Teismas paskelbė kauniečiui nuosprendį dėl masinio transporto priemonių dokumentų klastojimo

Kauno apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs bylą, paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą pripažinti kaltu D. G. dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla ir dėl dokumentų klastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu. Nors kaunietis siekė išteisinimo, teismas panaikino tik kaltinimus dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo.

Nors kaunietis siekė išteisinimo, teismas panaikino tik kaltinimus dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nors kaunietis siekė išteisinimo, teismas panaikino tik kaltinimus dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Mar 2, 2022, 9:42 AM

Ikiteisminį tyrimą atliko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrius, tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Rita Čivinskaitė.

Bylos duomenimis, kaunietis D. G. gamino ir realizavo suklastotus transporto priemonių valstybinių ženklų numerius, taip pat, veikdamas kaip „Savadarbių transporto priemonių gamintojų asociacijos“ (STPGA) vadovas, už atitinkamą atlygį registruodavo savadarbes transporto priemones ir išduodavo jų valdytojams transporto priemonių registracijos bei techninės apžiūros dokumentus.

D. G. feisbuko tinkle buvo paskelbęs, kad jo vadovaujamos „Savadarbių transporto priemonių asociacijos“ nariai gali legaliai naudotis kiekviena sukurta unikalia transporto priemone eisme, jei ši per apžiūrą pripažįstama tinkama naudoti ir jeigu narys sumoka asociacijos narystės mokestį.

D. G. transporto priemonių savininkams teigė, kad išduodami dokumentai suteikia teisę asociacijos registruotoms transporto priemonėms dalyvauti eisme, nors iš tiesų šie dokumentai tokios teisės nesuteikė.

Tokia veikla nuteistasis užsiiminėjo nuo 2013 m., neturėdamas jokio leidimo atlikti technines apžiūras bei išdavinėti apžiūrą patvirtinančius dokumentus. D. G. iš viso sukūrė 4 tipų netikrus dokumentus ir juos realizavo. Bylos duomenimis, iš viso taip suklastoti 122 dokumentai: techninių apžiūrų patvirtinimai, registracijos dokumentai, savadarbių automobilių techninės patikros liudijimai ir kt.

Nors antros instancijos teismas, išnagrinėjęs nuteistojo kasacinį skundą, panaikino kaltinimus dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo, tačiau, subendrinus bausmes dėl BK 202 str. 1 d. – neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla ir BK 300 str. 1 d. – dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu, D. G. paskirta galutinė subendrinta bausmė liko ta pati – 400 MGL (15 064 eurų) dydžio bauda.

Prokuratūra perspėja gyventojus, kad transporto priemonių registravimą ir techninę apžiūrą patvirtinančius dokumentus gali išduoti tik licencijuotos įmonės, turinčios reikalingas akreditacijas ir veikiančios pagal tarptautinius standartus. Tokių paslaugų teikėjus reikia rinktis atsakingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.