Transporto sektoriuje – šventinės spūstys: Kalėdines dovanas pirkti iš Kinijos jau per vėlu

Nors iki didžiųjų metų švenčių dar lieka kelios savaitės laukimo, transporto sektoriuje jau dabar pasiektas šventinio jaudulio ir nerimo pikas.

Lėktuvai,Lietuvos oro erdvė ,Wizz air<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvai,Lietuvos oro erdvė ,Wizz air<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-09 10:51

Logistikos profesionalų teigimu, įmonėms, norinčioms suskubti dar šiemet atsisiųsti didesnį siuntinį iš viso pasaulio tiekėja vadinamos Kinijos, – jau per vėlu. Dėl dovanų ieškančių globalaus vartotojų srauto gauti trokštamą daiktą Lietuvoje gali tikėtis tik užsakantys nedidelių siuntų transportavimą lėktuvais.

„Jau nuo spalio mėnesio, po kinų „Auksinės savaitės“ švenčių, suaktyvėja krovinių srautai iš šios šalies. Tad šiuo metu, norint iki švenčių iš Kinijos parplukdyti krovinį jūra ar atsivežti geležinkeliu, jau būtų per vėlu – prekių atvykimo reikėtų laukti tik kitais metais“, – sako krovinių ekspedijavimo ir tiekimo grandinės valdymo bendrovės „Balti Logistika“ Lietuvos padalinio vadovė Jūratė Cimanavičienė.

Tikras karštymetis juntamas ir oro vežėjų darbe, kurie vieninteliai dar gali išgelbėti vėluojančiuosius ir dažniausiai yra pasirenkami dėl transportavimo greičio bei saugumo. Tačiau, J. Cimanavičienės teigimu, situacija oro pervežimų rinkoje yra labai dinamiška ir kinta kasdien, todėl įsibėgėjant švenčių sezonui logistikos sprendimus vertėtų priimti atsakingiau.

Didžioji dalis oru gabenamu krovinių skrenda keleiviniais lėktuvais, kuriuos valdančios oro linijų bendrovės pagrindinį prioritetą skiria būtent skrendančiųjų poreikiams.

„Reikia įsivertinti padidėjusius krovinių srautus oro uostuose ir galimus vėlavimus, tad transportavimo laikas neretai gali keliomis dienomis prailgti. Keleivių aktyvumas taip pat yra gerokai didesnis prieš šventes, o keleiviniuose laineriuose žmonės ir jų bagažas visada turi pirmumą prieš komercinius krovinius. Dalis reisų, reaguojant į keleivių srautus, šventiniu laikotarpiu yra išvis atšaukiami“, –atskleidžia ekspertė.

Anot J. Cimanavičienės, oro linijos visada teikia pirmenybę keleiviams ir jų lagaminams, ir tik krovininiai lėktuvai yra visiškai „atsidavę“ siuntoms, tačiau jų sąlyginai yra daug mažiau nei keleivinių. Skubių siuntų vežėjų krovininiuose laineriuose dominuoja nedidelės siuntos, o didesniems kroviniams neretai tenka laukti išvykimo ilgiau, ypač kai suaktyvėja skubių siuntinių srautas.

Didžiausios spūstys – Kinijos ir JAV megapoliuose

Specialistės teigimu, populiariausi krovinių maršrutai į Lietuvą prieš šventes neišsiskiria iš visų metų srauto: daugiausiai jų atvyksta iš Kinijos, Pietų Korėjos, Taivano, JAV. Tačiau ir didžiausios siuntų sangrūdos įvyksta šių valstybių pagrindinių didmiesčių oro uostuose bei oro vežėjų bazėse, ypač –Stambule, Londone, Dubajuje, Maskvoje.

„Kinijoje kroviniai dažniausiai susigrūda Pekino, Šanchajaus, Šenženio oro uostuose, JAV – Čikagoje, Los Andžele. Keletą metų iš eilės stebime, kad tradiciškai dažniau „užsikemša“ Singapūro, Stambulo ar Seulo kryptys. Stipriai išauga ir didžiųjų Europos oro uostų, tokių kaip Frankfurtas, Amsterdamas, Varšuva ar Liuksemburgas krovinių terminalų apkrova, tad ir juose krovinių paskirstymo procesai gali trukti ilgiau nei įprasta“, – sako J. Cimanavičienė.

Jos teigimu, transporto organizavime reikšmingą poveikį gali turėti įvairios plika akimi nematomos detalės. Pavyzdžiui, net netolygus importo ir eksporto tarp valstybių pasiskirstymas.

Lietuvos verslininkai pamoką išmoko

Norintiems laiku susitvarkyti su Kalėdų karštinės iššūkiais ir nenuvilti savo partnerių užsienyje, specialistė turi tris patarimus: planuoti, numatyti ir pasitelkti profesionalus.

„Šiuo laikotarpiu įmonėms ypatingai svarbus dėmesingesnis planavimas nesivadovaujant įprastine rutina, kuri tiekimo grandinėje būna nusistovėjusi metų eigoje.

Daugeliu atveju galima planuotis išankstinių rezervacijų teikimą oro linijų bendrovėms, kai sudaromos prekių paruošimo rinkai prognozės. Taip pat spręsti, kuris transportavimo būdas ar galbūt keletas būdų yra optimaliausi tiek laiko, tiek sąnaudu atžvilgiu.

Kiekvienu konkrečiu atveju patartina detaliai konsultuotis su logistikos profesionalais, valdančiais plačią informaciją ir galinčiais tinkamai sudėlioti maršrutą, parinkti optimalų skrydžių planą“, – akcentuoja J. Cimanavičienė.

Jos teigimu, dauguma Lietuvos verslininkų jau išmoko šią pamoką ir Kalėdų karštinės laikotarpiui ima ruoštis vos pasibaigus vasarai.

„Reikia pastebėti, kad Lietuvos verslo atstovai kasmet vis dėmesingiau planuoja savo eksportuojamų prekių srautus prieššventiniu laikotarpiu, užsakymai pasiskirsto tolygiau per spalį, lapkritį. Tokius krovinius, kaip Kalėdines žvakes ar slidinėjimo lazdas, eksportuojamas iš Lietuvos, plukdėme jau rudens pradžioje“, – pastebi J. Cimanavičienė.

Krovinių srautai augo dešimtadaliu

Lietuvos oro uostų duomenys rodo, kad per pirmus tris šių metų ketvirčius krovinių pervežimas oro linijomis į ir iš mūsų šalies augo apie 10 proc.

„Globalizacija, augantis gyvenimo tempas, greita reakcija į verslo dinamiką verčia įmones dažniau rinktis oro transportą, todėl tikėtina, kad Lietuvoje ši tendencija išsilaikys.

Nors pasauliniu mastu krovinių gabenime oru jau kelioliktas mėnuo yra stebima mažėjimo tendencija, kurios pagrindinis kaltininkas – JAV ir Kinijos mokesčių konfliktas. Tik Afrikos regionas demonstruoja nuoseklų šios srities augimą, kurį lemia naujų investicijų įsisavinimas, tačiau oro pervežimai šiame kontinente kol kas tesudaro tik mažą pasaulinio pyrago dalelę – apie 1,6 proc.“, – sako J. Cimanavičienė.

Anot specialistės, oro transportu į ir iš Lietuvos daugiausiai gabenama elektronika, pramonės įrenginiai, medicinos ir farmacijos produktai, civilinių orlaivių atsarginės dalys, drabužiai, sporto įranga.

„O prieš Kalėdas išauga grožiui ir šventėms aktualios produkcijos srautai, taip pat ir maisto produktų – ypač sūrio bei šokolado“, – atskleidžia J. Cimanavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.