Kelmės valdžios išlaidos automobiliams šokiruoja: viršytos visos padorumo ribos

Prieš trejus metus į skandalą dėl prabangių automobilių nuomos įsivėlusi Kelmės valdžia nepasimokė. Astronominiais įkainiais mašinas nuomojęsi savivaldybės vadovai dabar nutarė jas nusipirkti.

Nuomai ir mašinoms pirkti išleista net 72150 eurų.<br> Kelmės rajono savivaldybės ir gamintojo nuotr.
Nuomai ir mašinoms pirkti išleista net 72150 eurų.<br> Kelmės rajono savivaldybės ir gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2018, 6:21 AM

Sumokėjo dvigubai

Du „Volkswagen Passat“ išsinuomojusi Kelmės rajono savivaldybė per trejus metus už nuomą bendrovei „Transalda“ atseikėjo po 23 580 eurų.

Dabar salone už tokią sumą galima įsigyti naują tokį automobilį – „Comfortline“ komplektacijos „Volkswagen Passat“ kainuoja nuo 24 120 eurų.

Už prabangą permokėję kelmiškiai žengė toliau. Baigiantis nuomos sutarčiai jie paskelbė konkursą ir jame nusipirko tuos pačius nuomotus du automobilius.

Už juos sumokėta dar 24 990 eurų, tad nuomai ir mašinoms pirkti išleista net 72 150 eurų.

Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė pripažino, kad bendra automobilių kaina – didoka, bet nematė nieko bloga:

„Išėjo taip, kaip išėjo. Jei būtume pirkę išsyk, būtų kainavę mažiau, bet mes neturėjome pinigų, buvome išnaudoję skolinimosi limitus.“

Stebėjosi dėl prabangos

Ir nuomą, ir nuomotų automobilių įsigijimą kritiškai vertinantis Kelmės rajono tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas Egidijus Ūksas neslėpė nuostabos dėl prabangos troškimo:

„Popiežiui gerai važinėti ir „Fiat“, o mūsų išrinktiesiems tokios ar panašios mašinos yra per prastos.“

E.Ūksas atkreipė dėmesį, kad ir mašinų nuomos, ir pirkimo konkursai buvo pritaikyti konkretiems modeliams.

Skelbiant nuomos konkursą savivaldybės vadovams įtiko tik automobiliai su medžio apdaila, trijų zonų automatiniu oro kondicionieriumi, parkavimo sistema priekyje ir vaizdo kamera gale, navigacine sistema, berakte atrakinimo ir variklio paleidimo sistema, šviesos diodų arba ksenoniniais žibintais.

Pinigus išleidžia ne ten

Paskelbus pirkimo konkursą buvo pageidaujama ne senesnių kaip 2015 metais pagamintų benzinu varomų automobilių, į kurių degalų baką tilptų ne mažiau kaip 70 litrų benzino.

Be to, pageidauta, kad automobilių bendras ilgis būtų ne mažesnis kaip 411 cm, o ratų bazė – nuo 257 cm.

„Darosi graudu, kai pinigus išleidžiame prabangioms mašinoms, o ne darbdaviams prisikviesti. Matyt, todėl pernai vienas Kelmės rajono gyventojas sulaukė tik 12 eurų, o, pavyzdžiui, Akmenės rajono – net 41 110 eurų tiesioginių užsienio investicijų“, – kritikos negailėjo E.Ūksas.

Pripažino problemą

Kontrolės komiteto pirmininkas stebėjosi, kad savivaldybė pirko tas pačias nuomotas mašinas ir už jas mokėjo ne likutinę vertę.

Jis sakė kreipsiąsis į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) dėl išaiškinimo, ar taip elgtis leidžia įstatymas.

VPT vadovė Diana Vilytė pripažino, kad problemų dėl prabangos troškimo yra dažnoje Lietuvos savivaldybėje ar biudžetinėje organizacijoje:

„Būtų galima pirkti tam pačiam „Volkswagen“ koncernui priklausančių „Škoda“ ar „Seat“ markių automobilius ir triukšmo nebūtų.

Lieka apgailestauti, kad lengva ranka išleidžiant mokesčių mokėtojų pinigus nežiūrima, kiek aplink yra socialiai remtinų žmonių.“

Pasak D.Vilytės, prabangos troškimas toks didelis, jog perkant ar nuomojantis mašinas į sąlygas įtraukiami reikalavimai pateikti konkursui mašiną tik su odiniu salonu, elektra valdomomis ir šildomomis sėdynėmis, originalia navigacijos sistema, įmontuotais 10 garsiakalbių, elektra valdoma bagažine.

Į VPT specialistų pastabas dažnai atrėžiama, kad taip elgiamasi dėl tariamo ūkiškumo – neva tokius automobilius ateityje bus lengviau parduoti, be to, ir jų vertė būsianti didesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.