Po skaudžios avarijos, kurios metu žuvo vairuotojas, įrengs keturis greičio matuoklius: kur jie atsiras

Vasario viduryje Alytuje, Statybininkų ir Naujosios gatvių sankryžoje, įvyko skaudi avarija, kurios metu dėl galimai didelio greičio BMW automobilio varuotojas sunkiai sužalojo taksi „Mercedes“ vairuotoją. Pastarojo gyvybės medikams išgelbėti nepavyko, jis mirė balandžio viduryje.

V.Venciaus teigimu, pinigai tikrai nemaži, bet gyventojų saugumas – daug svarbiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Venciaus teigimu, pinigai tikrai nemaži, bet gyventojų saugumas – daug svarbiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Venciaus teigimu, pinigai tikrai nemaži, bet gyventojų saugumas – daug svarbiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Venciaus teigimu, pinigai tikrai nemaži, bet gyventojų saugumas – daug svarbiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Venciaus teigimu, pinigai tikrai nemaži, bet gyventojų saugumas – daug svarbiau.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Venciaus teigimu, pinigai tikrai nemaži, bet gyventojų saugumas – daug svarbiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Alma Mosteikaitė, www.alytausnaujienos.lt

2022-05-26 14:27

Būtent šis įvykis paskatino miesto tarybos narį Valerijų Vencių kreiptis į savivaldybės administracijos vadovybę bei savivaldybėje veikiančią Saugaus eismo komisiją apsvarstyti galimybę mažiausiai trijose Naujosios gatvės skiriamosiose vietose su kitomis gatvėmis įrengti stacionarius greičio matuoklius Jie pagerintų eismo saugumą šioje gatvėje ir padėtų išvengti skaudžių nelaimių.

Pirmame komisijos posėdyje sprendimas buvo nepriimtas

Kaip sakė Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys V.Vencius, jo kreipimasis į savivaldybės administracijos vadovybę ir Saugaus eismo komisiją dėl mažiausiai trijų dvikrypčių, plataus veikimo kampo stacionarių greičio matuoklių įrengimo Naujosios gatvės skiriamosiose juostose su kitomis gatvėmis minėtoje komisijoje buvo svarstomas kovo viduryje.

Jis siūlė tokius matuoklius įrengti Naujosios gatvės atkarpose nuo Jotvingių, Rūtų, Naujosios gatvių sankryžos iki Statybininkų, Naujosios gatvių sankryžos, nuo šių gatvių sankryžos iki Jazminų, Vilties, Naujosios gatvių žiedinės sankryžos bei nuo pastarosios žiedinės sankryžos iki Raudonkalnio, Žuvinto, Naujosios gatvių sankryžos.

Čia įrengus stacionarius greičio matuoklius, tarybos nario įsitikinimu, pagerėtų eismo saugumas pagrindinėje miesto Naujojoje gatvėje, būtų išvengta tokių skaudžių nelaimių, kokia įvyko vasario viduryje Statybininkų ir Naujosios gatvių sankryžoje, kurioje galimai dideliu greičiu lėkęs BMW sužalojo taksi automobilio „Mercedes“ vairuotoją ir jis po kelių mėnesių ligoninėje mirė. Taip pat šie prietaisai, pasak V.Venciaus, galėtų kontroliuoti ir automobilių techninės apžiūros bei privalomojo draudimo galiojimą.

„Kovo viduryje posėdžiavusi savivaldybėje veikianti Saugaus eismo komisija sprendimo dėl stacionarių greičio matuoklių pastatymo mano nurodytose mažiausiai trijose su Naująja gatve besiribojančiose vietose nepriėmė.

Tuomet tik svarstyta galimybė nupirkti nešiojamus greičio matuoklius arba vieną greičio kontrolės sistemą įrengti policijos automobilyje. Tačiau, surinkus papildomos informacijos apie stacionarių greičio matuoklių įrengimą, pakartotinai šis klausimas Saugaus eismo komisijoje buvo svarstomas balandžio pabaigoje.

Mano nuomone, apsispręsti dėl šių matuoklių įrengimo su Naująja gatve besiribojančiose eismo juostose padėjo ir skaudus, vairuotojo mirtimi ligoninėje pasibaigęs įvykis šios ir Statybininkų gatvės sankryžoje“, – tvirtino V.Vencius.

Nutarta įrengti keturis stacionarius greičio matuoklius

Balandžio pabaigoje Saugaus eismo komisijoje, svarstant miesto tarybos nario V.Venciaus pasiūlymą mažiausiai trijose Naujosios gatvės skiriamosiose vietose įrengti stacionarius greičio matuoklius, prieita nuomonės, jog tokie matuokliai dėl saugaus eismo yra pasiteisinę ne viename Lietuvos mieste.

Anot V.Venciaus, jų įrengimas pasiteisino, pavyzdžiui, Marijampolėje, – įrengus stacionarų greičio matuoklį Stoties gatvėje, pavyko suvaldyti greičio mėgėjus.

Tad nuspręsta juos įrengti ir Alytuje. Tokių greičio matuoklių kol kas Dzūkijos sostinėje nėra. Nutarta juos pastatyti ne tik tarybos nario siūlomose trijose Naujosios gatvės skiriamosiose vietose, bet ir dar vienoje – nuo Raudonkalnio, Žuvinto, Naujosios gatvių sankryžos iki Putinų, Kalniškės, Naujosios gatvių sankryžos.

Taip pat balandžio pabaigoje posėdžiavusi Saugaus eismo komisija pasiūlė V.Venciui, kaip stacionarių greičio matuoklių įrengimo iniciatoriui, organizuoti atitinkamus sprendimus dėl lėšų skyrimo šiems matuokliams įsigyti.

Kreipėsi į administracijos direktorę

„Jau išsiunčiau raštą miesto savivaldybės administracijos direktorei Onai Balevičiūtei su prašymu rasti galimybę nupirkti stacionarius greičio matuoklius ir juos įrengti Naujosios gatvės skiriamosiose vietose su kitomis gatvėmis arba pirkti jų nuomos paslaugą“, – tvirtino tarybos narys V.Vencius.

Savivaldybės administracijoje, dar Saugaus eismo komisijoje vykstant diskusijai dėl stacionarių greičio matuoklių įrengimo galimybės, buvo vykdyta preliminari įmonių, galinčių įrengti šiuos matuoklius, apklausa, siekiant išsiaiškinti kainą. Jie trys, atsižvelgiant į greičio matavimo atliekamų funkcijų parametrus, savivaldybei kainuotų per 150 tūkst. eurų. Kadangi nuspręsta juos įrengti keturis, kaina dar padidėtų.

V.Venciaus teigimu, pinigai tikrai nemaži, bet gyventojų saugumas – daug svarbiau: „Saugaus eismo užtikrinimas yra viena iš savivaldybės funkcijų. Su Naująja gatve besiribojančiose sankryžose dėl greičio viršijimo avarijos nuolat kartojasi, alytiškiai dėl to reiškia susirūpinimą.

Negalime likti tam abejingi. Jei kituose Lietuvos miestuose stacionarūs greičio matuokliai dėl eismo saugumo pasiteisina, esu įsitikinęs, kad jie pasiteisins ir Alytuje. Kaip rodo kitų miestų patirtis, nemaža dalis jų įrengimo kaštų atsiperka iš pažeidėjams skirtų baudų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.