Eksperimentas: ką prie vairo mato girtas vairuotojas

Vien Vilniuje policija per savaitę sulaikė 18 neblaivių vairuotojų, o dauguma jų įpūtė daugiau nei 1,5 prom. – dėl vairavimo išgėrus iškelta 13 baudžiamųjų bylų. 

Per avariją Kretingoje žuvo du žmonės.<br>Tado Mockaičio nuotr.
Per avariją Kretingoje žuvo du žmonės.<br>Tado Mockaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 5:46 PM, atnaujinta Jan 28, 2019, 5:52 PM

Nepaisant didelių baudų ir gresiančio kalėjimo, keliuose nemažėja girtų vairuotojų. Kas antras neblaivus vairuotojas į alkotesterį pripučia pusantros arba daugiau promilių. 

Tokių vairuotojų per metus yra per penkis tūkstančius, tačiau į kalėjimą sėda apie šimtas, kiti atsiperka baudomis arba laidavimu, todėl gresiančios bausmės jų neatgraso.

Kaip sutrinka girto vairuotojo orientacija, „Lietuvos ryto televizijos“ reporterė Dovilė Javinskaitė išbandė reportaže. 

„Aikštelėje, kurioje nevyksta eismas, išbandysime, ką reiškia vairuoti neblaiviam. Tai yra, išbandysime štai tokius girtumo akinius. Juos užsidėjus jausmas yra lyg būtum 1,5 prom. arba daugiau girtas. 

Vaizdas jau liejasi. Ir matau, kad lengva nebus, todėl džiaugiuosi, kad kelias tuščias. Pabandysime, ką tai reiškia, – užsidėjusi akinius pasakojo reporterė. – Taigi, sunku suvokti, ar aš važiuoju kraštu, ar viduriu. Vaizdas liejasi.“

Stipriai girtų – daugiau nei pusė

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro darbuotoja rodo, kaip sutrinka žmogaus koordinacija su tokiais akiniais. Pavyzdžiui tiksliai iš pirmo karto pataikyti į kamuoliuką tampa nelengva užduotimi. Taigi, kas antras išgėręs vairuotojas aplinkoje gaudosi būtent štai šitaip.  

„Reakcijos laikas prailgėja, trinka koordinacija, pasikeičia tas visas regėjimo laukas. Sėdint už vairo dar taip nejaučiam, bet einant, mums sunku gali būti vaikščioti, orientuotis erdvėje“, – aiškino visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Martyna Mileškaitė.

Prieš dvejus metus už vairavimą vidutiniškai arba sunkiai apgirtus pradėta taikyti baudžiamoji atsakomybė. Nuo balandžio ji bus taikoma ir tiems, kurie atsisako tikrintis blaivumą.

„Kas antram vairuotojui, kuris vairavo neblaivus, yra taikoma baudžiamoji atsakomybė, t. y. tūkstantinės baudos, automobilio konfiskavimas arba laisvės atėmimas iki 1-erių metų“, – tvirtino Lietuvos kelių policijos atstovė Marija Kazanovič.

Pernai vidutiniškai arba sunkiai apgirtę prie vairo buvo sučiupti 5046 vairuotojai. Pareigūnai sako, kad  tiek pavyko sučiupti, o iš tiesų gatvėse jų daugiau.

Atsiperka baudomis

Advokatas Karolis Rugys sako, kad nuo nusikaltimo atgraso ne bausmės griežtumas, o jos neišvengiamumas. Dabar grotų neišvengia tik tie, kurie įkliūva nebe pirmą kartą. 2017-aisiais tokių vairuotojų buvo 189, O pernai kone šimtu mažiau. Kiti atsiperka baudomis ar laidavimu.

„Mes galime ir laisvės atėmimą iki gyvos galvos skirti, tas vis tiek neveiks, – pastebėjo K.Rugys. – Veiksmingiau, manau, būtų pasiųsti žmogų atlikti arešto bausmę kiekvienam, negu grasinti laisvės atėmimu iki metų, kai akivaizdu, kad tai jau keli metai neveikia.“

Anot advokato, tūkstančiai baudžiamųjų bylų ir brangiai kainuojanti jų tvarkymo biurokratija nepasiteisina. Kad reikia keisti sistemą, sutinka ir susisiekimo ministras. Mat nei baudžiamoji atsakomybė, nei reidų gausa neblaivių vairuotojų nesustabdo, o alkoblokų praktinis naudojimas būtų itin sudėtingas. 

„Pastaruosius metus ėjome bausmių griežtinimo keliu, bet statistika rodo, kad žmonių, kurie girti padarė avarijas, nesumažėjo.  Tai galima dar griežtinti, bet vis daugiau ekspertų pasigirsta nuomonių, kad reikia kažką fundamentaliai keisti. 

Mano asmeninė nuomonė ta, kad turime investuoti į jaunąją kartą, kad užaugtų karta, kuri nepriims vairavimo ir alkoholio“, – tvirtino susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Pernai prie vairo neblaivių vairuotojų pagauta 9423, tai 123 daugiau nei užpernai. 

Tragedija pažymėta ir pirmoji šių metų diena. Girtas vairuotojas Marijampolėje pražudė 3 vienos šeimos narius, našlaitis liko mažametis berniukas. Savaitgalį girtas vairuotojas sukėlė tragediją prie Kretingos – rėžęsis į medį pražudė du kartu važiavusius vyrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.