Siūloma aiškiau reglamentuoti, kada vairuotojams draudžiama naudotis mobiliuoju telefonu

Įstatyme siūloma numatyti, kad vairuotojui būtų leidžiama naudotis mobiliuoju telefonu ilgam sustojus leistinose vietose, tačiau ne dalyvaujant viešajame eisme ir laukiant spūstyje ar prie šviesoforo.

​Įstatyme siūloma numatyti, kad vairuotojui būtų leidžiama naudotis mobiliuoju telefonu ilgam sustojus leistinose vietose.<br>V.Balkūno nuotr.
​Įstatyme siūloma numatyti, kad vairuotojui būtų leidžiama naudotis mobiliuoju telefonu ilgam sustojus leistinose vietose.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2022, 5:17 PM

Tokią nuostatą įrašyti į Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą siūlo tokį pasiūlymą įregistravęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras. Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad „transporto priemonei dalyvaujant viešajame eisme (išskyrus, kai transporto priemonė stovi), vairuotojams draudžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, jeigu jomis naudojamasi rankomis“.

„Siūloma nuostata būtų aiški taikymo atžvilgiu, kadangi ji būtų pagrįsta Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme apibrėžta sąvoka „transporto priemonės stovėjimas“ – transporto priemonės sustabdymas ilgesniam laikui, negu reikia keleiviams laipinti arba transporto priemonei krauti.

Vadovaujantis šiuo apibrėžimu, taikant šią nuostatą vairuotojui būtų leidžiama naudotis telefonu ilgam sustojus leistinose vietose, tačiau ne dalyvaujant viešajame eisme ir laukiant spūstyje ar prie šviesoforo“,– savo pasiūlymą aiškina S. Šedbaras.

Pasak jo, vidaus reikalų ministerija, reaguodama į visuomenėje kilusią diskusiją dėl įstatymo nuostatų, reglamentuojančių transporto priemonių vairuotojų mobiliojo ryšio priemonių naudojimą, kreipėsi į Teisės ir teisėtvarkos komitetą.

Šio komiteto buvo prašoma pakoreguoti įstatymo nuostatas, kad teisinis reguliavimas taptų maksimaliai aiškus.

Rašte atkreipiamas dėmesys, kad nuolat auga fiksuojamų pažeidimų, susijusių su vairavimu naudojant mobiliojo ryšio priemones (kalbama be laisvų rankų įrangos, rašomos žinutes ar naršoma internete) skaičius: 2020 m. – 34 900 pažeidimų, 2021 m. – 42 260 pažeidimų, 2022 m. (per pirmus 7 mėnesius) – 29 810 pažeidimų.

Atsižvelgiant į Vidaus reikalų ministerijos raštą, Seimo komitetas siūlo koreguoti ne tik Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostatas, bet ir Administracinių nusižengimų kodeksą.

Jame siūloma numatyti, kad draudimo vairuotojams, transporto priemonei dalyvaujant viešajame eisme (išskyrus, kai transporto priemonė stovi), naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis, nesilaikymas užtraukia baudą vairuotojams nuo 60 iki 90 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?