Šiauliečių šeima pakliuvo teisėsaugai – aiškinsis, ar apgaudinėjo draudimo bendroves

Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Laurynas Butvidas surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl galimai sukčiavusios ir iš draudimo įmonių neteisėtai išmokas gavusios šiauliečių šeimos.

Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Laurynas Butvidas surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą.<br>www.unsplash.com nuotr.
Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Laurynas Butvidas surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą.<br>www.unsplash.com nuotr.
Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Laurynas Butvidas surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Laurynas Butvidas surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 10:23 AM, atnaujinta Jun 18, 2021, 10:29 AM

Šiaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato tyrėjai įtarimus pareiškė 42-ejų metų vyrui, jo 69-erių metų motinai, 39-erių metų žmonai ir jos vadovaujamai įmonei. Visi jie įtariami sukčiavimu, o vyras dar ir netikrų dokumentų gaminimu bei neteisėtu spaudo panaudojimu.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, kai vienai draudimo bendrovei kilo įtarimų dėl padangų sugadinimo imitacijos ir ji kreipėsi į prokuratūrą. Po pusantrų metų kruopštaus ir sudėtingo pareigūnų darbo surinkta duomenų, kad šiauliečio galimai inicijuota nusikalstama veika tęsėsi nuo 2017 metų vasaros iki 2019 metų rugsėjo.

Įtariama, kad vyras buvo sumanęs prasigyventi draudimo bendrovių sąskaita. Bendrovės nuolat sulaukdavo kaltinamojo, jo žmonos bei motinos pranešimų apie eismo įvykiuose apgadintus automobilius. Nustatyta, kad per dvejus metus draudimo bendrovėms buvo pateikta 17 melagingų pranešimų apie nebūtus eismo įvykius.

Tyrimo duomenimis, nebūtuose eismo įvykiuose – automobiliams įvažiuojant į duobes, persirikiuojant į kitą eismo juostą, kliudant šaligatvio bortelius būdavo neva apgadinamos abi automobilio vienos pusės padangos.

Įtariama, kad realiai nebuvo sugadinta nė viena padanga. Sudarant draudimo sutartis, padangos būdavo apdraudžiamos papildomai, todėl draudimo išmokos dydis sudarydavo visų keturių padangų sumą. Pagal techninius reikalavimus ant vienos automobilio ašies turi būti dvi vienodos padangos, todėl tokiais atvejais privalu keisti visas padangas.

Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia daryti prielaidą, kad draudimo įmonėms buvo pranešama apie nebūtus eismo įvykius, kurių metu neva sugadinamos ne tik padangos, bet ir ratlankiai. Kaip įrodymai būdavo pateikiamos sugadintų padangų nuotraukos.

Nustatyta, kad kaltinamas vyras dirbo vienoje padangomis prekiaujančioje įmonėje, todėl jis, įtariama, suklastodavo sąskaitas-faktūras apie padangų pirkimą ir padangų montavimo bei ratų balansavimo darbus toje įmonėje ir tai patvirtindavo ne jam priklausančiu įmonės spaudu. Suklastoti dokumentai būdavo pateikiami draudimo bendrovėms.

Tokiu būdu sukčiaujant iš 4 draudimo bendrovių buvo pasisavinta daugiau nei 7 tūkstančiai eurų. Manoma, kad aferoms sukurti būdavo naudojami 5 skirtingi automobiliai. Keletą kartų buvo įtrauktas ir įmonei priklausantis automobilis. Dėl to įtarimai buvo pateikti ne tik fiziniams asmenims, bet ir juridiniam asmeniui – žmonai priklausančiai mažajai bendrijai.

Baudžiamasis kodeksas už sukčiavimą numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?