Vilniaus Geležinio Vilko gatvę rekonstruos taip, kad išgelbėtų miestą nuo potvynių

Sostinėje stipriai palijus, vos per sekundę bus išvaloma iki 5000 litrų lietaus srauto, o Vilniaus šiaurinėje miesto dalyje kritulių surinkimas taps efektyvesnis – toks rezultatas bus pasiektas, kai Vilniaus savivaldybės įmonė „Grinda“ įgyvendins Geležinio Vilko lietaus nuotekynės kolektoriaus rekonstrukcijos su valyklų ir taršos monitoringo sistemų įrengimo projektą. 

Skelbiama, kad rekonstravus nuotekų kolektorius kad per sekundę bus išvaloma iki 5000 litrų paviršinių nuotekų srauto.<br>R.Neverbicko nuotr.
Skelbiama, kad rekonstravus nuotekų kolektorius kad per sekundę bus išvaloma iki 5000 litrų paviršinių nuotekų srauto.<br>R.Neverbicko nuotr.
Rekonstruojama Geležinio Vilko gatvės dalis.<br> Organizatorių nuotr.
Rekonstruojama Geležinio Vilko gatvės dalis.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 9, 2018, 1:46 PM

Savivaldybės įmonė pasirašė sutartį su „Sweco Lietuva“, leisiančią pradėti projektavimo darbus. 

Renkasi iš trijų sprendimų

Tai regioninės svarbos projekto „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“ dalis. 

„Tokio sudėtingumo projekto Lietuvoje dar nebuvo įgyvendinta, todėl „Grinda“ svarstė tris galimus šios projekto įgyvendinimo techninius sprendimus.   

Dabar prasidėjus projektavimo darbams, bus vertinami visi sprendimai, o atlikus jų analizes bus pasirinktas vienas, atsižvelgiant į kaštų ir naudos santykį,“ – teigia „Grinda“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.

Šiuo projektu sprendžiama vienos iš didžiausių Vilniaus miesto paviršinių nuotekų sistemos arterijų pralaidumo problema. 

Čia suteka dalies didžiųjų miegamųjų rajonų (Šeškinės, Fabijoniškių, Pašilaičių) liūčių metu susidarantys srautai. 

Skeliama, kad „Grinda“ pasirinkta variantinio projektavimo koncepcija leis „Sweco Lietuva“ išnagrinėti tris galimus projekto įgyvendinimo scenarijus ir parinkti racionaliausius sprendimus viso miesto kontekste. 

Sudarys skaitmeninį modelį

Ateityje užsakovui planuojant bendrą skaitmeninį miesto paviršinių nuotekų sistemos modelį, šis projektas galėtų būti viena iš pirmųjų būsimos mozaikos detalių. 

„Projektavimui bus naudojamos skaitmeninės trimatės aplinkos modeliavimo priemonės, leisiančios užsakovui paprastai prieiti prie informacijos ir ją peržiūrėti be papildomų programų.   

Didžiausia nauda pasiekiama, kai į procesą įtraukiami visi dalyviai“, – sako „Sweco Lietuva“ prezidentas Artūras Abromavičius.

Projektavimo darbai pagal BIM (angl. Building Information Modelling) metodologiją užtruks 11 mėnesių. 

Žadama, kad naudojant skaitmeninės statybos standartus, į projektavimą bus įtraukti ir „Grinda“ specialistai bei nepriklausomi ekspertai.

Tikisi sutaupyti 

Tikimasi, kad tai padės išvengti klaidų projektavimo ir statybos metu, leis sutrumpinti projekto įgyvendinimo terminą ir taupyti išteklius. 

„Projektas, parengtas pagal BIM metodologiją, leis tinkamai vykdyti darbus ir statybų metu, ir racionaliai eksploatuoti statinį ateityje“, – teigia K. Vaicekiūtis. 

Projekto įgyvendinimo metu numatoma suremontuoti Šiaurinės ir Geležinio Vilko gatvių ribose esantį seną prastos būklės 2000​ ir 1800 milimetrų skerspjūvio bei daugiau nei 5 kilometrų ilgio paviršinių nuotekų kolektorių. 

Taip pat planuojama nutiesti naują beveik 4 kilometrų ilgio didelio skersmens kolektorių bei įrengti 9 naujas paviršinių nuotekų valyklas. 

Įgyvendinus šį projektą Vilniaus šiaurinės miesto dalies kritulių surinkimas taps  efektyvesnis. Skaičiuojama, kad per sekundę bus išvaloma iki 5000 litrų paviršinių nuotekų srauto.   

Geležinio Vilko lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstrukcijos su valyklų ir taršos monitoringo sistemų įrengimo projekto įgyvendinimą administruoja Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). 

Projektas finansuojamas ES sanglaudos fondų, Vilniaus miesto savivaldybės ir bendrovės „Grinda“ lėšomis. Statybos darbai turėtų prasidėti 2019 metų rudenį ir pabaigti per trejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.