Dėl politikų ambicijų vienos Jonavos gatvės rekonstrukcijai ruošiamasi daugiau kaip penkerius metus

Kai Jonavos rajono politikams nesiseka susitarti tarybos posėdžio metu, ginčus tenka spręsti teisme. Jo įsikišimo prireikė net sprendžiant, kaip turėtų atrodyti atnaujinta Lietavos gatvė. Paliaubų – nematyti.

Lietavos gatvės danga daugelyje vietų smarkiai nusidėvėjusi, ją būtina atnaujinti.
Lietavos gatvės danga daugelyje vietų smarkiai nusidėvėjusi, ją būtina atnaujinti.
Lietavos gatvės danga daugelyje vietų smarkiai nusidėvėjusi, ją būtina atnaujinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietavos gatvės danga daugelyje vietų smarkiai nusidėvėjusi, ją būtina atnaujinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietavos gatvės danga daugelyje vietų smarkiai nusidėvėjusi, ją būtina atnaujinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietavos gatvės danga daugelyje vietų smarkiai nusidėvėjusi, ją būtina atnaujinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teismo nuomone, gyventojų apklausai norėtas pateikti klausimas išties yra klaidinantis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismo nuomone, gyventojų apklausai norėtas pateikti klausimas išties yra klaidinantis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 17, 2022, 8:31 PM

Jonavos rajono valdžia Lietavos gatvės rekonstrukcijai ruošiasi daugiau kaip penkerius metus, mat pirmieji projektiniai pasiūlymai buvo pateikti dar 2017-ųjų pavasarį.

Gyventojai jiems negailėjo kritikos, mat susidarė įspūdis, kad gatvė bus smarkiai siaurinama. Tokiai nuomonei įtakos galėjo turėti sumanymas abiejose jos pusėse įrengti automobilių stovėjimo vietas.

Pastabas įvertinę projektuotojai 2020 metų pabaigoje pateikė atnaujintus projektinius pasiūlymus. Tąkart skaičiuota, kad darbai kainuos apie 2 mln. eurų.

Savivaldybės specialistai tikino, kad gatvė nebus siaurinama ir tarp bortų išliks tokio pat pločio, tačiau gerų žinių vairuotojai taip pat neišgirdo – gatvėje numatyta palikti tik 2 eismo juostas.

Reikalavo surengti apklausą

Jonavos rajono tarybos opozicija stojo į gyventojų pusę ir pernai pavasarį Jonavos rajono merui socialdemokratui Mindaugui Sinkevičiui įteikė reikalavimą surengti gyventojų apklausą.

Jos metu siūlyta jonaviškiams pateikti vieną klausimą: ar jie pritaria Jonavos rajono savivaldybės administracijos rengiamiems Lietavos gatvės sprendiniams ir siekiui ją rekonstruoti į dviejų eismo juostų gatvę, nors šios kategorijos gatvėms galimas didžiausias 6 eismo juostų skaičius.

M.Sinkevičius neatsisakė rengti gyventojų apklausos, tačiau nesutiko su siūlomu jos klausimu. Mero nuomone, apklausai teikiamas tekstas yra neteisingas, netinkamai suformuluotas ir klaidinantis gyventojus.

Meras susirinko pergales

Opozicijoje dirbantys 8 Jonavos rajono tarybos nariai kreipėsi į Lietuvos administracinių ginčų komisiją, tačiau nieko nepešė – jų skundas buvo atmestas.

Komisijos sprendime sakoma, kad teisės aktai suteikia merui teisę spręsti, ar tarybos narių inicijuojamos apklausos tekstas atitinka reikalavimus.

Šiuo atveju tekstas buvo klaidinantis, todėl apklausos iniciatoriams buvo pasiūlyta jį patikslinti.

Tuomet ginčas atsidūrė Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmuose, tačiau ir šįkart pergalę šventė Jonavos rajono meras M.Sinkevičius, nors sprendimas nėra galutinis.

Teismo nuomone, gyventojų apklausai norėtas pateikti klausimas išties yra klaidinantis. Pagal jį galima suprasti, kad gyventojai turėtų rinktis, ar balsuoti už Lietavos gatvės rekonstrukciją į dviejų, ar į šešių eismų juostų.

Formuluotė galėtų klaidinti specifinių gatvių rekonstravimo žinių neturinčius žmones, o mero pareiga skelbti tarybos narių inicijuotas apklausas nėra imperatyvi, nes gali tekti skelbti ne tik nelogiškas, bet ir nekorektiškas tarybos narių inicijuotas apklausas.

Regi kitokių galimybių

Vienas skundo autorių Jonavos rajono tarybos narys konservatorius Gintas Jasiulionis įsitikinęs, kad gyventojų įtraukimas į miesto valdymą yra vienas svarbiausių demokratijos principų.

„Skundą teismui pateikėme matydami gyventojų pasipiktinimą valdžios planais. Mes nepritariame norui siaurinti Lietavos gatvę“, – kalbėjo politikas.

Jis pridūrė, kad opozicijos atstovams ginčus su Jonavos rajono meru M.Sinkevičiumi ir valdančiąja dauguma nuolat tenka spręsti teismuose. Vien šiuo metu jų galima suskaičiuoti bent penkis.

Pasak tarybos nario, automobilių srautai vienoje pagrindinių miesto gatvių nuolat didėja, tačiau rajono valdžia, prisidengdama darnaus judumu siekiais, neįsiklauso į žmonių poreikius.

G.Jasiulionio nuomone, didinti eismo saugumą galima įvairiais būdais – pavojingiausiose atkarpose įrengti vadinamuosius kalnelius ar šviesoforus.

Projektuotojai pažadėjo nesiaurinti

Evaldas Utyra, Jonavos rajono savivaldybės atstovas spaudai:

„Jonavos rajono savivaldybės administracija mano, kad miestų gatvių projektus turėtų rengti specialistai – atestuoti projektuotojai, architektai. Ne savivaldybės meras ar tarybos nariai.

Lietavos gatvės rekonstrukcijos projektą rengiantys specialistai praėjusių metų vasarą viešo susirinkimo metu atsakė į gyventojų klausimus ir patikino, kad Lietavos gatvė po rekonstrukcijos nebus susiaurinta.

Bendrovės „Urban Line“ projektuotojų teigimu, įvertinus esamą situaciją bei eismo intensyvumą buvo priimtas sprendimas Lietavos gatvėje eismo juostų skaičiaus nedidinti – palikti esamas dvi eismo juostas.

Abiejose gatvės pusėse formuojamos automobilių stovėjimo juostos, o bendras gatvės plotis nesikeičia. Tai matyti projektuotojų pateiktame gatvės pjūvio paveikslėlyje.

Lietavos gatvė yra viena svarbiausių Jonavos miestą juosiančių gatvių, o jos būklė reikalauja permainų ir šiuolaikiškų sprendimų.

Po rekonstrukcijos ši kelio atkarpa taps patogesnė ne tik automobiliams, bet ir dviratininkams, pėstiesiems.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.