Tik vyresnės nei 40-metės ir su 13 dokumentų: kokie vargai laukia norinčių vairuoti turkmėnių

Norint gauti vairuotojo pažymėjimą Lietuvoje, pakanka pateikti tris dokumentus: asmens tapatybės, sveikatos patikros pažymą ir privalomosios pirmosios pagalbos mokymų baigimo pažymėjimą.

Turkmėnijoje iš norinčių vairuoti moterų reikalaujama net 13 dokumentų, įskaitant tokius kaip santuokos liudijimas ir charakteristika iš darbovietės.<br>Reuters/Scanpix
Turkmėnijoje iš norinčių vairuoti moterų reikalaujama net 13 dokumentų, įskaitant tokius kaip santuokos liudijimas ir charakteristika iš darbovietės.<br>Reuters/Scanpix
Turkmėnijoje iš norinčių vairuoti moterų reikalaujama net 13 dokumentų, įskaitant tokius kaip santuokos liudijimas ir charakteristika iš darbovietės.<br>turkmen.news
Turkmėnijoje iš norinčių vairuoti moterų reikalaujama net 13 dokumentų, įskaitant tokius kaip santuokos liudijimas ir charakteristika iš darbovietės.<br>turkmen.news
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 1:31 PM, atnaujinta Jan 14, 2023, 1:32 PM

Visai kitaip yra autoritarinėje ir nuo pasaulio užsidariusioje Turkmėnijoje, kur iš norinčių vairuoti moterų reikalaujama net 13 dokumentų, įskaitant tokius kaip santuokos liudijimas ir charakteristika iš darbovietės.

Portalas turkmen.news gavo visą sąrašą dokumentų, kuriuos moterys, norinčios gauti ar atnaujinti vairuotojo pažymėjimą, turi pateikti Valstybinei automobilių inspekcijai – sovietiniu papročiu Turkmėnijoje taip vadinama kelių policija.

Pretendentėms sėsti prie vairo privaloma turėti:

pasą ir jo kopiją;

vairavimo mokyklos egzamino kortelę;

medicininę pažymą;

pažymas iš psichiatrinio ir narkologinio dispanserių;

dvi nuotraukas 3 cm x 4 cm;

seną vairuotojo pažymėjimą jį pratęsiant, be to, jei šis dokumentas buvo išduotas ne sostinėje Ašchabade, bet šiame mieste atnaujinamas , tai jis turi būti specialiai sertifikuotas;

kvitą, kad sumokėta 14 manatų (3,8 euro) rinkliava;

prašymą išduoti vairuotojo pažymėjimą;

automobilio, kurį moteris ketina vairuoti, registracijos pažymėjimą ir atliktos techninės apžiūros pažymą;

santuokos liudijimą;

namo administracijos pažymą apie šeimos sudėtį;

nuo sovietmečio naudojamos Darbo knygelės kopiją;

charakteristiką iš darbovietės.

Iš Turkmėnijos vyrų Valstybinėje automobilių inspekcijoje reikalaujama daug mažiau dokumentų, bet ir jų jų sąrašas yra pakankamai platus.

Palyginimui, pavyzdžiui, Rusijoje norint gauti licenciją, reikia tik paso, prašymo, vairavimo mokyklos baigimo pažymėjimo, valstybinės rinkliavos sumokėjimo kvito ir medicininės pažymos, dėl kurių reikia atvykti. terapeutas, oftalmologas, narkologas ir psichiatras.

Dar viena neoficiali sąlyga – Turkmėnijoje norinti vairuoti automobilį moteris turi būti vyresnė nei 40 metų ir automobilis privalo būti registruotas jos vardu. Moterims draudžiama vairuoti transporto priemones pagal įgaliojimą. Jaunesnėms nei 40 automobiliai neregistruojami – tai yra papildoma garantija, kad pareigūnai negalės išduoti vairuotojo pažymėjimo.

Kelerius metus Turkmėnijos pilietės apskritai negalėjo gauti ar atnaujinti savo vairuotojo pažymėjimo. 2020-ųjų pabaigoje šiuos dokumentus imta pratęsti vyresnėms nei 40-metėms, o paskui galimybė vairuoti suteikta kai kurioms jaunesnėms moterims: užsienio šalių ambasadų darbuotojoms bei toms, kurių šeimoje yra neįgaliųjų ar sergančiųjų onkologinėmis ligomis.

Kiek vėliau prie vairo leista sėsti dar kai kurioms moterims.

Tačiau akivaizdu, kad Turkmėnijai dar toli iki visiškos lygybės keliuose. Šaltiniai pažymi, kad net ir visus reikalavimus atitinkantys asmenys turi ilgai siekti galimybės priduoti dokumentus vairuotojo pažymėjimui gauti. Tenka keletą mėnesių skambinėti į Valstybinę automobilių inspekciją, kol pagaliau jiems leidžiama atvykti ir priduoti visus minėtus dokumentus. Tada ilgai tenka laukti atsakymo.

Bet moterims gauti naują vairuotojo pažymėjimą beveik neįmanoma, nors jos be kliūčių gali lankyti vairavimo mokyklą. Tada leidžiama laikyti egzaminą, tačiau kada gauta egzamino kortelė galima pasinaudoti teisėms gauti, niekas nežino.

Turkmėnijos valdžia reguliariai teikia oficialias ataskaitas Jungtinėms Tautoms ir kitoms tarptautinėms organizacijoms apie lyčių lygybę. Šalyje priimtas Nacionalinis lyčių lygybės veiksmų planas 2021–2025 m., parengtas palaikant Jungtinių Tautų Populiacijos Fondui (UNPF).

Parengta pagal turkmen.news

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.