Ateityje pūsti į alkotesterius nereikės – japonų mokslininkų keistas prietaisas gali būti panaudotas netgi dar įvairiau

Ne visi žmonės sutinka pūsti į alkotesterį. Su tuo tvarkomasi pakankamai paprastai – atsisakymas tikrintis blaivumą yra prilyginamas sunkiam girtumui. O kas, jei žmogus neatsisako, bet tiesiog negali?

Ne visi žmonės sutinka pūsti į alkotesterį.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Ne visi žmonės sutinka pūsti į alkotesterį.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Ausinių-alkotesterio schema<br>Tokyo Medical and Dental University nuotr.
Ausinių-alkotesterio schema<br>Tokyo Medical and Dental University nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 10:14 AM

Tokijo Medicinos ir odontologijos universiteto mokslininkai sukūrė naujovišką alkotesterį. Ir tam jie panaudojo įprastas apsaugines ausines – tokias, kokias jūs turėtumėte užsidėti naudodami grandininį pjūklą.

Principas labai paprastas. Žmogaus kūnas nori atsikratyti alkoholio – jis organizmui nėra reikalingas. Dalis alkoholio yra iškvėpiama su oru – plaučių alkoholis yra proporcingas alkoholio kiekiui kraujyje ir daugelis alkotesterių tuo naudojasi. Bet alkoholis kūną palieka ir kitaip.

Pavyzdžiui, dalis alkoholio išsiskiria per odą – gali būti, kad jūs tai esate užuodę. Tiesa, tas etanolio kiekis yra toks mažas, kad įprastai jį sunku išmatuoti. Bet Japonijos mokslininkai šį tą sugalvojo.

Jie nusipirko paprastas apsaugines ausines ir vienoje pusėje išgręžė dvi skyles – vieną orui įeiti, kitą – išeiti. Apie ausies kaušelį cirkuliuojantis oras tuomet keliauja į vadinamąją bio-nosį. Tai – biologinis jutiklis, kuris reaguoja į mažus etanolio pėdsakus ir ima šviesti UV aplinkoje. Kuo didesnė etanolio koncentracija, tuo jutiklis šviečia ryškiau.

Laboratorijoje alkotesteris-ausinės buvo išbandytas su trimis savanoriais. Jie išgėrė šiek tiek alkoholio ir tuomet matavosi blaivumą. Ausinių rezultatai sutapo su įprasto alkotesterio rodmenimis.

Ausys puikiai tinka alkoholio kiekiui kraujyje matuoti. Jos neturi daug prakaito liaukų, kurios atskiestų kūną paliekantį alkoholį. Be to, šią kūno dalį lengva izoliuoti. Mokslininkai toliau tobulins šį prietaisą, nes mano, kad jis ateityje gali praversti ne tik policijai. Pats metodas gali būti naudojamas ir kitoms dujoms aptikti, o tai gali būti naudinga diagnostikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.