Gėlėmis ginkluotas girtas riteris: mopedu drąsiai važiavo iki pirmojo posūkio

Gegužės pirmosios dienos akivaizdžiai parodė, kad pavasaris įsilingavo. To požymiai ne tik dangaus mėlynę raižantys paukščiai, bet ir miesto bei užmiesčio kelius raižančios dviratės transporto priemonės, tarp kurių ir daug nerimo keliantys mopedai.

Girtas mopedo vairuotojas lygsvaros neišlaikė.<br>Lrytas.lt stop kadras.
Girtas mopedo vairuotojas lygsvaros neišlaikė.<br>Lrytas.lt stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-07 15:19

Saugaus eismo specialistų teigimu, mopedas yra itin pavojinga transporto priemonė. Ja važiuojančių asmenų, priešingai nei važiuojančių automobiliais, nedengia kėbulas, jie neturi nei saugos oro pagalvių, nei saugos diržų, o vienintelės apsaugos priemonės yra šalmas ir specialus kostiumas (jei tik jis dėvimas).Dalyviai gali patirti labai rimtų traumų net nedidelio susidūrimo metu.

Bėda ta, kad, kaip parodė pirmosios gegužės dienos, mopedais palenktyniauti su vėju lengvabūdiškai apsisprendžia asmenys, neturintys teisės jų vairuoti, taigi neturintys ir elementarių žinių apie eismo taisykles.

Kodėl dažnai žmonės sėda ant mopedo, neįgiję teisės vairuoti, galima tik paspėlioti. Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymas teisę vairuoti šią transporto priemonę suteikia jau nuo 15 metų. Tačiau mopedas – vienintelė motorinė transporto priemonė, kurią vairuoti teisė suteikiama nelaikius vairavimo praktikos egzamino.

Tačiau teorijos egzaminas būtinas ir jis laikomas VĮ „Regitra“. Deja, matyt, daugumai mopedų savininkų priimtina tik ta dalis, kad vairuoti galima nelaikius vairavimo praktikos egzamino. Ji suabsoliutinama ir interpretuojama, kaip galimybė iš viso nelaikyti egzamino. Todėl ir sėdama ant mopedo, visai nesusipažinus su Kelių eismo taisyklėmis, ignoruojant teorijos egzamino būtinumą. O to pasekmės būna liūdnos.

Štai gegužės 1-ąją rimtas traumas patyrė mopedą vairavęs teisės vairuoti neturintis 15-metis ir kartu važiavęs jo draugas. Šiaulų rajone, Bazilionų miestelyje, mopedo vairuotojas iš šalutinio kelio įvažiuodamas į pagrindinį, nepraleido juo važiavusio automobilio ir su juo susidūrė.

Mopedo vairuotojas patirtas traumas gydosi ambulatoriškai, o štai jo bendrakeleivis atsidūrė Šiaulių ligoninės |Moters ir vaiko klinikos chirurgijos-traumatologijos-ortopedijos skyriuje.

Dar blogiau, kai ant mopedo sėda ne tik neturintys teisės vairuoti, bet dar ir neblaivūs asmenys. Štai balandžio 30-osios popietę Radviliškyje, Baisogaloje, automobilį vairavusi moteris tapo neblaivaus mopedininko kelionės liudininke. Jos dėmesį patraukė Maironio g., šalia mopedo, su gėlėmis stovintis ir besišlapinantis vyras. Akivaizdžiai buvo matyti, kad vyras neblaivus. Moteris stebėjo vyrą toliau, nes kirbėjo bloga nuojauta, kad jis, atlikęs gamtiškuosius reikalus, gali sėsti ant mopedo.

Nuojauta pasitvirtino ir moteris, mobiliuoju telefonu paskambinusi Skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112, pranešė apie kilusį pavojų eismo saugumui, o pati automobiliu nusekė paskui mopedą. Vienoje sankryžoje dviratės transporto priemonės vairuotojas savo „žirgo“ nesuvaldė ir nugriuvo.

Kai moteris nugriuvusįjį užkalbino, šis atrėžė, kad čia „ne jos reikalas“, svirduliuodamas atsikėlė ir, užsikapanojęs ant mopedo, kelionę tęsė toliau. Tik jau be gėlių. Jos liko ant grindinio.

Moteris automobiliu važiavo įkandin, bet sankryžoje, užsidegus raudonam šviesoforo signalui, ji privalėjo sustoti ir mopedas dingo iš akiračio. Tačiau sumani moteris sugebėjo jį surasti Pakiršinio kaime, prie vieno daugiabučio namo. Susisiekusi su atvykstančiais policijos pareigūnais, ji informavo, kur šiuo metu yra neblaivaus mopedininko transporto priemonė.

Netrukus buvo nustatyta ir kuriame bute yra pats vairuotojas. Policininkus jis pasitiko svirduliuodamas ir puikuodamasis „Aš vairavau, nu ir ką“.Vaikinui buvo nustatytas 2,4 prom. girtumas, teisės vairuoti jis neturėjo. Tačiau, nepaisant to, iš Vaitiekūnų kaimo į svečius Pakiršinyje jis nutarė vykti važiuotas. 24 metų vaikino viešnagę čia nutraukė policijos pareigūnai.

Dėl to, kad vairavo transporto priemonę būdamas neblaivus, kai nustatytas didesnis nei 1,5 prom.neblaivumas, jam pradėtas ikiteisminis tyrimas. Baudžiamas kodeksas už tai numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.

Policijos pareigūnai dėkingi pilietiškai ir eismo saugumu besirūpinančiai moteriai, kurios iniciatyva buvo užkirstas kelias tolesnėms pavojų keliančioms neblaivaus ir neturinčio teisės vairuoti vaikino gastrolėms mopedu ir kuri pateikė jo nusikalstamos veikos įrodymus – telefonu filmuotą girto vairuotojo kelionę.

Gegužės 4-osios vidurdienį Radviliškio rajone buvo sulaikytas dar vienas pavojų kelyje kėlęs mopedininkas. Kelyje Raseiniai- Baisogala Radviliškio rajono policijos pareigūnai atkreipė dėmesį į mopedą, kurio vairuotojas nedėvėjo apsauginio šalmo. Sustabdytas 44 metų Kubiliūnų kaimo gyventojas neturėjo ne tik šalmo, bet ir teisės vairuoti.

Jo mopedas buvo išregistruotas ir neperregistruotas įstatymų numatyta tvarka, nedraustas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu. Už pastaruosius pažeidimus jam surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir vyro laukia baudos. Tačiau tuo jo susitikimas su policijos pareigūnais nesibaigė. Vyras atsidūrė areštinėje, nes jam dar buvo nustatytas ir girtumas – 1,96 prom.

Tačiau vyras teigė, kad jaučiasi gerai, o alkoholį vartojo prieš pusvalandį Baisogaloje. Pasirodo, mopedininkas seniau buvo baustas, kad važinėjo neblaivus dviračiu, o dabar nutarė jį pakeisti mopedu, bet įpročio vairuoti išgėrus nepakeitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.