Vokietija kirto rimčiausią smūgį dyzeliams: jie uždrausti lietuvių pamėgtoje autostradoje

Dyzeliniams automobiliams taikomi apribojimai Vokietijoje galios ne tik šalies didmiesčiuose.

 Pro Eseną einančia A40 automagistrale greitai galės važiuoti tik tie dyzeliniai automobiliai, kurie atitinka bent jau „Euro 5“ emisijos standartą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pro Eseną einančia A40 automagistrale greitai galės važiuoti tik tie dyzeliniai automobiliai, kurie atitinka bent jau „Euro 5“ emisijos standartą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pro Eseną einančia A40 automagistrale greitai galės važiuoti tik tie dyzeliniai automobiliai, kurie atitinka bent jau „Euro 5“ emisijos standartą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pro Eseną einančia A40 automagistrale greitai galės važiuoti tik tie dyzeliniai automobiliai, kurie atitinka bent jau „Euro 5“ emisijos standartą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 4:02 PM, atnaujinta Nov 23, 2018, 4:15 PM

Šalyje priimtas pirmasis draudimas nenaujoms dyzeliniais varikliais varomoms transporto priemonėms, kuris palies ir garsiąsias magistrales. 

Draudimą taikys plačiau

Ketvirtadienį, lapkričio 15 dieną, Vokietijos teismas nusprendė, kad vietos valdžia privalo uždrausti senesnius dyzelinius automobilius šalies vakaruose įsikūrusiuose Eseno ir Gelzenkircheno miestuose bei dalyje A40 autostrados.

Dyzelinių transporto priemonių eismo ribojimas magistralėse Vokietijoje yra naujiena. 

Teismas uždraudė tokiems automobiliams važiuoti intensyviai naudojamoje, apie 20 km ilgio A40 autostrados dalyje nuo Bochumo iki Miulheimo prie Rūro, kuri kerta Eseną. 

Čia galima pamatyti visą draudžiamos zonos schemą (pažymėta mėlyna spalva).

Apskritai, gausiai naudojama A40 autostrada eina nuo Dortmundo pro Eseną ir Duisburgą bei veda link Olandijos pietuose esančio Eindhoveno bei Belgijos šiaurėje esančio Antverpeno. 

Pravažiuos tik naujausi

Draudimas įsigalios jau po gero pusmečio – 2019 metų liepą. Nuo tada minėta automagistrale galės važiuoti tik „Euro 5“ emisijos normą atitinkantys ir naujesni dyzeliniai automobiliai. Tai yra ne senesni nei 2009 metais pagaminti modeliai.  

Nuo rugsėjo mėnesio šis reikalavimas bus sugriežtintas ir magistrale galės riedėti tik „Euro 6“ standarto dyzeliniai automobiliai, t.y. pagaminti 2014 metais ir vėliau.

Šie draudimai galioja ir turistams su kitose šalyse registruotais automobiliais, todėl ir lietuviams teks labai atidžiai planuoti savo keliones.

Reino-Vestfalijos žemės, kurią kerta A40 magistralės ruožas, Aplinkos ministerija dar ketina pateikti apeliaciją dėl tokio teismo sprendimo.

Draudimų daugėja nuolat

Šis draudimas buvo priimtas vos kelios dienos po to, kai teismas įpareigojo uždrausti senesnius dyzelius Kelne ir Bonoje. Čia draudimas įsigalios nuo kitų metų balandžio.

Dyzelių draudimas jau iš dalies galioja Hamburge, o Achene, Frankfurte, Štutgarte, Mainze ir Berlyne jau paskelbta apie priimtus teismo sprendimus ir laukiančius draudimus nuo kitų metų.

Apribojimai buvo patvirtinti po to, kai aukščiausios instancijos Vokietijos administracinis teismas vasario mėnesį paskelbė, kad jie yra teisėti. 

Vokietijos aplinkos apsaugos organizacija „Deutsche Umwelthilfe“ (DUH) yra pateikusi beveik 30 bylų prieš įvairius miestus, taigi netrukus draudimų gali pasirodyti dar daugiau.

DUH atstovų teigimu, jie kovoja už prigimtinę žmogaus teisę kvėpuoti švariu oru, bet tokiais intensyviais draudimais nepatenkinti ir patys vokiečiai. Vien Esene registruota apie 80 tūkst. automobilių, kurie įsigaliojus draudimui taps praktiškai nebetinkami naudoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.