Atversta draudikų siaubu tapusio vyro byla: sukūręs įžūlią schemą turtus krovėsi iš avarijų

„Neprisimenu“, „gal“, „lyg ir taip“, „tiksliai nepasakysiu“, „dienoraščio nerašau“. Taip Šiaulių apylinkės teisme antradienį kalbėjo virtine sukčiavimu sukeliant avarijas kaltinamas 29 metų Vildis Slabovas.

 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> lrytas.lt koliažas.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> lrytas.lt koliažas.
Picų išvežiotoju dirbantis šiaulietis kaltinamas per kelerius metus sukėlęs net 25 avarijas ir lobęs iš draudimo įmonių išmokų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Picų išvežiotoju dirbantis šiaulietis kaltinamas per kelerius metus sukėlęs net 25 avarijas ir lobęs iš draudimo įmonių išmokų.<br>V.Skaraičio nuotr.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Slabovas kaltę neigia - tikina esąs nekaltas nė dėl vienos iš 25 avarijų.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 12:19 PM, atnaujinta Jan 29, 2020, 7:49 PM

Picų išvežiotoju dirbantis šiaulietis kaltinamas per kelerius metus sukėlęs net 25 avarijas ir lobęs iš draudimo įmonių išmokų. Byloje, kurioje nukentėjusiaisiais pripažinti 6 asmenys ir 7 draudimo kompanijos, pareikšta civilinių ieškinių už 27 tūkstančius eurų.

Tiesa, pats teisiamasis V.Slabovas kaltės kratosi ir tikina tapęs godžių draudikų taikiniu. Be advokato teisme pasirodęs vyriškis tikina, kad šias istorijas galima lyginti net su dalyvavimu loterijoje – daliai sekasi, daliai – ne.

„Ne, tiek tikrai nepriteis“, – į klausimą, ką darys, jei teiks atlyginti 27 tūkstančių eurų žalą, „Lietuvos ryto“ žurnalistui ramiai pratarė V.Slabovas.

Turėjo pamėgtų vietų

Antradienio rytą teisme pirmiausia nuskambėjo kaltinimas V.Slabovui. 

Vien nusikalstamos veikos epizodams išvardinti prokurorui neužteko valandos. Žeriamų kaltinimų besiklausydamas teisiamasis vis purtė galvą ir ironiškai šypsojosi.

Paskelbus kaltinamąjį aktą, paaiškėjo, kad šiaulietis į avarijas patekdavo ir kompensacijas gaudavo tam tikrose vietose. Itin dažnai skambėjo automobilių stovėjimo aikštelių prie „Bruklino“ prekybos centro Šiauliuose ir prie Panevėžio pakraštyje esančios prekybos centro „Babilonas.

Kartojosi ne tik techninių autoįvykių vieta, bet ir būdas. Bene dažniausiai avarijos įvykdavo, kai į V.Slabovo mašiną atsitrenkdavo dešinės rankos taisyklės nepaisiusio vairuotojo automobilis. 

Dalis avarijos kaltininkais tapusių vairuotojų neabejoja, kad susidūrimą išprovokavo būtent V.Slabovas. Kai kurie nutarė pretenzijų šiauliečiui nereikšti.

Sušlubavo teisiamojo atmintis

Teisiamasis turėjo pamėgtą automobilį – dažniausiai į avarijas patekdavo senutėliu „Opel Vectra“.  

Avarijos pylėsi tarsi iš gausybės rago, tarp kai kurių nebuvo nė savaitės pertraukos. Tad natūralu, kad po kelių autoįvykių šiaulietis pirkdavo kitą transporto priemonę. Bet dažniausiai V.Slabovas įsigydavo pamėgtąją kelis šimtus eurų kainuojančią „Opel Vectra“.

Per prokurorų ištirtą laikotarpį šiaulietis turėjo 15 automobilių, su kuriais pateko į 25 technines avarijas. 

Dažniausiai naujai įsigyta mašina buvo apdraudžiama tik mėnesiui. Paprašytas paaiškinti šią aplinkybę, šiaulietis teisme aiškino, kad taip elgėsi dėl neva nesąžiningus įkainius taikančių draudikų. Pasak V.Slabovo, nusipirkus mašiną, reikia bent mėnesį palaukti, kol ji oficialiai taps nuosavybe, o tada neva taikomas pigesnis draudimo įkainis.

Tiesa, jam sunkiai sekėsi paaiškinti, ką avarijos dienomis jis veikdavo Panevėžio prekybos centre, ką pirko, kur buvo užėjęs. 

Atmintis šiauliečiui pritemdavo ir ėmus klausinėti, kur pirko detales sulamdytoms mašinoms remontuoti. 

Mat V.Slabovas nepasitikėjo servisų darbų kokybe ir sudaužytus bamperius, žibintus keisdavo pats. Paprašytas patikslinti vietą, šiaulietis sakė, kad tai tikriausiai darė kurio nors daugiabučio kieme ar neįvardinto draugo garaže.

Į klausimą, kur konkrečiai pirko detales, vyriškis atrėždavo ieškojęs pardavėjų internete. Paprašytas patikslinti pardavėjo kontaktus, nuskambėdavo tas pats „neprisimenu“.

Įklampino avarijų dažnis

Teisiamasis daug kartų nusistebėjo itin prastai Kelių eismo taisykles išmanančiais kitais vairuotojais. Jis pabrėžtinai aiškino, jog ypač prastai lygiavertėse sankryžose taikoma dešinės rankos taisyklė, kai eismo dalyviai nepaiso kliūties iš dešinės pusės.

Situacijų, į kurias patekdavo V.Slabovas, panašumas stebino tiek prokurorą Artūrą Karjakiną, tiek bylą nagrinėjantį teisėją Martyną Galvičių. Valstybės kaltintojas ne kartą klausė, kodėl po avarijų virtinės šiaulietis nepasidarė atsargesnis, kodėl nevairavo atsargiau, kodėl laiku nepaspaudė stabdžio.

Būtent avarijų dažnis ir įklampino šiaulietį, mat į tai dėmesį atkreipė draudikai. Draudimo kompanijos „Lietuvos draudimas“ specialistai pastebėjo, kad porą metų V.Slabovas nuolat tampa nukentėjusiuoju. 

Pasidomėjus dar plačiau, paaiškėjo, kad nukentėjusiojo statusas jam nuo 2015 m. buvo suteiktas net 25 kartus. Tiesa, avarijos pasipylė ne iš karto – iš pradžių jų būdavo po vieną per metus, bet nuo 2017-ųjų jos kartojosi kone kas mėnesį, kai kada – net ne po kartą. 

Mašina išniro itin staiga

Nukentėjusiąja pripažinta negalią turinti panevėžietė iš karto neabejojo, kad 2017 m. kovą avarija prie „Babilono“ prekybos centro buvo surežisuota. 

Patyrusios vairuotojos įtarimą sukėlė staiga tarsi iš niekur atskriejęs ir į jos vairuojamą „Nissan Almera“ šoną įsirėžęs „Opel Vectra“ automobilis. Smūgis buvo toks stiprus, kad buvo neįmanoma atidaryti suknežintų durelių. Tik atsitiktinumo dėka nebuvo sužalota kartu važiavusi studentė duktė.

Teisėjas ir prokuroras atkreipė dėmesį, kad autoįvykio protokole pažymėtos aplinkybės prieštarauja kitiems įrodymams. Šiaulietis tikino, kad panevėžietės mašina lėkte lėkė, bet paaiškėjo, kad moters automobilis buvo taranuotas į šoną.

Panevėžietė sakė, kad mintį kviestis policiją išsklaidė tiek stabtelėjęs kitas vairuotojas, tiek atskubėjęs žentas. Jiedu sutartinai patvirtino, kad pažeista dešinės rankos taisyklė, bet abejonė dėl surežisuotos avarijos vis tiek kirbėjo.

Apklaus ir nukentėjusiosios dukterį

Apklaustos nukentėjusiosios problemos nesibaigė. Atmintimi dažnai skundęsis teisiamasis V.Slabovas staiga prisiminė, kad „Nissan“ vairavo jaunesnė moteris. 

Todėl į teismą nuspręsta iškviesti nukentėjusiosios dukterį, kad ši patvirtintų ar paneigtų šiuos teiginius.

Teisiamąjį sugėdinti bandžiusi moteris prisipažino, kad sulamdytai mašinai remontuoti net neturėjo pinigų, todėl po pusmečio ją pardavė metalo laužo supirkėjams.

V.Slabovas po šio autoįvykio iš draudimo kompanijos gavo 680 eurų išmoką. Tuo tarpu apie 1 tūkstančio eurų vertės automobilio netekusi panevėžietė savąją žalą įvertino 300 eurų – tiek būtų jai kainavęs mašinos remontas.

Išvengti susidūrimo nespėjo

Kita nukentėjusioji šiaulietė pasakojo išsyk supratusi, kad 2018 m. vasarį įvykusi avarija sukelta tyčia. Todėl ji išsikvietė policijos ekipažą, bet net tai nepadėjo – V.Slabovo versija pasirodė įtikinamesnė.

Pasak moters, važiuodama Ežero gatve ji stabtelėjo prie perėjos praleisti pėsčiąją, kartu sustojo ir V.Slabovo automobilis „Opel Vectra“. 3 serijos BMW vairavusi moteris pajudėjo pirmoji, kai tik praėjo pėsčioji.

Važiuojant toliau, gatvė siaurėja, todėl šiaulietė nusprendė persirikiuoti. Vairuotoja parodė posūkio signalą, bet manevro neužbaigė, nes per šoninį veidrodį pamatė greitį didinantį „Opel“. Nors BMW ir sustojo, po akimirkos į šoną įsirėžė V.Slabovo vairuojama mašina – nulaužė veidrodėlį, apgadino bamperį, nubrėžė šoną.

„Nebuvo net stabdymo žymių, akivaizdu, kad taip pasielgta tyčia“, – kalbėjo moteris, paprašiusi iš teisiamojo priteisti 295 eurų žalą. V.Slabovas iš draudimo įmonės buvo gavęs euru didesnę kompensaciją.

Apkaltino neatsakingu vairavimu

Panašioje situacijoje buvo atsidūręs dar vienas nukentėjusysis šiaulietis. Jo automobilis „Opel Astra“ prekybos centro „Bruklinas“ kieme susidūrė su staiga išnirusiu V.Slabovo vairuojamu „Opel Vectra“.

Tiesiai Pramonės g. link važiavęs vyriškis nepastebėjo, kaip iš už pastato dešinėje pusėje staiga išniro automobilis. Bandydamas išvengti susidūrimo šiaulietis suktelėjo vairą, bet veltui. 

„Jis važiavo labai neatsakingai“, – apie V.Slabovą kalbėjo į pirmą avariją patekęs vyriškis, kurio kasdienybė – kasdien nuvažiuoti keli šimtai kilometrų. Šiaulietis bandė kviestis policijos ekipažą, bet pareigūnai patikino, kad jis nepaisė dešinės rankos taisyklės.

Šio susidūrimo kaina – 780 eurų draudikų kompensacija V.Slabovui, kuris sulamdytos transporto priemonės neberemontavo. Kitos mašinos remontas kainavo 320 eurų. 

„Dievas viskas mato, Dievas viską žino“, – piktai į teisiamąjį pažiūrėjo nukentėjusysis.

Pareigūnų pagalbos nesulaukė

Ketvirtas parodymus davęs šiaulietis papasakojo apie 2018 m. birželį įvykusį susidūrimą Gardino gatvėje. 

Tilžės gatvę visureigiu „Honda CR-V“ kirtęs vyriškis sumanė persirikiuoti į dešinę juostą, o prieš manevrą pažvelgė į šoninį ir galinio vaizdo veidrodėlius. Posūkio signalą įjungęs vairuotojas įvažiavo į juostą ir pajuto smūgį į mašinos galą. 

Sustojus paaiškėjo, kad galinę dalį užkabino V.Slabovo vairuojamas „Opel Vectra“. Šis šiaulietis ir į avarijos vietą iškviestiems pareigūnams, ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme tikino, kad kaltas – neatsakingai manevravęs „Honda“ vairuotojas.

Nemokšišku vairavimu apkaltintas šiaulietis pripažino, kad tikėjosi pagalbos iš policininkų, bet jos taip ir nesulaukė. 

Vyriškis sakė, kad suremontuoti apgadintą visureigį kainavo 210 eurų.
Tuo tarpu V.Slabovas iš draudikų gavo 447 eurų išmoką.

Bylą nagrinės iki vasaros

Bylą nagrinėti pradėjęs teisėjas M.Galvičius dirbo visą dieną, bet spėjo apklausti tik keturis liudytojus ir apžvelgti pusę nusikalstamos veikų epizodų.

Teisėjas suderino dar eilę posėdžių iki vasaros, nes apklausti reikia dar 2 nukentėjusiuosius ir 18 liudytojų. Kitas posėdis numatytas vasario pabaigoje.

Papildomai bus nagrinėjami ir nauji įkalčiai. Mat kai kurie nukentėjusieji patys turi užfiksavę avarijos nuotraukų, o teisiamasis pareiškė turįs ir porą vaizdo registratoriumi užfiksuotų įrašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas