Peticija prieš eismo pakeitimus Vilniuje – nori senos tvarkos žieduose

Internete plinta peticija adresuota Vilniaus miesto savivaldybei. Peticijos autorius Vladas piktinasi nauju eismo reguliavimu kai kuriose sankryžose, kurie, pasak jo, blogina transporto eismo organizavimą mieste.

Konstitucijos prospekto žiedinė sankryža Vilniuje<br>A. Rutkausko nuotr.
Konstitucijos prospekto žiedinė sankryža Vilniuje<br>A. Rutkausko nuotr.
Žiedinėje sankryžoje pastatyti informaciniai skydai ir nauji keliai ženklai.<br>Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Žiedinėje sankryžoje pastatyti informaciniai skydai ir nauji keliai ženklai.<br>Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 18, 2019, 5:24 PM

„Deklaruojant rūpinimąsi eismo saugumu yra dirbtinai kuriami ir didinami eismo kamščiai ties kiekvienu transporto žiedu (žieduose sumažinta eismo juostų, panaikinta galimybė persirikiuoti žiede, palikta tik po vieną juostą atskirai krypčiai, dėl ko net savaitgaliais driekiasi eilės ties kiekvienu žiedu), naikinamos eismo juostos, jas atiduodant dviračių takeliams ir parkavimui.

Taip pat transporto srauto perkrautose gatvėse visai dienai viena juosta leidžiama važiuoti tik autobusams, o visi kiti vairuotojai priversti važiuoti vienintele juosta“, – dėstė peticijos autorius. Taip pat pilietis atkreipė dėmesį į tai, kad tokiais veiksmais didindami transporto kamščius Vilniuje, taip pat Eismo organizavimo skyriaus specialistai didina ir oro užterštumą mieste, ko nenori nei vienas Vilniaus gyventojas.

Pasirašantieji peticiją pritaria šiems jos reikalavimams:

1. Kuo greičiau panaikinti „patobulinimus“ visuose Vilniaus miesto eismo žieduose, atstatant prieš tai buvusį eismo juostų ženklinimą ir eismo žiedų pralaidumą.

2. Grąžinti eismo juostas, kurios panaudotos dviračių takeliams ir parkavimuisi, miesto transportui. Dviračių takelius ir parkavimosi vietas kurti papildomai, nemažinant esamos transporto struktūros.

3. Pakeisti atsakingus už šiuos „patobulinimus“ asmenis kompetentingais darbuotojais, kurie iš esmės spręstų miesto transporto eismo organizavimą mažinant šviesoforų ir didinant apvažiavimo sprendimų skaičių.

Po pakeitimu sumažėjo eismo įvykių

Lrytas.lt jau anksčiau domėjosi situacija žieduose. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Dainius Šalomskas džiaugėsi statistika: „Po žiedinių sankryžų perbraižymo į policijos eismo įvykių registrą beveik nepatenka eismo įvykiai iš minėtų sankryžų.

Galima teigti, kad avaringumas žiedinėse sankryžose reikšmingai sumažėjo, o policijos pareigūnai, reguliuodami eismą įvažiavimuose į žiedines sankryžas, bando padidinti jų pralaidumą.“

Vilniaus miesto savivaldybės laikinasis Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis antrino policijos atstovui: „Tokiose didelėse žiedinėse sankryžose kaip Konstitucijos pr., Geležinio Vilko ir T. Narbuto g. bei Savanorių, Laisvės pr., Tūkstantmečio ir Geležinio Vilko g. buvo įrengti papildomai greičio mažinimo kalneliai, siekiant užtikrinti eismo srautų sureguliavimą ir sumažinti važiavimo greitį žiedinėje sankryžoje.

Palyginus atliktus eismo srautų tyrimus, 2018 metais prieš eismo organizavimo pakeitimus ir 2019 metais po eismo organizavimo pakeitimų (taip pat kalnelių atsiradimo) buvo nustatyta, kad žiedo laidumas ir apkrova Konstitucijos žiedinėje sankryžoje rytinio piko metu išaugo 12 procentų, tuo tarpu vakarinio piko metu – apie 7 procentus.“

Atnaujinimai bei stebėjimai mieste nesustoja. Vilniaus miesto savivaldybė aktyviai bendradarbiauja su ekspertais ir žada dar daugiau pakeitimų probleminėse zonose, o ir dabartinės priemonės yra eksperimentinės, joms nepasiteisinus bus pakeistos kitomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.