Apstulbino sukčiaus apetitas – iš Šiaulių įmonės pavogęs degalų kortelę įsipylė net 1135 litrus dyzelino, kitą dieną sugrįžo pakartoti

Iš Šiaulių įmonės degalų kortelę meistriškai išviliojęs ir per kelias dienas daugiau kaip tris tonas dyzelino pasisavinęs sukčius privalės metus praleisti už grotų.

Iš Šiaulių įmonės degalų kortelę meistriškai išviliojęs ir per kelias dienas daugiau kaip tris tonas dyzelino pasisavinęs sukčius privalės metus praleisti už grotų.<br>V.Balkūno nuotr.
Iš Šiaulių įmonės degalų kortelę meistriškai išviliojęs ir per kelias dienas daugiau kaip tris tonas dyzelino pasisavinęs sukčius privalės metus praleisti už grotų.<br>V.Balkūno nuotr.
Iš Šiaulių įmonės degalų kortelę meistriškai išviliojęs ir per kelias dienas daugiau kaip tris tonas dyzelino pasisavinęs sukčius privalės metus praleisti už grotų.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Iš Šiaulių įmonės degalų kortelę meistriškai išviliojęs ir per kelias dienas daugiau kaip tris tonas dyzelino pasisavinęs sukčius privalės metus praleisti už grotų.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 8:17 PM

Radviliškio rajono gyventojas 36 metų Liudas Žitkevičius kaltę pripažino tik iš dalies. Teisiamasis bandė įtikinti, kad iš anksto neplanavo pasisavinti degalų, bet surinkti įrodymai ir nustatytos aplinkybės bylojo priešingai.

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių teismo teisėjas Audrius Sadauskas pažymėjo, kad teisiamasis nusikalto būdamas recidyvistas, dar neatlikęs anksčiau skirtos bausmės. Be to, akivaizdu, kad jis išvadų nedaro – dabar nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla dėl turto pasisavinimo ir aplaidžiai tvarkytos buhalterinės apskaitos.

Gavo degalų kortelę

Anksčiau dėl sukčiavimo, aplaidžios buhalterijos daugybę kartų teistas L.Žitkevičius įklimpo prieš metus, kai su viena Šiaulių bendrove sukirto rankomis dėl krovinių gabenimo.

Ši įmonė ieškojo vairuotojo, o radviliškietis pasisiūlė teikti šią paslaugą, nes oficialiai dirbo gabenimu užsiimančioje įmonėje. L.Žitkevičius išsyk paprašė duoti degalų kortelę. Toks prašymas nei įmonės vadovui, nei vadybininkui įtarimo nesukėlė.

Sparčiai tuštino sąskaitą

Šiauliečiai susizgribo tik pamatę, kokiais kiekiais pilami degalai. Mat tą pačią dieną radviliškietis vienoje Radviliškio degalinėje įsipylė 1135 litrus dyzelino. Kitą rytą degalų kortele buvo atsiskaityta Šiauliuose – į sunkvežimio „Scania“ baką įpilti 568 litrai dyzelino, o vakare – dar 227 litrai degalų.

Šiaulių įmonė degalų kortelę blokavo po spalio 4-osios. Tądien radviliškietis vėl apsilankė degalinėje ir per tris operacijas įsipylė dar 1136 litrus dyzelino. Į vilkiko baką tilpo tik 100 litrų degalų, tad juos radviliškietis pylė į ant automobilvežio priekabos atsivežtas plastikines talpyklas.

Šiauliečiai susisiekė su nė vieno krovinio nepervežusiu veikėju ir pareiškė jam pretenzijas. Iš pradžių sukčius žadėjo per kelias dienas išspręsti nesusipratimą ir grąžinti visus pinigus. Bet viskas užsitęsė net kelis mėnesius. Galiausiai L.Žitkevičius nebeatsiliepė telefonu, todėl įmonė kreipėsi į teisėsaugininkus.

Teisėjo sugraudinti nepavyko

Pričiuptas sukčius buvo dingęs – išvažiavo į užsienį, tad buvo išduotas Europos arešto orderis. Todėl iki pat nuosprendžio jis buvo laikomas suimtas tardymo izoliatoriuje.

Duodamas parodymus L.Žitkevičius pripažino, kad pasisavintus degalus pardavinėjo pigiau. Bet teisiamasis suko uodegą – teisinosi, kad pinigų reikėjo puspriekabės nuomai. Vis dėlto jis prisipažino, kad dalį degalų supylė į sužadėtinės automobilio degalų baką, o savo reikmėms išleido apie 400–500 eurų.

12 kartų teistas radviliškietis meldė jo neįkalinti, nes laisvėje laukia sužadėtinė, dvi dukterys.

Teisiamasis dievagojosi, kad gavo didžiulę pamoką, o laisvėje greičiau atlygintų žalą.

Bet šiais argumentais teismas nepatikėjo, mat L.Žitkevičius daro vis naujus tyčinius nusikaltimus, iki šiol nesumokėjo dar 2017 m. Vilniaus teismo paskirtos baudos. Be to, jis įpareigotas atlyginti Šiaulių įmonei padarytą 3467 eurų žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.