Vagies žymes radęs vairuotojas įspėjo kitus: pareigūnų reakcija jį nustebino

„Volkswagen Passat“ vairuojantis vilnietis Ričardas nebežino, kaip apsiginti nuo vagių.

 Ričardas ant automobilio stiklo rado tris daužimo žymes.<br> Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
 Ričardas ant automobilio stiklo rado tris daužimo žymes.<br> Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
 Ričardas ant automobilio stiklo rado tris daužimo žymes.<br> Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
 Ričardas ant automobilio stiklo rado tris daužimo žymes.<br> Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
 Ričardas ant automobilio stiklo rado tris daužimo žymes.<br> Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
 Ričardas ant automobilio stiklo rado tris daužimo žymes.<br> Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-07-01 12:56, atnaujinta 2018-07-01 16:16

Prieš porą metų iš jo 2012-ųjų „Passat“ ilgapirščiai jau buvo išplėšę brangią multimedijos sistemą, o neseniai ryte atėjęs prie automobilio jis ir vėl rado, kaip įtaria, bandytą daužti langą.

Ant stiklo vyras pamatė tris tikslios formos įdaužas, lyg būtų bandyta kalti smailiu daiktu. Ričardas įtaria, kad tai – vėl multimedijos sistemą vogti ketinusių asmenų darbas. Tik šįkart vagys matyt nesitikėjo, kad šeimininkas po ankstesnės vagystės bus įsidėjęs sustiprintus stiklus. 

Tačiau labiau Ričardą nustebino ne galima vagystė, o policijos pareigūnų reakcija.

Nustebino abejingumas

Ričardo teigimu, oficialiame servise pasikeisti tokią multimediją kainuoja kelis tūkstančius eurų. Kartą jam jau teko tai daryti – išdaužę stiklą vagys išnešė ne tik informacinį kompiuterį su garso sistema, bet ir išdraskė visą priekinį skydelį.

Už remontą draudimo bendrovė tuomet išmokėjo net 5 tūkst. eurų, o Ričardas nusprendė rimtai apsisaugoti ir įsidėjo vidinę signalizaciją bei „Triplex“ stiklus, kurių šįkart vagims nepavyko sutrupinti.

Nors šįkart vagys į automobilį neįsibrovė, Žirmūnuose gyvenantis Ričardas nusprendė apie įvykį pranešti policijai, bet jam įstrigo abejinga pareigūnų reakcija.

„Nuvažiavau į policiją ir sako: „jei norit, rašykit [pareiškimą, – red.]“. Sako, negali pasakyti, ar tai vandalai, ar bandymai įsilaužti. Bet trys skylutės – vandalas gal kartą trenks ir nueis. Manau, jų tikslas buvo ta pati magnetola“, – pasakojo vilnietis.

Jo manymu, pareigūnai turėjo labiau atkreipti dėmesį į šį įvykį, nes tai gali būti kaip įspėjimas policijai ir kitiems vairuotojams, kad rajone pasirodė vagių. 

Vieša paslaptis, kad nemažą dalį pavogtų detalių vagys ar jų bendrininkai parduoda apvogtiems vairuotojams, norintiems pigiau susiremontuoti apniokotą mašiną.

Ričardui taip pat buvo įdomu, ar pastaruoju metu pagausėjo vagysčių iš „Volkswagen“ markės automobilių, o gal vis tik nėra ko bijoti.

Domina vertingos detalės

Tačiau į tokį klausimą Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis negalėjo atsakyti. 

Pasak jo, policija nerenka konkrečios statistikos apie tai, iš kokių markių automobilių kokios detalės yra vagiamos.

Tačiau jis teigė, kad automobilių ir jų galių vagysčių mažėjimas pastebimas visoje šalyje. 2017 metais policija visoje šalyje užregistravo 883 automobilių vagystes. 

Policijos duomenimis, praėjusiais metais vagysčių iš transporto priemonių sumažėjo 13 proc., o dalių automobilių dalių vagysčių užfiksuota 18 proc. mažiau. 

Jis sakė, kad dažniausiai vagiamos prabangių automobilių detalės ir tos, kurios yra vertingiausios. 

Iš automobilių markių, kurių dalys labiausiai domina vagis, pašnekovas išskyrė BMW, „Volkswagen“, „Audi“, „Mercedes–Benz“, „Lexus“ ir „Toyota“.

R. Matonis pastebėjo, kad automobilių detalių vagystės nepriklauso nuo sezono – tai vyksta ištisus metus. 

Anot jo, vagis labiausia masina brangios, nesunkiai nuimamos ir rinkoje paklausą turinčios detalės.

Skiria daugiau dėmesio

Policijos atstovas kalbėjo, kad Vilniaus apskrities pareigūnai šių metų sausį sulaikė automobilių dalių vagystes vykdžiusią trijų vyrų grupę. 

Šie žmonės įvykdė daugiau kaip 10 nusikaltimų, kurių metu buvo apvogtos transporto priemonės. 

Taip pat itin rezultatyviai pasidarbavo Kauno apskrities pareigūnai. Jie vasario mėnesį surado didžiulį kiekį prabangių automobilių galimai pavogtų detalių.

R. Matonis sakė, kad policija nuolatos vertina nusikalstamumą ir nustačius grėsmes skiriami būtiniems veiksmams atlikti skiriami papildomi pajėgumai. 

„Jei nustatoma, kad nusikaltimų daugėja, skiriamas papildomas dėmesys jiems ištirti. 

Policija taip koncentruojasi į prevenciją ir siekia užkirsti kelią tokiems nusikaltimams. 

Pavyzdžiui, didinamas patruliuojamų ekipažų skaičius vietovėse, kuriose jie vykdomi dažniausiai“, – komentavo jis. 

Patiria daugiau žalos

Tačiau „Lietuvos draudimo“ žalų valdymo skyriaus vadovė Viktorija Katilienė pastebėjo, kad automobilių detalių vagysčių šalyje šiemet pasitaiko dažniau negu pernai. 

Anot jos, kita akivaizdi tendencija – augantis dėl pavogtų dalių patirtos žalos dydis. 

Draudimo kompanijos atstovė atkreipė dėmesį, kad lyginant su 2017 metais, šiemet vidutinė žala visų markių automobiliams išaugo penktadaliu, o lyginant su 2016–aisiais – kone dvigubai. 

V. Katilienės teigimu, tai lemia gerokai pabrangusios automobilių serviso paslaugos ir kylančios pačių detalių kainos. Be to, vagysčių metu dažnai padaroma žala ir kitoms automobilio dalims.

„Pavyzdžiui, vagiant multimedijos įrangą sugadinamas šoninis stiklas, prietaisų skydas, vairas ar kitos dalys. 

Vagys tampa vis išrankesni ir kėsinasi į brangesnes automobilių dalis – kompiuterines sistemas, priekinius žibintus, centrines konsoles, vairus su oro pagalvėmis, veidrodėlius“, – kalbėjo pašnekovė.

Įrangą lengva realizuoti

Draudimo kompanijos atstovė konstatavo, kad „Volkswagen“ markės automobiliai yra vieni populiariausių Lietuvoje, todėl ir šio gamintojo detalės itin masina vagišius. 

Ji užsiminė, kad iš visų kompanijos šiais metais registruotų žalų, minėtos markės detalių vagystės sudarė apie penktadalį įvykių.

V. Katilienė pastebėjo, kad multimedijos įranga yra dažnas vagių grobis, nes ją lengva realizuoti, o vertė – gana didelė. 

Pašnekovė sakė, kad lyginant su pastaraisiais metais, tokių vagysčių būtent iš „Volkswagen“ automobilių šiais metais sumažėjo. 

„Manome, kad prie to galėjo prisidėti ir technologiniai įrangos montavimo pakeitimai, kuriuos gamintojas atliko naujesniems modeliams“, – kalbėjo draudikų atstovė.

Ji sakė, kad automobilių detalės dažniausiai vagiamos tamsiu paros metu – naktį arba paryčiais. 

Anot pašnekovės, pirmiausia vagys kėsinasi į detales, kurias galima greitai ir lengvai nuimti. 

Tai yra veidrodėliai, buferiai, žibintai, automobilių statymo sistemos įranga ir dekoratyvinės apdailos detalės. 

Atvejai nėra dažni

V. Katilienė pridūrė, kad jeigu vagis sudomino automobilio multimedijos įranga arba salone palikti daiktai, jie į patį automobilį įsilaužia išimdami arba išdauždami šoninį stiklą. 

„Vairuotojams patariame imtis papildomų saugumo priemonių, kurios gali padėti sumažinti vagystės tikimybę: statyti automobilį pažįstamoje, apšviestoje vietoje, nepalikti vertingų daiktų jo salone ir investuoti į apsaugos sistemas bei draudimą“, – komentavo ji. 

V. Katilienės teigimu, atvejai, kuomet į tą patį automobilį įsilaužiama pakartotinai, nėra dažni. 

Visgi ji prisiminė situaciją, kai vienam klientui teko du kartus atlyginti žalą dėl pavogtų veidrodėlių. Pirmoji vagystė buvo įvykdyta vasarį, o antroji – balandį. 

Įsilauždami dar apgadina

Draudimo bendrovės „Ergo“ transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas pastebėjo, kad šalyje daugiausia registruota vokiškų automobilių.

Anot jo, nenuostabu, kad puse šių atvejų kreiptasi vagysčių būtent iš tokių transporto priemonių. 

R. Bieliauskas patvirtino, kad ilgapirščiai dažniausiai vagia multimedijos sistemas, navigacijos įrangą, žibintus, valytuvus, ratų gaubtus – net valstybinius numerius. 

Anot jo, dalys dažniausiai pasisavinamos išdaužus automobilio stiklą. 

Be to, daugėja atvejų, kai, siekdami pasisavinti vertingiausias automobilio dalis, vagys apgadina ir kitas detales, automobilio kėbulą. 

„Pavyzdžiui, žibintai tiesiog išpjaunami, apgadinamos durelės“, – kalbėjo R. Bieliauskas. 

Dėl transporto priemonių dalių vagysčių šiemet draudimo kompanija klientams jau išmokėjo arba dar bus atlygins nuostolių už beveik 340 tūkst. eurų. 

Darosi vis įžūlesni

R. Bieliauskas sakė, kad dažniausiai automobilius ilgapirščiai apšvarina tamsiuoju paros metu, tačiau vagys darosi vis įžūlesni – nusikaltimus neretai įvykdo net ir dienos metu pakankamai atvirose vietose. 

Pašnekovas ragino automobilį laikyti garaže arba saugomoje aikštelėje.  

Gyventojams, kurie tokios galimybės neturi, R. Bieliauskas rekomendavo pasvarstyti apie vaizdo stebėjimo kamerų ir papildomo apšvietimo automobilių stovėjimo aikštelėje įrengimą. 

Taip pat automobilių savininkai raginami pasirūpinti apsaugos sistemomis. 

„Kuo daugiau pastangų įdedama siekiant apsisaugoti, tuo didesnė tikimybė, kad vagys aplenks transporto priemonę ir nesiryš nusikaltimui“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, nuo didelių nuostolių daugeliu atvejų apsaugo kasko draudimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.