Šventines spūstis galima įveikti ir greičiau: kada ir kaip geriausia važiuoti į gimtinę

Be didesnių problemų praskrieti miestą artėjančiomis dienomis galės tik Kalėdų Senelis. Tuo metu eiliniai eismo dalyviai turi susitaikyti, kad kelionės bus ilgesnės, nervingesnės, o dėl ne pačių palankiausių oro sąlygų – ir pavojingesnės. 

Šventines keliones vertėtų kruopščiai suplanuoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šventines keliones vertėtų kruopščiai suplanuoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytenis Kudarauskas, LRT.lt

2018-12-21 14:48, atnaujinta 2018-12-21 15:31

LRT.lt kalbinti ekspertai dalijasi įžvalgomis, kada ir kaip su automobiliais turėtume keliauti šventiniu laikotarpiu. 

Eismas jau intensyvus

Vilniaus miesto savivaldybės eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis LRT.lt sako, kad Vilniuje jau dabar pastebimas didesnis eismo intensyvumas.

„Jau nuo šios dienos pietų pastebimi didesni srautai pagrindinėse miesto sankryžose, gatvėse ir keliuose, vedančiuose iš miesto. 

Ypatingai Geležinio Vilko gatvėje, Savanorių ir Pilaitės prospektuose“, – sako T. Kamaitis.

Pašnekovas prognozuoja, kad jau šiandien vakare vairuotojai paklius į didesnes spūstis prie pagrindinių miesto išvažiavimų – Savanorių ir Pilaitės prospektuose, Ukmergės ir Tūkstantmečio gatvėse, Santariškėse Molėtų ir Utenos kryptimis.

Eismo specialistas norintiems išvykti iš Vilniaus pataria tai daryti ne šiandien vakare, o rytoj ryte.

„Mes rekomenduojame keliones susiplanuoti kitomis dienomis, pavyzdžiui, šeštadienį, kai išvykti galima anksti ryte. Tuo metu srautai turėtų būti mažesni“, – LRT.lt pataria T. Kamaitis.

Svarbiausia – laiko planavimas

Vairavimo mokyklos „Autologija“ vadovas Kastytis Povilaitis įsitikinęs, kad norint išvengti problemų geriau tai daryti ankstyvą rytą.

„Geriausia važiuoti tada, kai mažiausia didelio eismo srauto tikimybė. Kaip rodo praktika, geriausia išvažiuoti ankstyvą rytą. 

Važiuoti vėlai vakare, kai tamsu, yra pakankamai pavojinga ir sudėtinga. Todėl manyčiau, kad ankstyvesnis šeštadienio ar sekmadienio rytas yra tinkamiausias laikas“, – mano K. Povilaitis.

„Teks važiuoti į užmiestį ir stengiuosi pasirinkti tokį laiką, kad išvengtume masinės psichozės. 

Pats planuoju išvykti sekmadienio popietę. Turiu vilties, kad tokiu metu visi bus išsivažinėję, tačiau bet kokiu atveju, turėsiu laiko rezervą“, – savo planais dalijasi K. Povilaitis.

Panašios nuomonės, kad norintys išvykti iš miesto, tą turėtų daryti anksčiau ryte, o ne vakare, laikosi ir vairavimo mokyklos „Amplius“ vadovas Artūras Pakėnas.

„Situacija bus tokia, kokias bus. Tačiau manyčiau, jog svarbiausia išvažiuoti tokiu metu, kai yra šviesu, nes visada geriau kai gali matyti kur pasnigę, kur ledas, o ne važiuoti tamsoje, ypač atsižvelgiant į tai, kad ir oro sąlygos gali būti ne pačios geriausios“, – pastebi A. Pakėnas.

K. Povilaitis priduria, kad labai svarbu planuoti savo kelionės laiką ir pasilikti tam tikrą rezervą, o ne skubėti ir viską mėginti atlikti paskutinę minutę.

„Visada reikia turėti bent 15 proc. laiko rezervą. Visgi dažnai skubame, o per skubėjimą viskas išeina dar lėčiau, nes pradeda veikti psichologija ir elgiamės neracionaliai.

Kartais vairuotojai sako, kad niekam netrukdo, tiesiog važiuoja greičiau, persirikiuoja iš vienos eismo juostos į kitą ir tiek. 

Tačiau, kaip rodo statistika ir skaičiavimai, kiekvienas persirikiavimas lėtina visą srautą, todėl tinkamą eismo juostą reikia pasirinkti iš anksto ir kuo mažiau manevruoti“, – LRT.lt komentuoja K. Povilaitis.

Kad dauguma vairuotojų šventiniu laikotarpiu važiavimo galimybes vertina per daug optimistiškai, sutinka ir A. Pakėnas: 

„Mes labai optimistiškai planuojame laiką. 

Pavyzdžiui, iki Alytaus – apie 100 kilometrų, tai maždaug valandą ir važiuos. Reikia pamiršti tokį skaičių ir kelionę planuoti kur kas ilgesnę. 

Vidutinis greitis bus 50 km/val. ir ne didesnis, todėl ir kelionė truks ne valandą, bet bent jau dvi.“

„Norite atvažiuoti anksčiau? Tuomet ir išvažiuokite anksčiau, o ne mėginkite važiuoti greičiau. Tai vienintelis vaistas“, – akcentuoja A. Pakėnas.

Būtina susitelkti į vairavimą

Šventiniu laikotarpiu vairuotojus slegia ir daugiau rūpesčių – ne tik automobilio vairavimas. 

Tačiau tai reikėtų atskirti ir neperkelti savo emocijų į vairavimą, nes chaosas nepadeda nei jums, nei kitiems.

„Kai žmogus skuba, visas jo dėmesys būna sutelktas į laikrodį, o ne eismą ir situacijų prognozavimą. 

Galiausiai, kiek darėme ekologiško vairavimo mokymų, pastebėjome, kad mieste važiuojant sportiniu stiliumi kelionės tikslas būna pasiekiamas lėčiau, nei važiuojant racionaliai, kai pasirenkama tinkama eismo juosta, vengiama sustojimų ir pagreitėjimų“, – LRT.lt teigia K. Povilaitis.

Tendencijas, kad pastaruoju metu vairuotojai iš tikrųjų per daug išsiblaškę, pastebi ir A. Pakėnas.

„Be abejo, vairuotojams reikėtų daugiau dėmesio sutelkti į eismą, nes pastebėjau, kad žmonės yra labai nedėmesingi, ypač šventiniu laikotarpiu. 

Atrodo, kad visi gavo atleidimą nuo visų nuodėmių, važiuoja kas nori ir kaip nori, automobilius palieka bet kur ir bet kaip.

Todėl jei kiti vairuotojai savo dėmesį kažkam padovanojo, patys turime jį padvigubinti ir taip apsisaugoti nuo tų, kurie išsiblaškę“, – ragina A. Pakėnas.

Vilnius neištuštės

T. Kamaitis atkreipia dėmesį į tai, kad šventiniu laikotarpiu eismas Vilniaus mieste taip pat gali būti kiek neįprastas.

„Manau, kad šeštadienis bus tas metas, kai miesto gyventojai dar keliaus į parduotuves, didžiuosius prekybos centrus, kitaip sakant, visi tie, kurie dar iki galo nepasirūpino dovanomis ar vaišėmis. 

Todėl vairuotojai turėtų įvertinti tai, kad prie populiariausių prekybos centrų turėtų būti didesnis eismo srautas“, – perspėja T. Kamaitis.

Jis atkreipia dėmesį ir į tai, kad nors šventiniu laikotarpiu nemažai žmonių iš Vilniaus išvyks, tačiau mieste likę gyventojai ir atvykę svečiai gali apkrauti centrinę miesto dalį. 

Todėl planuojantys šventiniu laikotarpiu vykti į Vilniaus senamiestį, turėtų rinktis ne nuosavus automobilius.

„Manau, kad vairuotojams reikėtų atkreipti dėmesį į centrinė miesto dalį, senamiestį, nes dažnas Vilniuje likęs gyventojas ar miesto svečias norės aplankyti Katedros aikštė, miesto eglę. 

Centrinėje miesto dalyje bus intensyvesnis eismas, gali kilti problemų dėl parkavimo, todėl patarčiau ieškoti atvykimo į miesto centrą alternatyvų, o ne važiuoti nuosavu automobiliu“, – dėmesį atkreipia T. Kamaitis.

Kada bus daugiausiai automobilių?

Kalbėdamas apie galimą situaciją užmiestyje, Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovas Saulius Jansonas prognozuoja, kad į didžiausią eismo srautą paklius tie vairuotojai, kurie rinksis magistralinius kelius.

„Didžiausi automobilių srautai prieššventiniu laikotarpi pajuda iš Lietuvos didmiesčių. 

Žinoma, kiek didesnis srautas tikėtinas iš sostinės, kuris nusidriekia pagrindinėmis magistralėmis Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio link.

Tikėtina, kad būtent šiuose keliuose ir bus intensyviausias eismo srautas prieššventinėmis ir šventinėmis dienomis“, – LRT.lt prognozuoja S. Jansonas.

Pašnekovo teigimu, didžiausias automobilių judėjimas užmiestyje turėtų būti per Kūčių ir antrąją Kalėdų dienas.

„Dalis žmonių savo atostogų keliones pradės jau šį savaitgalį, tačiau įprastai automobilių srautai iš didmiesčių pajuda per Kūčias, kai švenčių proga važiuojama lankyti artimųjų.

O pirmą bei antrą Kalėdų dieną iš svečių žmonės jau grįžta namo, tad tomis dienomis tikėtinos šiokios tokios spūstys įvažiuojant į didmiesčius“, – sako S. Jansonas.

Galiausiai, S. Jansonas atkreipia vairuotojų dėmesį, kad artimiausios dienos nebus pačios palankiausios vairuotojams oro sąlygų atžvilgiu, todėl prioritetas turėtų būti saugumas, o ne greitis.

„Visų pirma vertėtų patikrinti automobilio techninę būklę: padangas, šviesas, ar yra pakankamai žieminio langų apiplovimo skysčio ir t.t.

O jau būnant kelyje – svarbiausia neskubėti, pasirinkti ne leistiną, bet saugų greitį ir atstumą, nedaryti staigių manevrų, atsargiau lenkti.

Privalu suvokti, kad yra žiemiškos vairavimo sąlygos, todėl važiuoti reikia visapusiškai atsargiau“, – pataria S. Jansonsas.

Pašnekovas vairuotojams rekomenduoja pasinaudoti ir eismoinfo.lt pateikiama informacija, kuri gali padėti planuojant būsimas keliones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.