Pardavusieji automobilį pajamų deklaracijose rado nemalonią staigmeną: ką būtina žinoti

Kovo 20 dieną prasidėjus gyventojų turto ir pajamų už 2018 metus deklaravimui vis daugiau asmenų kreipiasi į „Regitrą“ prašydami pakeisti Kelių transporto priemonių registre esančius duomenis, susijusius su parduoto automobilio kaina. 

 Sutikę su siūlymu pirkimo-pardavimo sutartyje įrašyti gerokai mažesnę nei iš tiesų sumokėjo sumą vėliau gali dėl to pasigailėti.<br> J. Stacevičiaus nuotr.
 Sutikę su siūlymu pirkimo-pardavimo sutartyje įrašyti gerokai mažesnę nei iš tiesų sumokėjo sumą vėliau gali dėl to pasigailėti.<br> J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2019, 12:35 PM, atnaujinta Apr 2, 2019, 5:55 PM

Išvydę mokėtiną pajamų mokestį, ne vienas siekia koreguoti pirkimo–pardavimo sutartyje jau anksčiau užfiksuotą transporto priemonės pardavimo sumą.

Tokį mokestį tenka mokėti pardavus automobilį brangiau, nei pirkote. Ypač skaudus mokestis susidaro tiems, kurie pirko brangų automobilį ir leidosi pardavėjo įtikinami sutartyje įrašyti simbolinę sumą.

Įrašo mažesnę sumą

Pastaruoju metu gyventojai vis dažniau kreipiasi į „Regitrą“, norėdami pakeisti parduoto automobilio įsigijimo kainą, kai savo pajamų deklaracijoje pamato 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM). 

Tokia situacija susiklosto tuomet, kai asmuo, neišlaikęs automobilio 3 metus, jo nuosavybę perleidžia kitam asmeniui ir jį parduoda už didesnę kainą, nei įsigijo. Pajamų mokestis tuomet turi būti sumokamas nuo uždirbtų pinigų sumos, t. y., įsigijimo ir pardavimo kainų skirtumo. 

Praktikoje pasitaiko atvejų, kai siekiant išvengti mokesčių, automobilių perpardavinėtojai įtikina pirkėją pirkimo–pardavimo sutartyje nurodyti mažesnę kainą nei buvo sutarta. 

Paprasčiau tariant, „ant popieriaus“ įrašoma mažesnė kaina, o „į rankas“ gaunama didesnė. 

Gyventojui sutikus, o vėliau automobilį pardavus per 3 metų laikotarpį už didesnę pinigų sumą, reikia sumokėti GPM mokestį. 

„Kiekvienais metais, prasidėjus gyventojų pajamų deklaravimui, susiduriame su ta pačia situacija, kai žmonės, pamatę mokėtiną pajamų mokestį, supranta neteisingai užpildytos pirkimo–pardavimo sutarties pasekmes. 

Tuomet bando įvairiais būdais taisyti situaciją. Pavyzdžiui: atvykę „Regitrą“ jie mums pateikia naujai užpildytą sutartį, kuri būna pasirašyta ne tik atgaline data, bet joje įrašoma ir visiškai kita transporto priemonės pardavimo suma, nei kad buvo, kai asmuo atvyko jos įregistruoti savo vardu. 

Dažniausiai tai būna didesnė kaina, kurią greičiausiai žmogus realiai sumokėjo pardavėjui“, – teigė „Regitros“ teisės skyriaus vadovas Vytautas Žekonis.

Jei įsivėlė klaida – reikia kreiptis į VMI

Regitra“ atkreipia dėmesį, kad jei pirkimo–pardavimo sutartyje nurodant transporto priemonės kainą iš tiesų įsivėlė pardavimo sumos klaida, tuomet reikėtų kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). 

Gyventojui pateikus klaidą įrodančius dokumentus, pavyzdžiui, banko sąskaitos išrašą, kuriame matyti atlikta operacija, arba kitą juridinę galią turintį dokumentą, mokesčių administratorius tai įvertins ir priims sprendimą dėl deklaruotų duomenų pagrįstumo. 

 „Regitra“ gali taisyti tik technines duomenų įvedimo klaidas. Pavyzdžiui: jei praleidžiamas skaičius ar raidė, nurodyti ne tie automobilio įsigijimo metai ir kt. 

Tokiu atveju asmenys yra kviečiami atvykti į bet kurį „Regitros“ padalinį, kuriame reikės pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei duomenų keitimą pagrindžiantį įrodymą. 

Svarbu teisingai sudaryti sutartį

Pirkimo–pardavimo sutartis yra abiejų šalių – pirkėjo ir pardavėjo – interesus saugantis dokumentas, kuris įrodo įvykusį sandorį, o kilus ginčui, gali tapti ir pagrindiniu įrodymu. 

Todėl perkant transporto priemonę, visada rekomenduojama išskirtinį dėmesį skirti šiai sutarčiai sudaryti. Siūloma naudoti „Regitros“ sutarties pavyzdį, kurį galima rasti internete.

Taigi, sutartyje patariama nurodyti kiek įmanoma daugiau ir teisingos informacijos apie pirkėją ir pardavėją, transporto priemonės kainą, ridą, automobilio esamus defektus ir kitus svarbius duomenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.