Pareigūnai perspėja vairuotojus: už tokius veiksmus bauda sieks ir 340 eurų

Nors kalendoriuje jau pavasaris, tačiau oro sąlygos vis dar labai permainingos. Smarkiai sningant ar važiuojant nenuvalytu keliu galima sutikti ne vieną automobilį, kurio valstybinį numerį įskaityti sudėtinga, nes jį dengia storas sniego ar purvo sluoksnis. Jis gali uždengti automobilio valstybinius numerius, dėl to gali kilti nemažai papildomų nepatogumų tiek pačiam vairuotojui, tiek kitiems eismo dalyviams.

Vis dėlto, jeigu numerio nusivalyti vairuotojas nesutinka, jam gali būti išrašyta bauda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vis dėlto, jeigu numerio nusivalyti vairuotojas nesutinka, jam gali būti išrašyta bauda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Problemų gali kilti ir naudojantis parkavimosi aikštelėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Problemų gali kilti ir naudojantis parkavimosi aikštelėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 6:30 AM, atnaujinta Mar 16, 2023, 3:44 PM

Gali grėsti bauda

Nepaisant nepalankių oro sąlygų, Kelių eismo taisyklės įpareigoja eismo dalyvius važinėti su švariu valstybiniu numeriu. Jis negali būti uždengtas ar paslėptas, privalo būti švarus, nesurūdijęs ir aiškiai įskaitomas.

„Sniegas ant automobilio neturi uždengti išorinių šviesos prietaisų, šviesos atšvaitų, valstybinio numerio ženklų, skiriamųjų ženklų ir duodamų signalų, taip pat neturi bloginti vairuotojui matomumo“, – informuoja Lietuvos kelių policijos atstovė Jorūnė Liutkienė.

Pasak policijos atstovės, reikia įvertinti, kad apsnigta transporto priemonė gali turėti įtakos ir kitų eismo dalyvių saugumui, todėl derėtų nusivalyti ne tik valstybinį numerį, bet ir žibintus bei posūkio signalus.

Kai automobilio valstybinis numeris nešvarus, policijos pareigūnai gali sustabdyti transporto priemonę ir paprašyti numerius nuvalyti.

Kaip teigia J.Liutkienė, pareigūnai kiekvieną situaciją vertina individualiai. Atsižvelgiama į sniego ar purvo kiekį, valstybinių numerių būklę, oro sąlygas ir vairuotojo nusiteikimą bei paaiškinimą.

Kelių policijos atstovė perspėja, kad tokiu atveju už pažeidimą grėstų bauda nuo 10 iki 12 eurų.

KET nurodo, kad automobilis negali būti eksplotuojamas su uždengtais ar kitaip užmaskuotais valstybiais numeriais, todėl įžvelgus ar net išsiaiškinus vairuotojo tyčinius veiksmus, kai nenuvalomas valstybinis transporto priemonės numeris, o jis uždengtas sniegu ar ledu, galima skirti baudą nuo 240 iki 340 eurų.

Problema parkuojantis

Problemų gali kilti ir naudojantis stovėjimo aikštelėmis, kurios nuskaito automobilio numerį įvažiuojant į stovėjimo vietą.

Stovėjimo aikšteles administruojanti įmonė „ADCparking“ pritaria, kad jeigu automobilio numeris nėra švarus, automobiliui gali kilti kėblumų įvažiuojant ar išvažiuojant iš aikštelės, kurioje yra barjeras.

Tačiau naudojama žiemos režimo sistema sumažina nepatogumus vairuotojams net ir gausiai sningant.

Kitos stovėjimo aikštelių įmonės „Unipark“ atstovas Laurynas Globys teigia, kad snygio metu ypač padaugėja atvejų, kai numeriai nuskaitomi neteisingai.

Esant nepalankioms oro sąlygoms rekomenduojama atidžiau stebėti švieslentę, kuri įvažiuojant į aikštelę parodo automobilio numerį. Įvažiuojant numeris turi būti užfiksuotas teisingai, tuomet ir paliekant stovėjimo vietą problemų nekils.

Iš vairuotojų tikimasi supratingumo. „Vairuotojų prašome prieš įvažiuojant į aikšteles įsitikinti, kad numeriai yra švarūs. Tam, valant automobilį nuo sniego, tereikia nepamiršti pasirūpinti ir jo numeriais“, – sako L.Globys.

Vis dėlto, jeigu kyla nenumatytų problemų ir sklandžiai naudotis stovėjimo aikštele nepavyksta, jų atstovai siūlo kreiptis nurodytu pagalbos telefonu.

Norint išventi nesklandumų ir papildomo dėmesio iš pareigūnų, prieš pradedant kelionę pasirūpinkite, kad automobilio valstybiniai numeriai būtų tvarkingi, neapnešti sniegu ar purvu ir aiškiai įskaitomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.