Atkaklus vairuotojas rėžė skaudų antausį policijos pareigūnams – jų užsispyrimas kainuos brangiai

Susitikimas su Kauno kelių policijos pareigūnais smogė Simo Liepinaičio sveikatai bei karjerai tarptautinėje bendrovėje, sugriovė asmeninius planus ir privertė pakeisti gyvenamąją vietą. Pareigūnų užsispyrimas gali brangiai kainuoti net valstybei.

S.Liepinaitis po 7 mėnesių kovos teisme atgavo vairuotojo pažymėjimą, kuris vėl suteikė galimybę imtis mėgstamo darbo, tačiau vyrui teko išsikraustyti iš Kauno.<br>T.Bauro nuotr.
S.Liepinaitis po 7 mėnesių kovos teisme atgavo vairuotojo pažymėjimą, kuris vėl suteikė galimybę imtis mėgstamo darbo, tačiau vyrui teko išsikraustyti iš Kauno.<br>T.Bauro nuotr.
Simas Liepinaitis<br>T.Bauro nuotr.
Simas Liepinaitis<br>T.Bauro nuotr.
Simas Liepinaitis<br>T.Bauro nuotr.
Simas Liepinaitis<br>T.Bauro nuotr.
Policijos pareigūnai nuolat rengia reidus, kurių metu tikrinamas vairuotojų blaivumas, ir tikina, kad nuolat atliekama alkoholio matuoklių patikra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Policijos pareigūnai nuolat rengia reidus, kurių metu tikrinamas vairuotojų blaivumas, ir tikina, kad nuolat atliekama alkoholio matuoklių patikra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Policijos pareigūnai nuolat rengia reidus, kurių metu tikrinamas vairuotojų blaivumas, ir tikina, kad nuolat atliekama alkoholio matuoklių patikra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Policijos pareigūnai nuolat rengia reidus, kurių metu tikrinamas vairuotojų blaivumas, ir tikina, kad nuolat atliekama alkoholio matuoklių patikra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 5:09 PM, atnaujinta Oct 27, 2021, 2:32 PM

Kelių policijos reido metu pernai vasarą S.Liepinaičiui buvo nustatytas lengvas (0,62 promilės) girtumas, nors vyras tikino kelias dienas iki patikrinimo net neragavęs jokio alkoholinio gėrimo.

Pareigūnai vairuotojui skyrė 900 eurų baudą ir 14 mėnesių atėmė teisę vairuoti transporto priemonę. Dėl pastarosios sankcijos jis neteko darbo, o kartu žlugo sumanymas už banko paskolą nusipirkti būstą ir ilgam įsikurti Kaune.

Mįslingo įvykio auka tapęs S.Liepinaitis tik po varginančių teismo procesų sugebėjo įrodyti, kad itin griežta bausmė jam buvo skirta neteisėtai.

Negana to, vyras kreipėsi į teismą prašydamas atlyginti iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) bei Lietuvos valstybės patirtą turtinę ir neturtinę žalą.

Skaičiai sukėlė tikrą šoką

S.Liepinaitis puikiai prisimena praėjusių metų liepos 8-ąją, kai su drauge nuvyko į Romainius ir derino nusižiūrėto namo pirkimo detales.

Prieš dvejus metus gyventi į Kauną persikėlęs vyras nusprendė likti ilgesniam laikui ir įsigyti nuosavą būstą.

Po pokalbio su pardavėju jis važiavo link Šilainių ir apie 22 valandą pakliuvo į kelių policijos vykdomą reidą Šilainių plente.

Priėjęs pareigūnas paprašė papūsti į nuotolinį alkoholio matuoklį. Vyras drąsiai pūstelėjo, o pareigūnas net neparodęs prietaiso ekrano nurodė važiuoti į aikštelę.

Įvykdęs nurodymą S.Liepinaitis priėjo prie kito pareigūno, kuris laukė greta tarnybinio automobilio bagažinės.

„Gėrei?“ – išgirdo klausimą S.Liepinaitis. Vyras patikino svaigalų nevartojęs.

Pareigūnas išpakavo vienkartinį alkoholio matuoklio antgalį, jį įstatė ir liepė pūsti. Ekrane įsižiebė skaičiai 0,62 promilės (lengvas girtumas).

„Išvydęs patikrinimo rezultatus patyriau šoką. Mintyse pagalvojau, kad tai visiška nesąmonė ir nesusipratimas, nes alkoholinio gėrimo buvau ragavęs prieš kelias dienas ir labai menką kiekį“, – pasakojo S.Liepinaitis.

Pareigūnas prašymo neišgirdo

Vyras neabejojo, kad blaivumas bus tikrinamas pakartotinai, tačiau pareigūnas atsakė, neva vairuotojas tokios galimybės neturės, nes tikrinti blaivumą antrąkart šiuo atveju nėra privalu.

„Tiesiog maldavau atlikti antrą bandymą, klausinėjau pareigūnų, ar aš jiems panašus į girtą žmogų, tačiau niekas nereagavo“, – stebėjosi S.Liepinaitis.

Vienas pareigūnas patvirtino nieko nejaučiantis, kitas tarstelėjo neva kažkokį kvapą jaučiantis. Vyras pridūrė, kad jokio konflikto, pykčio proveržio ar įžeidinėjimų nebūta, – jeigu pareigūnai tuo metu fiksavo vaizdą, turėtų tai matyti.

Kurį laiką automobilyje ramiai sėdėjusi S.Liepinaičio draugė taip pat neteko žado sužinojusi apie bičiuliui nustatytą girtumą.

„Galėjome nesunkiai išspręsti nesusipratimą, tačiau man pareigūnai tik pasiūlė važiuoti į artimiausią gydymo įstaigą, kur tyrimui būtų paimta kraujo“, – pasakojo vyras.

Kraujyje alkoholio nerado

Kai tik pareigūnai baigė tvarkyti formalumus, jis kartu su drauge iškart nuvažiavo į Kauno ligoninės padalinį Šilainiuose, tačiau ten tokios paslaugos neteikiamos. Tuomet jie nuvyko į Kauno klinikas. Nuo protokolo surašymo buvo praėję maždaug 40 minučių.

Po trijų savaičių S.Liepinaitį pasiekė kraujo tyrimo rezultatai – ekspertai nerado net alkoholio pėdsakų.

„Sužibo viltis, kad nemaloni istorija pagaliau pasibaigs, nunešiu dokumentus tyrėjai ir bus ramu. Vėliau paaiškėjo, kad smarkiai klydau“, – pasakojo vyras.

Bičiuliai jį iš anksto perspėjo, kad kraujo tyrimas gali neturėti jokio poveikio policijos tyrėjo sprendimui, todėl patarė susirasti advokatą.

Taip ir nutiko. Jau bendraudamas su policijos tyrėja vyras suprato, kad kraujo tyrimas nebus rimtai vertinamas, o maždaug po savaitės gavo tai patvirtinantį pranešimą – jam skirta 900 eurų bauda ir atimta teisė vairuoti transporto priemonę 14 mėnesių.

Planai pavirto šukėmis

„Iš Vilniaus į Kauną persikėliau dėl pasiūlytų vadybininko pareigų visame pasaulyje garsioje bendrovėje, o mano darbas be vairuotojo pažymėjimo neįmanomas“, – pasakojo S.Liepinaitis.

Jam darbas sekėsi, vadovai matė rezultatus ir vertino pavaldinio pastangas.

Nustačius girtumą S.Liepinaitis iškart neteko vairuotojo pažymėjimo, apie įvykį pranešė tiesioginiam vadovui.

„Darbo sutartyje numatyta, kad tiek darbo metu, tiek po darbo vairuoti automobilį galima tik visiškai blaiviam – 0 promilių“, – aiškino S.Liepinaitis.

Nepriekaištingai dirbusiam darbuotojui mėginta ieškoti kitų pareigų, tačiau tuo metu laisvų etatų nebuvo. Darbą jam teko palikti.

Pora buvo nusprendusi imti 83 tūkst. eurų paskolą SEB banke ir įsigyti namą Romainiuose, paraiška buvo pateikta likus savaitei iki nelemtojo įvykio, tačiau žlugo ir šis planas.

„Kai netekau darbo, bankas nedavė ir paskolos“, – prisiminė S.Liepinaitis.

Teisme kovėsi iki pabaigos

Vyras su pažeidimu nesutiko ir nuosekliai tikino nedidelį kiekį alkoholinių gėrimų išgėręs prieš tris dienas iki susidūrimo su kelių policijos pareigūnais.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Toksikologijos laboratorijos specialistas taip pat nustatė, kad kraujyje etilo alkoholio nerasta.

Kadangi byloje kilo klausimų, nutarta paskirti teismo medicinos ekspertizę. Teismo medicinos eksperto išvadoje nurodyta, kad atlikus kraujo tyrimą pareiškėjo kraujyje galėjo nebūti etilo alkoholio, o policijos pareigūnų patikrinimo metu jo kūne galėjo būti 0,62 promilės alkoholio.

„Labai keista, kuo vadovavosi ekspertas, mat visi toksikologai vieningai tvirtina, kad per valandą iš žmogaus organizmo pasišalina 0,15–0,25 promilės alkoholio“, – kalbėjo S.Liepinaitis. 0,62 promilės alkoholio per valandą galėtų pasišalinti tik tokiu atveju, jeigu pradinis girtumas būtų labai didelis – 5–6 promilės.

Kauno apylinkės teismo sprendimas S.Liepinaičiui buvo palankus – Kauno kelių policijos sprendimą panaikino ir administracinio nusižengimo bylos teiseną nutraukė.

Sprendimą lėmė aplinkybių visuma – kraujo tyrimo rezultatai, taip pat pareigūnų darbo netikslumai. Jie neparodė, kaip naudotis alkoholio matuokliu, o pagal teismų praktiką iš pradžių turi būti įvertinama bendra vairuotojo būklė ir tik tuomet esant reikalui jis tikrinamas alkoholio matuokliu.

Policijos teisininkai apskundė šį sprendimą Kauno apygardos teismui, tačiau pastarasis jį atmetė.

„Keista, kad policijos pareigūnai iki paskutinio kraujo lašo kovojo teismuose, užuot pripažinę, kad įvyko klaida arba kažkoks nesusipratimas.

Ar taip turėtų elgtis tarnyba, kurios misija – padėti kiekvienam savo šalies piliečiui?“ – stebėjosi S.Liepinaitis.

Šiemet vasario 9-ąją jis išgirdo galutinį sprendimą – vairuotojo pažymėjimas bus grąžintas.

Pasitaręs su advokatu S.Liepinaitis nusprendė kreiptis į teismą dėl patirtų nuostolių atlyginimo. Atsakovu šioje byloje tapo Lietuvos valstybė ir jai atstovaujantis Kauno AVPK.

Nusprendė palikti Kauną

Vyras prašė priteisti 9987 eurų turtinės žalos (negautą darbo atlyginimą), 3500 eurų, susijusių su šia administracine byla, taip pat 10 tūkst. eurų neturtinės žalos.

„Sunku papasakoti, kaip jaučiausi tuos kelis mėnesius laukdamas žinių iš policijos tyrėjos, teismo sprendimo. Iš pradžių atrodė, kad gyvenimas išvis sugriautas, pašlijo sveikata“, – pasakojo S.Liepinaitis. Jam atsigauti padėjo artimieji.

Pirmosios instancijos teismas skundą tenkino iš dalies – iš atsakovės Lietuvos valstybės nutarė priteisti 1000 eurų neturtinės, 1590 eurų turtinės žalos, taip pat 1240 eurų išlaidų, susijusių su bylos nagrinėjimu.

S.Liepinaitis mano, kad tai labai menka kompensacija už sugriautą karjerą ir patirtus išgyvenimus, prarastą reputaciją, pažeminimą pažįstamų žmonių akyse.

Dvejus metus praleidęs Kaune vyras nusprendė vėl grįžti į Vilnių.

„Kai atgavau vairuotojo pažymėjimą, iškart norėjau imtis vadybininko darbo – jį išmanau geriausiai. Aplinkybės taip susidėliojo, kad geresnių pasiūlymų gavau Vilniuje“, – pasakojo vyras.

Turi tik vieną paaiškinimą

Kodėl įvyko šis mįslingas nutikimas – įvyko klaida ar policijos pareigūnai dėl kažkokių priežasčių norėjo žūtbūt nubausti S.Liepinaitį?

Vyras tikino turintis tik vieną paaiškinimą – alkoholio matuoklis tiesiog sugedo ir parodė klaidingus skaičius.

„Nors pareigūnai įtikinėjo, neva šitie prietaisai neklysta ir negenda, taip manyti klaidinga, o pareigūnams turbūt vertėtų vertinti ne tik įrenginio rodmenis, bet ir visas kitas aplinkybes, surinktus įrodymus“, – svarstė S.Liepinaitis.

Jis prisiminė, kad netrukus po šio incidento į nemalonią situaciją ties Kaunu pakliuvo dvi moterys, kurios kartu su vaiku iš Vilniaus važiavo į Nidą.

Po pranešimo apie įtartinai manevruojantį automobilį pareigūnai jį sustabdė. Vairuotojai buvo nustatytas 1,4 promilės, o vairą norėjusiai perimti keleivei – 1 promilės girtumas.

Moterys negalėjo atsitokėti nuo tokios žinios ir pareikalavo girtumą patikrinti kitu alkoholio matuokliu. Tąkart pareigūnai buvo sukalbamesni, iškvietė kitą ekipažą ir jų turimas prietaisas parodė, kad moterys yra visiškai blaivios.

„Dabar kelyje išvydęs patruliuojančius pareigūnus kaskart jaučiu baimę, nes nežinau, kas dar gali nutikti. Taip juk neturėtų būti“, – kalbėjo vyras.

Prietaisų patikimumas nekelia abejonių

Rasa Girdauskienė

Kauno AVPK Kelių policijos

valdybos Administracinės

veiklos skyriaus vyriausioji specialistė

„Asmenys dažniausiai skundžia teismui teisės vairuoti transporto priemonę atėmimą – prašo sutrumpinti terminą arba visai netaikyti šios specialiosios teisės. Gerokai retesni skundai dėl teisenos nutraukimo.

Kelių policijos pareigūnai vairavimą apsvaigus nuo alkoholio vertina kaip šiurkščius ir pavojingus nusižengimus, todėl manome, kad tai adekvati įstatymo leidėjų numatyta nuobauda.

Teismas kiekvieną atvejį vertina atskirai, pasitaiko atvejų, kai situaciją vertina kitaip negu policijos pareigūnai, tačiau tokie atvejai ypač reti.

Policijos pareigūnų naudojami Vokietijos gamintojo „Dräger“ alkoholio matuokliai yra patikimiausi pasaulyje, ši įmonė yra žinoma medicinos įrangos gamintoja. Nuolat atliekama prietaisų patikra gamintojo nustatytais intervalais.

Net nepamenu atvejo, kad būtų sugedęs policijos naudojamas alkoholio matuoklis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.