Įspėjo ieškančius automobilio: sukčių išdavė viena detalė

Perkantys naudotą automobilį visuomet ieško kuo geresnio varianto už kuo mažesnę kainą ir ne paslaptis, kad geriausi pasirinkimai iš skelbimų puslapių dingsta tą pačią dieną.

 Vairuotoja atkreipė dėmesį, kad tas pats automobilis buvo parduodamas ir Kaune, ir Šiauliuose. <br> Ekrano nuotr.
 Vairuotoja atkreipė dėmesį, kad tas pats automobilis buvo parduodamas ir Kaune, ir Šiauliuose. <br> Ekrano nuotr.
 Vairuotoja atkreipė dėmesį, kad tas pats automobilis buvo parduodamas ir Kaune, ir Šiauliuose. <br> Ekrano nuotr.
 Vairuotoja atkreipė dėmesį, kad tas pats automobilis buvo parduodamas ir Kaune, ir Šiauliuose. <br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 29, 2019, 9:05 PM, atnaujinta Jan 30, 2019, 1:15 PM

Bet itin patrauklūs skelbimai gali reikšti ne vien sėkmę.

Pasinaudodami vairuotojų skubėjimu įsigyti gerą automobilį už mažą kainą neretai pasinaudoja sukčiai, prašantys pervesti užstatą už automobilį ir dingstantys su pinigais.

Automobilis skirtinguose miestuose

Tokį melagingą skelbimą pastebėjo ir Lrytas.lt skaitytoja Justė. Jos dėmesį atkreipė iš pažiūros geros būklės 2003-iųjų „Audi A4“, kainuojanti vos 1250 eurų, nors dauguma tokių automobilių kainuoja bent 3 tūkst. eurų.

Skelbimas irgi panašus į tikrovišką – paminėta ir šiek tiek defektų, yra tipiškų rašybos klaidų.

Tačiau automobiliu pasidomėjusi vairuotoja greitai suprato, kad užstato paprašęs vyras greičiausiai yra sukčius ir gavęs pinigus pradings. 

„Per šiandien pasirodė 2 skelbimai su tuo pačiu automobiliu ir telefono numeriu, bet skirtinguose miestuose (Šiauliuose ir dabar Kaune). Norėtųsi apsaugoti kitus žmones, kad nenukentėtų“, – pranešė ji. 

Pardavėjas merginos paprašė pervesti pinigus į Eitvido M. sąskaitą (redakcijai pavardė žinoma, asmuo galimai nepilnametis). 

Justė apdairiai padarė skelbimo kopiją, nes jau netrukus jis dingo iš skelbimų portalo. 

Paskambinus skelbime nurodytu numeriu paaiškėjo, kad jis išjungtas.

Sukčiai turi sistemą

Autoplius.lt komunikacijos vadovas Matas Buzelis patvirtino, kad suklastotų skelbimų pasitaiko kasdien. Pasak jo, dar daugiau skelbimų sukčiai mėgina įdėti, bet jie užblokuojami taip ir nepasirodę viešumoje.

„Visi skelbimai yra moderuojami – kai skelbimas patalpinamas, jis rankomis patikrinamas mūsų klientų aptarnavimo specialistų. Yra N atvejų, kai tokie skelbimai net neištransliuojami į eterį. 

Matome, kad kartojasi tas pats numeris, kuris jau buvo blokuotas, kartojasi tas pats elektroninis paštas, pamatome, kad nuotraukos paimtos iš kažkur – matosi, kad ne Lietuvoje fotografuota arba ne pirmą kartą naudojamos“, – pasakojo jis.

Taip pat kiekvieną dieną 2-3 pro patikrinimą praslydusius sukčių skelbimus pastebi ir praneša kiti skelbimų portalo lankytojai. 

Nors ši sukčiavimo schema nėra nauja, M.Buzelis patvirtino, kad vis pasitaiko į sukčių pinkles įkliuvusių vairuotojų, nes iš esmės duoti rankpinigius už norimą pirkti automobilį yra įprasta praktika. 

Pasak pašnekovo, kas savaitę pasitaiko po porą atvejų, kai kreipiasi pinigus pervedę ir automobilio negavę žmonės. Tuomet visi duomenys perduodami policijai.

Kaip neįkliūti?

Kaip neįkliūti į sukčių pinkles? Dažnu atveju žmones užliūliuoja saugumo jausmas, ypač jei anksčiau jie nebuvo apgauti.

„Tikrai yra tokių atvejų, kai žmonės perveda avansą ir tas avansas nukeliauja ten, kur reikia, ir viskas būna gerai. Dėl kiekvieno gero pasiūlymo reikia konkuruoti“, – tvirtino M.Buzelis.

Tačiau jis įspėjo vengti tokios rizikos ir geriausias būdas – susitikti su pardavėju.

„Visada reikia susitikti su žmogumi, kuris parduoda, apžiūrėti tą automobilį ir įsitikinti, kad bent jau su dokumentais viskas yra tvarkoje“, – patarė pašnekovas.

Pasak M.Buzelio, tai gali apsaugoti ir nuo kitokių apgavysčių, nes net ir jei automobilį pavyktų nusipirkti už viliojančią kainą, gali būti, kad jis turėtų paslėptų defektų. 

Susitikus su pardavėju vien iš jo elgesio ir kalbos galima nuspėti, jei kažkas yra negerai, o geriausia yra nepagailėti laiko ir patikrinti perkamą automobilį servise.

„Naudotas automobilis apskritai yra katė maiše. Jo dar nepamačius pervedinėti pinigus yra rizika“, – pabrėžė M.Buzelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.