenkė automobilis. <br>D.Umbraso nuotr.
Į šviestuvo atramą Kirtimų gatvėje jau antrą kartą atsitrenkė automobilis. <br>D.Umbraso nuotr.
Specialistai pastebėjo, kad dauguma stulpus nulaužusių vairuotojų vairavo BMW. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Specialistai pastebėjo, kad dauguma stulpus nulaužusių vairuotojų vairavo BMW. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

May 27, 2018, 7:48 PM

O juk anksčiau per visus metus eismo įvykių metu nukentėdavo tik pusantro šimto stulpų. Kas kaltas – neatidūs vairuotojai ar žiemą buvusios slidžios gatvės?

Į šį klausimą bendrovės Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų (VGAET) darbuotojai nesiryžo atsakyti, tačiau skaičiai ir orai jiems negailestingi.

„Per pirmuosius šių metų mėnesius apgadintas rekordinis skaičius atramų – 45, vidutiniškai po vieną per dieną. Anksčiau kasmet mieste per eismo įvykius nukentėdavo apie 150 atramų“, – vardijo skaičius VGAET vadovas Sigitas Mocevičius.

Praėjusiais metais elektrikams teko keisti 158, 2016-aisiais – 149 atramas. Kiek jų prireiks pakeisti šiemet, S.Mocevičius nenorėjo spėlioti, tačiau kai kurios avarijos specialistams kelia nerimą.

BMW – elektrikų siaubas

Štai Upės gatvėje vasarį BMW išvertė net tris atramas. „Koks turėjo būti automobilio greitis, jeigu jis net tris atramas tiesiog nukirto? Tai – dar vienas šįmet pasiektas rekordas“, – pasakojo S.Mocevičius.

Ne viena atrama nukentėjo į ją įsirėžus neblaivaus vairuotojo vairuojamam automobiliui.

Taip vasarį nukentėjo stulpas Geležinio Vilko gatvėje, kai į jį atsitrenkė automobilis „Mercedes-Benz“.

Jo vairuotojas į alkoholio tikrintuvą įpūtė beveik pusantros promilės.

Sausį girti jaunuoliai lėkė Buivydiškių gatve, slidžiame kelyje nesuvaldė galiniais ratais varomo BMW, rėžėsi į atramą ir ją išvertė. Laimė, per avariją niekas nebuvo sužalotas.

Nė vienas jaunuolių neprisipažino vairavęs. Paaiškėjo, kad nė vienas jų neturėjo teisės legaliai nusipirkti alkoholio ir jo vartoti, tačiau trims nustatytas daugiau nei 1,5 promilės, vienam – 1,3 promilės girtumas.

BMW automobiliai – elektrikų siaubas. Jie dažniausiai pakliūva į avarijas, per kurias nukenčia atramos. Jos daužomos ne tik pakelėse, bet ir prie aikštelių, kai jaunuoliai sugalvoja jose surengti šonaslydžio pasirodymus.

Dėl to atramos Vikingų gatvėje kentėjo jau ne kartą.

Laukia pavasario atlydžio

Šiltnamių ir Kirtimų gatvėse pasvirusios gatvių apšvietimo atramos priminė įvykusias avarijas.

S.Mocevičius sutiko, kad tokios atramos atrodo negražiai, tačiau iš karto jų taisyti nebuvo įmanoma, nes darbams trukdė įšalas.

Paprastai žemės darbus VGAET pradeda kovo arba balandžio mėnesiais. Pakeisti vieną atramą kainuoja 1–2,5 tūkst. eurų, tačiau pasitaiko ir išskirtinių atvejų.

Net draudikai stebėjosi gavę 8,5 tūkst. eurų sąskaitą už atramos Arsenalo gatvėje keitimą.

VGAET atstovams teko aiškinti, kad šioje vietoje atramas įmanoma keisti tik naktį, kai nuvažiuoja paskutinis troleibusas. Be to, darbams skiriama tik dvi valandos.

Darbininkams už naktinį darbą tenka mokėti dvigubu tarifu, be to, brangus atramos pamatas su Vilniaus herbu. Sudėtinga jį ir užmauti iš atramos viršaus.

Paprastai atlyginti avarijų nuostolius būna priversti kaltininkai. Maždaug trečdaliu atvejų neįmanoma nustatyti, kas suniokojo atramas.

Važiuoja į avarijų vietas

Sprendimą dėl gatvės apšvietimo atramos būklės specialistai priima tik atvykę į vietą. Jei per apžiūrą nustatoma, kad per eismo įvykį nukentėjusi atrama, kurios pasvirimo kampas ar kiti pažeidimai kelia pavojų, trukdo eismui, jie likviduoja susidariusią avarinę situaciją. Atrama yra demontuojama.

VGAET avarinė dispečerinė tarnyba dirba visą parą – registruoja ir operatyviai reaguoja į visus pranešimus apie apgadintas atramas.

Pasitaiko atvejų, kai avarijos policijoje neregistruojamos, tad VGAET kvietė vilniečius būti pilietiškus ir pamačius į stulpą atsitrenkusį automobilį jiems pranešti.

Šviestuvų kainos smarkiai skiriasi

Kiekvienais metais vykdant apšvietimo tinklo apžiūros ir priežiūros darbus papildomai pakeičiama per 400 atramų.

Daugiausia atramų pakeičiama, kai galima kasti žemę, ji nėra įšalusi.

Atramos kaina priklauso nuo jos tipo. Atramos būna cinkuotos, gelžbetoninės, metalinės, skirtingo aukščio. Kainai įtakos turi ir šviestuvų tipas bei modelis.

Specialistai karčiai juokauja, kad dažniau nukenčia ne tos atramos, kurių nereikia, o tos, kurių reikia. Pasitaikė daugybė atvejų, kai automobiliai atsitrenkdavo į ką tik pastatytas atramas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu